Skæbner

Kristine fra Generation XL: Jeg ville slå mig selv ihjel

13. november 2017 af Joan Andersen, foto: Niels Hougaard
12-årige Kristine blev mobbet så massivt, at hun kom helt derud, hvor hun ikke længere ønskede at leve.
Kristine Generation XL

– Jeg har ikke lyst til at leve mere. Jeg kan ikke mere. Jeg vil ikke mere.

Ulla var rystet over beskederne fra sin 12-årige datter Kristine. Lejrturen til Odense med klassen var kørt helt af sporet. Kristine blev mobbet og holdt udenfor.

Ulla fik fat i læreren, der talte Kristine til ro, men da klassen skulle hjem, var den gal igen.

– Hun blev drillet. Det kogte helt over for hende. Hun ville slå sig selv ihjel. Læreren nåede lige at gribe fat i hendes jakke, ellers var hun gået ud foran en bil, fortæller 46-årige Ulla Bagger Kaas fra Greve ved København.

– Jeg havde bare ikke lyst til at være her mere, siger Kristine, mens hun forsigtigt løfter blikket og søger hjælp hos sin mor.

Ulla er der altid for hende. Det var hun heldigvis også den dag i maj, hvor Kristine ikke ville mere. Det lykkedes Ulla at tale Kristine til ro over telefonen. og resten af ugen holdte hun fri fra skole.

Det er ikke første gang, lærerne har haft problemer med at håndtere mobningen mod Kristine. Engang havde hun i afmagt gemt sig under et bord i skolen, og lærerne ville have Ulla til at skrive under på en fastholdelseserklæring.

– Det nægtede jeg. De skal da ikke holde min datter fast, siger Ulla.

I stedet blev Kristine henvist til skolepsykologen. Diagnosen var adhd, den indadvendte slags.

– Herhjemme har vi kun oplevet problemer, hvis der har været konflikter i familien. I skolen er der konflikter hele tiden, så det er klart, at de oplever det meget mere, forklarer Ulla.

– Ingen kan holde til at blive mobbet gennem så lang tid, siger hun.

Kristine er blevet mobbet siden børnehaven.

– En dag ville hun ikke af sted, fordi hun blev drillet. Jeg tog fat i pædagogen, og så stoppede det, fortæller Ulla.

Men i skolen blussede det op igen – på trods af skolens strenge mobbepolitik. Selv om Kristine er dygtig i skolen, har hun været det nemme offer, fordi hun altid har været en buttet pige.

Familien regnede med, at hun løb hvalpefedtet af sig, men det skete ikke. Tværtimod.

Kristine fik nogle piller for adhd, og den i forvejen buttede pige tog på.

Hun er blevet kaldt fede ko, fede Dorit, so og den slags, og veninderne var der langt imellem.

– Jeg blev selv mobbet lige så meget, derfor griber jeg ind lige med det samme. Jeg tolererer det simpelthen ikke, siger Ulla.

Læs også: Generation XL: Jeg var aldrig rigtig glad

Henvist til ekspert

Børnepsykiatrien i Roskilde sørgede for, at Kristine blev henvist til behandling på Holbæk Sygehus, hvor børnelæge Jens-Christian Holm har udviklet en kontant, men effektiv metode, der fører til et varigt vægttab for 70-90 procent af børnene.

Holbæk Modellen gennemgår alt i barnets liv: dagens måltider og mellemmåltider, skærmtid, fritidsaktiviteter osv. Familien får udleveret en skræddersyet plan over, hvordan de skal leve, så barnet kan tabe sig, blive gladere og få et markant større selvværd – og forhåbentlig komme mobningen til livs.

Familien Bagger Kaas fik 14 punkter, de skulle ændre i deres liv.

10 handler om maden. Eksempelvis er det slut med leverpostej, spegepølse og sandwich til frokost, her skal Kristine i stedet for spise rugbrød med 1-6 % pålæg. Fastfood må hun få én gang om måneden og maks. en halv liter sodavand, saft, kakao om ugen – det gælder også lightprodukter. Aftensmaden skal anrettes i køkkenet, og hun må først tage anden portion efter 20 minutter.

Lægen bad hende om at begynde at spille håndbold, og forældrene skulle stoppe med at ryge.

Inden behandlingen gik i gang, blev familien spurgt, om de ville være med i Generation XL på DR. De takkede ja og er derfor blevet fulgt af et kamera i et år.

– Jeg håber, jeg taber mig, og drillerierne stopper, for jeg har haft det rigtig skidt med mig selv i perioder, hører man Kristine fortælle i programmet.

Læs også: Tenna fra Generatio XL - jeg ville dø

Lysere fremtid

– Hun har grædt meget. Hendes storesøster og storebror har snakket meget med hende om det, og jeg har haft møde med skolen, fortæller Ulla, som ikke mener, det har hjulpet noget særligt.

Alligevel er mobningen knap så slem nu. En af mobberne har skiftet skole, og Kristine har forandret sig. Hun begynder så småt at få mere selvtillid, og selvværdet har fået et boost – især fordi hun er begyndt at spille håndbold tre gange om ugen, hvor hun har fået nye venner, og fordi hun lever et væsentligt sundere liv.

– Vi laver sjældent sovs nu. Vi kan ikke rigtig tåle alt det fedt mere, fortæller Ulla og afslører, at de ikke følger programmet helt stringent. Men meget har ændret sig.

– Vi drikker ikke sodavand til hverdag mere, det er blevet et princip. Vi har ikke en masse slik herhjemme. Før var det en selvfølge, at vi blandede en hyggeskål hver dag, nu sker det stort set aldrig, siger hun.

– Kristine er rigtig god til selv at styre, hvor meget hun skal spise. Hun spiser f.eks. aldrig anden portion, for hun gider ikke vente de 20 minutter, fortæller faren, Lars Kaas.

I takt med at der er blevet mindre af Kristine, er mobningen også aftaget.

– I dag blev jeg drillet af en dreng, men en af pigerne kom over til mig og sagde, at jeg gerne måtte være sammen med dem, fortæller Kristine.

– Jeg er glad, siger Kristine, der skal på Holbæk Sygehus og vejes igen i september. Hendes endelige vægttab får vi i det sidste afsnit, der kommer på skærmen tirsdag den 26. september.

Læs også: Sådan gør du hvis dit barn bliver mobbet

Generation XL

Generation XL følger fem børn og deres familier i kampen mod kiloene. De ønsker alle et sundere og gladere liv.

De bliver behandlet efter Holbæk Modellen af Jens-Christian Holm, overlæge på Enheden for overvægtige børn på Holbæk Sygehus.

Jens-Christians Holms bog om Holbæk Modellen, ”Det bedste for barnet,” udkommer på Politikens Forlag den 15. september.

Sponsoreret indhold