Skæbner

Kvinden bag stemmen

20. december 2008 af Mikkel Milsgaard. Foto: Jacob Ljørring
47årige Karen er den blide stemme i din GPS.

GPS'en har for længst fortrængt de gammeldags og besværlige vejkort på papir. I dag er det i stedet en blid kvindestemme, der guider os fra A til B ved hjælp af præcise og letforståelige kommandoer. 47-årige Karen Abrahamsen er kvinden bag stemmen.

I virkeligheden er Karen en helt almindelig husmor fra Hellerup ved København. Hun er uddannet skuespiller og har i mange år arbejdet som speaker på blandt andet lydbøger og børnefilm. Trods mange års erfaring som speaker er GPS-stemmen dog en af de mere specielle udfordringer, Karen har fået. Hun sad i et lydstudie i Sverige og speakede usammenhængende sætninger fem timer dagligt i 10 dage, før et helt Europakort var i kassen.
Efter optagelserne er samtlige lydbidder blevet klippet i småstykker.

- Faktisk har jeg aldrig sagt en hel sætning. De kommandoer, som man hører fra GPS'en, er kommet til ved hjælp af tale-syntese, forklarer Karen.
Hvor mange bilejere, der dagligt kan høre Karens stemme, ved hun ikke, men det er rigtig mange. Tusindvis. Hendes stemme høres blandt andet på nyere GPS-modeller af mærket Siemens og Dayton.

Karen Abrahamsen er gift med skuespilleren Jan "Pyrus" Linnebjerg. Da parret for nylig købte en brugt bil af mærket Ford Mondeo, fik de sig noget af en overraskelse. Det viste sig nemlig, at den medfølgende GPS også var med Karens stemme. Nu kan Jan Linnebjerg altså tage sin kone med på arbejde og snakke til hende, uden hun svarer igen. Men ifølge Jan snakker han altid pænt til sin kone alligevel.

Karens egen forklaring på, hvorfor hendes stemme er så god en GPS-stemme, er ganske simpel:
- Min stemme er god blandt andet fordi den er anonym. Til den her type opgave er det en fordel, at lytteren ikke tænker på, hvem der er speakeren, men i stedet koncentrerer sig om, hvad der bliver sagt. Det er budskabet, der er vigtigt, og ikke mig, fortæller Karen.

[email protected]

Sponsoreret indhold