Lægen, som har hjulpet mennesker med at dø: Jeg kan da ikke bare trække på skuldrene

Han har rådet folk til at trække en plasticpose over hovedet, lagt en trin for trin-selvmordsmanual på nettet, og så har han talt i telefon med utallige desperate mennesker, som ønskede at dø. 76-årige Svend Lings har i årevis kæmpet for at lovliggøre aktiv dødshjælp – en kamp, han har betalt en meget høj pris for.

Nu er det mere end 50 år siden, men han kan stadig huske lugten fra stue fire. Svend Lings var dengang bare lægestuderende, da han havde et vikariat på en langtidsmedicinsk afdeling i Sverige. Men oplevelsen satte noget i gang inde i ham, som efterhånden udviklede sig til det kald, der har gjort ham kendt som ”Selvmordslægen” i hele Danmark. Og som netop har givet ham en dom på 40 dages betinget fængsel for at have rådgivet flere mennesker om selvmord.

Som vikar på den langtidsmedicinske afdeling gik den unge Svend Lings stuegang hver dag, hvor han blandt andet trådte ind på stue fire. Her lå hun. En kvinde sidst i 50’erne. Hun var blevet ramt af kræft i kinden og var kommet for sent til læge, hvilket betød, at kræften havde ædt sig ind i kødet og bredt sig til mundhulen og endnu dybere ind. Nu var hele hendes kind væk og tilbage var kun et kæmpe krater med frit udsyn ind til stemmelæberne. Kvinden kunne ikke tale mere. Når Svend kom ind, kiggede hun bare på ham med et blik, som han aldrig siden har rystet af sig.

Det er en pligt

– Hendes øjne nærmest skreg til mig: ”Så hjælp mig dog.” Hendes situation var fuldstændig håbløs. Men jeg skulle jo bare kigge på såret under forbindingen, og hver dag gentog jeg: ”Det ser fint ud”, siger Svend Lings, inden han tilføjer:

– Men jeg var fuld af løgn.

Han hadede løgnen. Men han kunne endnu mindre lide håbløsheden og de desperate øjne. Og det var her på stue 4 i lugten af forrådnet kød, at tanken om at hjælpe patienter til at få endelig fred opstod.

I dag står den nu pensionerede overlæge Svend Lings i spidsen for netværket Læger for Aktiv Dødshjælp. Han har selv vejledt mange kronisk syge til selvmord og har også lagt en selvmordsmanual på nettet, som trin for trin beskriver vejen til at slutte livet.

Aktiv dødshjælp er som bekendt ulovligt i Danmark, men selv er han ikke et øjeblik i tvivl om, at han gør det rigtige, når han forklarer, hvilke piller en patient skal sluge for at gøre en ende på det hele.

– Når man først er blevet bevidst om, hvor mange mennesker der ligger og lider og gerne vil herfra, så fanger bordet. Jeg synes, det er en pligt. Hver eneste dag får jeg en til fire henvendelser fra folk, der er desperate for at få hjælp, siger Svend Lings.

De har truffet deres beslutning

Han tager imod Ude og Hjemme på sin idylliske, fynske gård med de 28 tønder land, som han selv går og passer. Når han altså ikke sidder med telefonen inde i stuehuset og taler med fremmede mennesker om det emne, som de fleste helst går i en stor bue udenom. Men som berører os alle: Døden.

Lige nu kan han på grund af sin dom ikke hjælpe folk, der kontakter ham. Han har anket sagen, og indtil den bliver afgjort, vil han ikke rådgive flere om selvmord.

Godt nok tager Svend Lings telefonen. Men han må lade patienterne i den anden ende leve videre, præcis som han gjorde dengang med den svenske kvinde på stue fire. Ganske vist skal han ikke længere stå i lugten, men samvittigheden tynger ham på samme måde.

– Det er meget svært bare at skulle trække på skuldrene. Alle de mennesker, som enten ringer eller skriver til mig, er jo afklarede mennesker. De har truffet deres beslutning, for de har været hele møllen igennem. Tit flere gang. De vil ikke mere, siger Svend, som ikke har tal på, hvor mange han har hjulpet til selvmord. Men der har været mange, og hvert forløb har krævet tid og lange samtaler, fordi han har stillet krav om dokumentation for patienternes sygdomsforløb.

Har mistet sin autorisation som læge

De fleste, der ringer eller skriver til Svend, er ramt af cancer, kroniske lungesygdomme eller kroniske nervesygdomme. Men tit handler telefonsamtalerne om meget andet end sygdom, scanningsresultater og blodprøvesvar.

– Mange har et stort talebehov. De er ofte alene omkring deres beslutning, for der er jo ikke ret mange, der bryder sig om at tale om døden. Tit føler jeg mig som en slags sjælesørger. De kan diskutere ting med mig, som de ikke kan tale med andre om, siger Svend Lings og holder en kort pause i interviewet, hvor han sender sin kones æblekage rundt. Og hendes hjemmebagte småkager. Hustruen bager ikke kun kage, når Svend Lings stiller op til interviews om sin kamp for at lovliggøre aktiv dødshjælp. Hun støtter sin mand hele vejen, selv om prisen har været høj. Han har mistet sin autorisation som læge, og nu har han også fået en betinget fængselsdom. Samtidig koster det mentalt.

– Jeg taler ustandseligt med fremmede mennesker om døden. Det er ikke sjovt. Det er tungt, siger Svend, som gang på gang har svaret på det spørgsmål, som næsten alle kronisk syge har stillet ham: Kan man få en smertefri død? ”Ja,” har han beroliget dem.

Brug en plasticpose

Som med alt andet, kan der selvfølgelig ske fejl. Som da en datter til en meget syg kvinde, ringede til Svend, efter moderen havde fulgt hans anvisninger til selvmord:

– Mor tog pillerne i går, men hun er ikke død. Hun er helt bevidstløs, sagde den fortvivlede datter.

Den dag kom Svend med sit mest sikre og simple råd:

– Put en plasticpose om hovedet på hende og luk til med en gummiring.

Dagen efter ringede datteren og sagde tak for hjælpen.

– Hun sagde til mig, at hendes mor fik en smuk død. Det kan måske være lidt svært at forestille sig, når det er foregået med en plasticpose. Men det syntes de. Og man skal huske, at når man er uhelbredeligt syg og har det ganske forfærdeligt, som den kvinde havde, så er man jo ikke bange for at dø. Man er kun bange for at vågne op igen.

Blidere løsninger

Rådet om plasticposen har Svend Lings givet flere gange. Det er en ældgammel metode, som han siger. Når han taler om sine selvmords-råd omkring kagebordet, så lyder de voldsomme. Men efter hans mening er hans metoder langt blidere, end de løsninger folk selv finder på, fordi de ikke kan få lovlig hjælp andre steder.

– Jeg har hørt om mange, der har skudt sig selv. Så kan konen komme og finde dem med blod og hjernemasse over det hele. Folk springer ud fra broer eller foran tog, så togføreren er skadet for livet. Det er meningsløst og urimeligt. Hvorfor skal man tvinges ud i sådan noget? Hvorfor kan man ikke bare tage en pille? Jeg synes, det er et kynisk samfund, der ikke respekterer folks ønsker.

Selv lever den 76-årige Svend Lings lige nu et aktivt og sundt liv. Det er sådan, det skal være. Han har ingen ønsker om at blive en meget gammel mand på halv kraft, så han har også selv sørget for at have den rette medicin ved hånden, hvis han skulle ønske at slutte livet. Han ved, hvad der skal til. Ligesom han også har et klart billede af, hvad der sker, når livet slutter.

– Så går man i opløsning og bliver helt væk. Den er ikke længere. Det der med sjælen, der lever videre, den skal de længere ud på landet med, smiler han.