Skæbner

Lars Larsen er død: Eventyret er slut

19. august 2019 af Carsten Holst, foto Aller Media
Mandag morgen den 19. august 2019 sluttede et eventyr uden sidestykke i dansk erhvervsliv. Omgivet af sine nærmeste sov Købmanden, som Lars Larsen altid kaldte sig, stille ind i sit hjem ved Silkeborg søerne. Læs Ude og Hjemmes mindeord om Lars Larsen.

Mandag morgen den 19. august 2019 sluttede et eventyr uden sidestykke i dansk erhvervsliv. Omgivet af sine nærmeste sov Købmanden, som Lars Larsen altid kaldte sig, stille ind i sit hjem ved Silkeborg søerne. Da den 71-årige udåndede, var det afslutningen på en utrolig rejse fra bondedreng i Thy til mangemilliardær.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

I 1979 åbnede Købmanden sin første butik, Jysk Sengetøjslager i Aarhus, og takket være talent, hårdt arbejde, påpasselighed og dygtighed opbyggede han et gigantisk forretningsimperium med langt over 2.600 butikker i flere end 50 lande kloden over. I 1987 lærte danskerne ham at kende, da han første gang trådte frem på tv og med sin nasale stemme proklamerede ”Go´daw – jeg hedder Lars Larsen - har et godt tilbud til dig”.

I 2004 skrev han en selvbiografi med den samme titel, som var slogan i hans tv-reklamer, og bogen blev husstandsomdelt i 2.435.530 eksemplarer.

Læs også: Lars Larsen om sin hårde barndom: Jeg hentede mor på togskinnerne

Havde det bedst omgivet af familien

Millionerne og senere milliarderne rullede ind på Lars Larsens konto, men de gigantiske pengesummer formåede aldrig at ændre Lars Larsens personlighed. Han blev Kongelig Hofleverandør og hædret med talrige fornemme titler for sit købmandskab. Der kom mange invitationer til Lars Larsen til fine fester på de bonede gulve og de røde løber, men som regel sagde han pænt nej tak.

Købmanden ville hellere hygge sig med sine få, nære venner, og ofte skete det på golfbanen. Men bedst havde han, når han var omgivet af sin familie i det smukke, gule hus højt hævet over søerne. Efter en travl og hektisk uge elskede han at smide benene op på sofaen og se tv.

Hvorfor bruge penge på andet

Købmanden kunne have omgivet sig med kostbare malerier, designmøbler og kunstgenstande, hvis det var det, han ville. Men hjemmet i Sejs/Svejbæk bar præg af, at varerne fra Jysk efter hans mening er udmærkede og tilmed billige, så hvorfor bruge penge på noget andet og dyrere?

Hvis noget var godt nok for hans kunder i Jysk, var det også godt nok for ham og Kris.

Lars Larsen har aldrig lagt skjul på, at uden hustruen Kristine, der aldrig blev kaldt andet end Kris, var han aldrig nået så vidt. Da han for 40 år siden fik ideen til Jysk Sengetøjslager, spurgte han Kris, om det var ok at sætte alt på ét bræt for at realisere drømmen om at blive selvstændig. ”Gør hvad du mener er bedst, Lars. Det er jo kun penge”, svarede Kris. Lars Larsen pantsatte alt, hvad parret havde af værdi, og dermed var fundamentet lagt til et utroligt eventyr.

Jysk er dansk og skal altid være det

Købmanden lagde aldrig skjul på, at familien med hustruen Kris og børnene Jacob og datteren Mette var det fundament, som hans forretningsimperium hvilede solidt på. Jacob efterfølger sin far som bestyrelsesformand i Lars Larsen Group, mens Mette er kvægavler i Nordjylland.

Købmanden bekendtgjorde for længe siden, at ingen af hans kommende generationer vil komme til at lide økonomisk nød. Men samtidig fastslog han i sit testamente, at det ikke vil være muligt at sælge virksomheden til f.eks. en udenlandsk kapitalfond. Jysk er dansk, og det skal den altid være.

”Selvfølgelig kan jeg blive syg og gammel og dø, men jeg tager ikke sorgerne på forskud. Den tid den sorg. Jeg lever i nuet”, sagde Lars Larsen for ikke længe siden.

Vidste hvilken vej det gik

For få måneder siden komme meddelelsen om, at Lars Larsen var alvorligt syg med kræft i leveren. Sygdommen var uhelbredelig, og Lars Larsen vidste hvilken vej det gik.

Det fighter-gen, som hjalp Købmanden til succes som erhvervsmand, kunne ikke hjælpe ham i den sidste, svære kamp mod sygdommen. Som dreng blev han drillet og kaldt Fattig-Lars. Med et skævt smil sagde han, at han måske burde takke de møgunger, der dengang drillede ham. Fornedrelserne som barn blev brugt som inspiration. ”Jeg skal vise dem”, sagde Lars Larsen og knyttede næverne. I stedet for at bære nag, brugte han barndommens barske oplevelser til at kæmpe som voksen.

Frygtede at blive sendt på børnehjem

Lars Larsens far døde inden Lars blev født, og med en psykisk syg mor frygtede Lars Larsen at blive sendt på børnehjem. Det skete heldigvis ikke. I stedet blev han én af Danmarks rigeste og mest succesfulde iværksættere med en formue på mere end 35 milliarder. Det gjorde ham til Danmarks fjerde rigeste, og han var blandt de 500 mest velhavende i verden. Alligevel fortsatte Købmanden og hans hustru at købe mælk på tilbud i Rema 1000 i Sejs.

Mandag morgen den 19. august 2019 sluttede eventyret. Købmanden kommer ikke med flere gode tilbud. Danmark har mistet en karismatisk og god mand, der aldrig glemte sine spartanske rødder.

Milliarderne formåede ikke at trække bondedrengen ud af Lars Larsen. Dronning Margrethe gjorde Købmanden til ”ridder af første grad”, og det var han stolt og taknemmelig over. Men han døde jordnær, beskeden og ydmyg omgivet af dem, han var mest stolt af, nemlig sin familie.

Sponsoreret indhold