Skæbner

Lene går tur med kælekalv

7. juli 2020 Nina Sommer: Foto: Søren Lamberth
Da Lenes ko mistede sin kalv ved en hård fødsel, blev den nedtrykt. Indtil Lene lod den adoptere kalven Fiola – så skete miraklet. Og det har vist sig, at Fiola ikke er helt almindelig.

Kom så, Fiola! Lene giver tålmodigt den seks måneder gamle kalv Fiola et skub bagi, mens den tøvende bevæger sig frem på perlegruset i indkørslen til gården. Men det ujævne underlag motiverer ikke ligefrem den unge dame, der i stedet har udset sig græsset og de sirligt plantede blomster i siden af indkørslen. Med en kampvægt på 300 kilo bevæger den sig stædigt ind på græsset, hvor tempoet atter bliver sat op.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Hård fødsel

– Hun skal bare lige i gang, men så elsker hun også at gå tur, fortæller 42-årige Lene Else Pedersen, der bor på en gård lidt uden for Haslev på Midtsjælland. Hun deler landstedet med sin mor og hendes tvillingebrors familie, og denne lune junimåned består de øvrige beboere blandt andet af Limousinekoen Bamse, der skulle få en afgørende betydning for Fiola.

Dramaet udspillede sig 23. december i fjor, hvor Bamse mistede en kalv ved en hård fødsel. Den traumatiske oplevelse havde psykiske konsekvenser for Bamse, der blev nedtrykt.

– Jeg tænkte, at den bedste løsning måtte være at finde en ny kalv til hende. Det er ganske vist sjældent, at en ko tager en fremmed kalv til sig, men det kunne jo ikke skade at prøve, fortæller Lene.

Fire dage gammel

Hun kom i kontakt med en mand, der havde en kalv til salg, og da Fiola var fire dage gammel, ankom hun til Lenes gård.

Med spænding i kroppen trak Lene Fiola ind til den enorme ko. Hun frygtede, at hun ville sparke den lille kalv væk, men til hendes store glæde blev Bamses nysgerrighed vakt. Hun snusede til Fiola, og Lene prøvede at skubbe kalven over til Bamses yver, der var fyldt af mælk. Hurtigt tog hun fat.

– Det var helt fantastisk. Både Bamse og Fiola virkede til at være nogenlunde trygge i det. De skulle lige se hinanden an, men så gik det fint, fortæller Lene, der dog måtte supplere med mælk via en sutteflaske.

En værre kælebasse

Dag for dag kom Fiola og Bamse tættere på hinanden. Bamse begyndte at opføre sig som en mor, hun livede op og fik fornyet energi. Og det var ikke kun Bamse, der havde set noget specielt i den spinkle kalv. Også Lene fornemmede, at Fiola var et dyr ud over det sædvanlige.

– Hun var enormt kælen og kunne virkelig godt lide kontakten, så hun blev
hurtigt mere end bare en kalv. Faktisk mere en slags kæle-kalv, fortæller Lene.

LÆS OGSÅ: Christina blev mobbet for at være blind: Jeg græd hver aften

Lene har tidligere haft svært ved at trække sine kalve og køer, når de skulle ud i folden, så hun besluttede, at hun ville træne Fiola, mens hun var lille. Derfor begav hun sig en dag ud på gårdspladsen med Fiola i snor, hvor de gik en runde.

– Det gik forbavsende nemt, så jeg tænkte, at vi sagtens kunne udvide turen til lokalområdet, smiler Lene.

En tur i byen

Efter lidt tid bevægede de sig ud på de omliggende veje, der førte ned til Haslev by. Ruten bestod både af parcelhuse, butikker og en skole, og når hun sammen med den efterhånden store Fiola gik tur, kom der en del nysgerrige blikke. Fiola og Lene har nu gået tur de sidste mange måneder, og begge nyder motionen og den opmærksomhed, som deres nye rutine giver dem.

– Folk bryder som regel ud i et smil, når de ser os, griner Lene.

Hun og Fiola får tit positive kommentarer, og det sker, at folk stopper deres biler og spørger, om de må tage billeder.

– Det er dejligt, at jeg kan gøre folk glade ved at gå tur med Fiola. I bund og grund handler det om, at hun skal lære at gå, når hun får besked på det, men jeg synes også, at det er hyggeligt, fortæller Lene, der går tur med Fiola cirka tre gange om ugen. Ofte 4-5 kilometer, afhængigt af dagsformen.

Leger med Fiola

Derudover bliver Fiola stimuleret med en stor, blå træningsbold, som hun elsker at puffe til og slikke på, og Lene synes også, at det er hyggeligt at sidde hos hende i folden.

– Jeg ved godt, at det er lidt atypisk, og normalt ville man heller ikke kunne gøre det med en kalv. Men Fiola er enormt kælen, og jeg kan mærke, at hun kan lide det, forklarer Lene, der arbejder som tjener, når hun ikke passer dyrene på gården.

Denne solrige junidag er Fiola og Lene kommet ud af gårdspladsen og befinder sig på hovedvejen.

LÆS OGSÅ: Mor efter 13 mislykkede forsøg: Endelig kom Eline

– Kom så, Fiola, siger hun, mens hun klapper kalven. Da den sidste bil er suset forbi, bevæger de sig ud på vejen. Destinationen er grillbaren, hvor Fiola bliver foreviget af fotografen, og så går turen videre ned ad vejen. Inde i bilerne drejer folk hovederne, og da både to- og firbenede er trygt tilbage på gården, sørger Lene for, at Fiola kommer tilbage til sin adoptivmor Bamse. Den enorme Limousineko snuser forsigtigt til Fiola, der efterfølgende slentrer hen til vandtruget.

På spørgsmålet om, hvorvidt Fiola eller hendes adoptivmor nogensinde kommer til at ende på middagsbordet, er svaret klart.

Nej! De er en del af familien.

Sponsoreret indhold