Skæbner

Lille Alva er et mirakel

26. maj 2018 Af Birgitta Lindvall Wiik. Bearbejdelse: Joan Andersen. Foto: Petra Älvstrand.
Lisa havde altid drømt om en familie og mange børn, så hun var lykkelig, da hun som 19-årig blev mor til Selma. Men blot et halvt år senere fik hun en meget aggressiv brystkræft, og lægerne sagde, at behandlingen ville gøre hende steril.
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

6-årige Selma står på tå og nusser lillesøster, som er ved at falde i søvn i mors favn.

– Må jeg holde hende?

Alva er et lille mirakel, som mor Lisa, 25 år, og far Kim, 32 år, har ventet på længe.

Parret mødte hinanden for ni år siden i Älvsbyn i Norrbotten i det nordlige Sverige.

Noget af det første, den dengang 16-årige Lisa Markstedt sagde til Kim, var, at hun ville have børn tidligt, og hun ville have mange børn. De flyttede sammen næsten med det samme, og allerede i Lisas sidste år på gymnasiet var Selma på vej.

Lisa klarede både skole og praktik på et hospital, mens Kim tog barselsorlov. Men knap var hendes egen barselsorlov begyndt, før hun opdagede en knude i armhulen.

– Da jeg gik tur med barnevognen, mærkede jeg, at der var noget galt. Jeg kunne mærke en knude, husker Lisa.

Læs også: Gravid fik aggressiv type brystkræft: Min ufødte datter reddede mit liv

Noget var helt galt

Hun googlede symptomerne og fik mange hit på brystkræft.

– Men det kunne det ikke være. Jeg var for ung. Alle steder stod der, at sygdommen er mest almindelig for kvinder omkring 50 år. Jeg var godt nok konstant træt, men sådan er det vel for alle med små børn, der sover dårligt om natten. Jeg ignorerede knuden i armhulen, indtil jeg mærkede en stor knold i mit ene bryst, og noget væske løb fra brystvorten.

Lisa kontaktede lægen, som undersøgte hende og henviste hende til mammografi. Der var tre måneders ventetid, og hun blev sendt hjem med beroligende ord om, at hun jo var ung, og det kunne være betændelse i forbindelse efter amningen.

Men indeni var Lisa bange. Noget var helt galt.

Endelig blev hun indkaldt til undersøgelse.

Hun fik med det samme at vide, at det ikke var godt. Hvor alvorligt det var, vidste ingen endnu, men knuden skulle fjernes, sagde lægen.

Jeg ville ikke dø

Ved næste lægebesøg fik de endelig besked. Ja, det var brystkræft, og det var den mest aggressive form.

– Efter den besked hørte jeg ikke mere. Jeg registrerede, at Kim og lægen talte sammen, men tankerne snurrede rundt i hovedet på mig. Jeg ville ikke dø, Selma havde brug for mig. Jeg var kun 19 år. Skulle jeg tvinges til at planlægge min begravelse nu?

Den nat fik Lisa sit livs første panikanfald.

– Jeg græd, havde koldsved, panikkede, ville kaste op, havde svært ved at trække vejret. Jeg væmmedes ved knuderne og ville bare have dem fjernet, husker Lisa og fortæller, at hele brystet og lymfeknuderne i armhulen blev fjernet to uger senere.

Se også: Christina fik hjertestop under bytur: Jeg var nær død fra dig

Ville blive steril af behandlingen

Det var vigtigt for hende ikke at sige farvel til Kim, da de kørte hende ind til operationen. Hun sagde ”vi ses”.

Og i de fem timer, operationen varede, sad Kim i den samme stol uden for operationsstuen og ventede.

Den gode nyhed var, at kræften ikke havde spredt sig. Den dårlige var, at Lisa ville blive steril af den hårde efterbehandling, som ventede.

– Den besked var værre end selve kræften. Jeg begyndte at stortude og ville ikke mere. Hvad var meningen med at overleve, hvis jeg ikke skulle have flere børn. Jeg ville jo have en stor familie.

Lægen forstod, hvor vigtigt det var for Lisa at kunne blive gravid igen, og efter en telefonsamtale fik hun arrangeret, at nogle af Lisas æg blev frosset ned.

Behandlingen blev sat på pause, indtil lægerne havde høstet 17 æg, som blev befrugtet og lagt i fryseren.

Færdigbehandlet

Efter et langt sygdomsforløb kom dagen endelig, hvor Lisa var færdigbehandlet. Det var en lykkelig dag, men samtidig beskriver Lisa det som at blive skubbet ud fra en klippe.

– Jeg havde fået en fantastisk behandling på hospitalet. Nu skulle jeg klare mig selv, og alt det, jeg havde været igennem, ramte mig som en hammer. Angsten for, at kræften skulle komme tilbage, var ved at knække mig. Til sidst kom jeg til en terapeut, for jeg var nødt til at lære at leve med frygten, siger Lisa.

Året efter valgte Lisa at få fjernet sit andet bryst, forebyggende.

Længslen efter endnu et barn voksede sig stærkere.

De 17 allerede befrugtede æg ventede på Lisa og Kim. Fire et halvt år efter Lisa fik konstateret kræft, var de klar – men de besluttede sig for at prøve den naturlige vej først.

Læs også: Vores døtre er født på magiske datoer

Ad naturlig vej

– Efter tre måneder var jeg gravid. Min krop overraskede mig igen, men denne gang på en positiv måde. Både Kim og jeg græd af glæde.

I april 2017 kom mirakelbabyen Alva til verden.

– Risikoen for at blive steril efter behandlingen er stor, men det sker ikke altid. Hvis jeg ikke var blevet syg, havde vi formentlig haft tre børn nu, men vi har tiden for os. Vi kan få et barn ved egen hjælp, men vi har også 17 befrugtede æg på frost, siger Lisa, som ikke længere er sikker på, om hun vil have en stor familie.

Lige nu nyder Lisa blot at være på barsel, og længere frem har hun ikke planlagt.

– Tidligere turde jeg knap nok planlægge en uge frem. Nu kan jeg tænke et halvt år frem, siger hun og griner.

Sponsoreret indhold