Skæbner

Liza måtte fortælle sin lillebror, at deres mor lå for døden

17. november 2015 Louise Soegaard
De sværeste ord, Liza nogensinde har skulle sige, var dem hun måtte give til sin lillebror for præcis et år siden. “Mor er ved at dø”. Deres mor Jette lå pludselig for døden efter et år med kræft. Hun havde lovet dem at blive 70 år. Hun blev kun 42.

Jettes store datter Liza sad i familiens køkken sammen med hendes stedfar Preben. I stuen lå Jette og var ved at komme sig efter sin seneste kemobehandling. De havde besøg af en hjemmeplejerske, som kiggede alvorligt på dem og sagde: Er I klar over, hvilken vej det går nu?

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Alle troede, at hun ville overleve

-Jeg svarede, at det vel gik fremad. Mor var en fighter, og hun havde før haft det dårligt og var kommet op igen. Men natten før havde hun sovet uroligt, og den morgen ville hun ikke tage sine piller. Hjemmeplejeren fortalte os, at vi ikke skulle regne med, at mor kom op af sengen igen. Vi blev nød til at spørge, hvad hun mente med det, for det kom som et chok. Mor tog jo godt imod behandlingen, og hun havde købt ind til hun blev 100 år, fortæller 22-årige Liza Broch Pedersen fra Odder.

Læs også: Forældreløs som 13-årig.

Hun vidste, at de var nød til at fortælle Tommy på 12 år, hvad der var ved at ske. Han skulle ikke opdage, at han ikke havde fået ordentligt besked. Det ville kun gøre ham forvirret og endnu mere ked af det, hvis hans mor døde, og han ikke var forberedt. De kaldte på Tommy, der blev forskrækket over at se deres forgrædte ansigter. Han satte sig imellem dem, og da Liza forklarede ham, at deres mor ikke ville leve ret meget længere, gik der et par sekunder, før han opfattede, hvad hun sagde. Nej nej nej græd han højt og kunne slet ikke stoppe igen.

Mor lovede at hun ikke døde af kræft

-Det var det sværeste, jeg nogensinde har sagt. Tommy troede jo, at mor ville blive rask. Det troede vi alle, også mor. Det havde hun lovet, fortæller Liza.

-Jeg dør ikke af kræft, men jeg kommer til at dø med den.

Det var Jettes trøstende ord, da hun fik diagnosen for tre år siden. Den dengang 10-årige Tommy havde været med sin mor hos lægen, og lægen havde ret hurtigt konstateret, at knuden i Jettes ene bryst og smerten i hendes ryg måtte være kræft. Jette var fattet, og da hun og Tommy kørte hjem igen, havde hun fortalt ham, hvad hun fejlede uden nogen former for drama.

-Jeg blev ikke bange, for jeg vidste ikke, at man kan dø af kræft. Jeg troede, det var en sygdom, som hun bare skulle have medicin for, forklarer 13-årige Tommy Brahe Jensen, der går i 7. klasse på Skovbakkeskolen i Odder.

Du kan læse hele historien om Lizas sværeste besked i Ude og Hjemme nr 47, som udkommer på onsdag d. 18. november 2015

Sponsoreret indhold