Skæbner

Lykken er at være to

30. juli 2021 Af Svend Aage Madsen. Bearbejdet af Josefine Hildebrandt Greve. Foto: Svend Aage Madsen.
De ved bedre end de fleste, hvordan det er at leve i en verden med fordomme. Men som kærester oplever Elina og Ørjan en verden, hvor alle hepper på dem.
Lykken er at være to

21-årig Elina Haavik Dale og 25-årige Ørjan Brevik nyder livet som kærester. De har begge haft en hård start på livet. Elina var uden ilt i ni minutter under en dramatisk fødsel, der kunne være endt fatalt. Mens Ørjan muligvis manglede ilt, da han lå i sin mors mave.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

De blev begge hjerneskadede på grund af iltmangel og lever med lidelsen cerebral parese.

LÆS OGSÅ: Lille Los hjerte stod stille i 23 minutter

Amor ramte plet

Elina er født og opvokset i den norske by Avaldsnes, mens Ørjan er fra byen Mosvika. Kæresteparret mødte hinanden under et træningsophold. Inden Ørjan tog afsted, havde han for sjov sagt til sine venner, at han ville finde en kæreste her:

– De blev meget overrasket, da jeg fortalte dem, at jeg rent faktisk havde fundet en kæreste, siger Ørjan med et smil på læben.

Elina derimod var overbevist om, at Amor ikke havde planer om at ramme hende med en af sine pile:

– Jeg havde prøvet Tinder i et par år, men uden held. Derfor slettede jeg min profil, inden jeg tog afsted, siger hun.

Efter Elina mødte Ørjan, har hun oplevet, hvad det vil sige at være forelsket:

– Jeg føler en stor glæde og lettelse, når jeg er sammen med ham, fortæller hun.

Deres CP-skader gør, at de begge har problemer med at tale, så de bliver forstået. De ved godt, hvad de vil sige, og hvad de mener, men det er ikke altid, at tungen eller munden gør, som de gerne vil. På trods af det har de ingen problemer med at forstå hinanden.

Parrets stormende forelskelse vakte opsigt, men alle heppede på dem og kærligheden. De fortæller taknemmeligt, hvordan ledelsen på træningscentret Beitostølen Helsesportscenter støttede dem, når de for eksempel gerne ville ud:

– Vi hyggede os med at være sammen og spise pizza, fortæller Elina.

LÆS OGSÅ: Handicap er ingen hindring: Vi er de bedste venner

Egen lejlighed

En geografisk afstand på 900 kilometer, 15 timers køretid i bil og næsten halvt så mange timer i fly fik dem til at lægge en fælles plan for fremtiden efter træningsopholdet. De havde i nogle måneder besøgt hinanden. Det betød store udgifter til både rejsen og ophold, da begge er afhængige af at have to assistenter med sig, når de er afsted i flere dage. Den store afstand mellem dem fungerede ikke, og de ville gerne bo sammen.

Elinas forældre, Knut Mikal, 52, og Inger Lise Haavik Dale, 47, besluttede tidligt, at de ville gøre alt, hvad de kunne for at gøre de unges drømme til virkelighed.

Dele af familiens hus blev derfor bygget om, så Elina og Ørjan kunne få deres egen lejlighed, som var adskilt fra resten af familieboligen.

– Vi byggede vores hus, dengang Elina var fire år gammel, så alt er indrettet efter en person i kørestol. Men badeværelset måtte laves om, så der var plads til to, og vi var også nødt til at lave rum til deres mange assistenter, siger Knut Mikal.

LÆS OGSÅ: Sabrinas lille søn er leversyg

Inger Lise har i mange år kæmpet for, at datteren og andre personer med et funktionshandicap kan leve det liv, de ønsker:

– Jeg var klar over, hvilke udfordringer der skulle løses, før det overhovedet var muligt for Ørjan at flytte sammen med Elina. Han flyttede til en helt ny kommune med behov for nye assistenter, siger Inger Lise.

Ørjan fortæller, at han kun havde sin pladesamling og et stereoanlæg med, men hans hjælpemidler krævede også plads:

– Vi byggede ekstra opbevaring udenfor, inden vi udvidede parkeringspladsen foran huset, for Elina og Ørjan har hver deres bil, og assistenterne kommer kørende i deres egne biler.

Tog en chance

Knut Mikal og Inger Lise var spændte på, hvordan det ville blive, når de overlod halvdelen af huset til Elina og Ørjan, men indtil videre er det gået over al forventning.

– Vi tog en chance, da vi bestemte os for at flytte sammen, og den chance var vi villige til at tage, siger Ørjan og fortsætter:

– Jeg har fået et selvstændigt liv, mere frihed og verdens bedste svigerforældre.

Når kæresteparret er sammen, flyver tiden afsted. Elina elsker at følge med i realityshows, mens Ørjan foretrækker actionfilm, natur og musikdokumentarer.

– Vi elsker rock, selv om Ørjan kan lide hårdere musik end mig. Noget af det bedste er at køre rundt i vores biler og høre høj musik, siger Elina.

LÆS OGSÅ: Pias sorg: Min datter blev dræbt af et tog

Positive tilkendegivelser

Det at have assistenter omkring sig hele tiden er for længst blevet en vane, men Elina og Ørjan er gode til at give besked, når de har brug for at have noget tid sammen alene. For det handler om at finde løsninger, så man kan få hverdagen til at fungere.

De to turtelduer har modtaget mange positive tilkendegivelser, efter deres kærlighedshistorie blev kendt.

– Vi ved bedre end de fleste, hvordan det er at leve i en verden med fordomme. Folk har deres meninger og sender blikke, når vi kommer rullende. Men det er også godt at opleve, hvor mange der hepper på os og tager sig tid til at tale med os, fordi de gerne vil lære os bedre at kende, siger Elina og kigger på sin kæreste og fortsætter:

– Det er heller ingen hemmelighed, at jeg drømmer om en ring på fingeren – og måske endda også et bryllup.

LÆS OGSÅ: Kærlighed ved første blik: Jes blev forelsket i sin sygehjælper

Sponsoreret indhold