Skæbner

Lykken varede kun et år: Enke som 27-årig

30. januar 2018 Af Caroline Larsen. Foto: Linda Johansen.
Marias jævnaldrende mand og far til deres to børn døde pludselig af en blodprop. Det var kun et år efter, at de havde sagt ja til hinanden og havde planlagt en fælles fremtid, som nu er afløst af sorg og uvished.
Enke som 27-årig

Maria var i praktik i en børnehave og var taget på arbejde en helt almindelig tirsdag, som hun plejede, men det skulle blive en dag, Maria aldrig glemmer.

Solen skinnede og Maria var ved at få børnehavebørnene smurt ind i solcreme, så de var klar til en tur på legepladsen. Hun var lykkelig.

En pædagog hastede Maria i møde og spurgte bekymret, om hun ikke hedder Pedersen til efternavn, for der stod to politibetjente, som gerne ville snakke med hende.

Maria blev straks bekymret for, om hun har gjort noget ulovligt. Hun blev mødt af to betjente med alvorlige ansigter. Med dæmpet stemme spurgte de om navn og cpr-nummer, hvorefter de fortalte, at Marias mand, Ronnie Pedersen, var fundet død.

Maria kunne ikke få ordene til at give mening. Hun tænkte, at det måtte være en fejl, og blev ved med at gentage, at det ikke kunne passe, men betjentene fortrak ikke en mine.

Den sidste kontakt

Det virkede helt surrealistisk for Maria, der nogle timer før havde skrevet med Ronnie på telefonen.

Om morgenen havde hun sendt ham en sms, som han ikke havde svaret på. Pludselig gik det op for Maria, hvorfor han ikke havde svaret.

– Det var som en ond drøm. Jeg kunne slet ikke forstå, at jeg aldrig skulle se Ronnie igen. Med det samme tænkte jeg på, hvordan jeg skulle sige det til børnene, fortæller 27-årige Maria Emmy Pedersen fra Slagelse.

Betjentene kørte Maria ud til hendes svigerforældre, der stadig var uvidende. Hendes svigerfar kunne med det samme se, at der var noget galt, for Maria kom grådkvalt i følgeskab med to betjente. Hun kunne ikke få ordene over sine læber, at Ronnie var død.

Læs også: Janes store sorg: Enke som 27-årig

Stort mysterium

Maria er stadig tynget af sorgen i dag. Hun mistede sin mand og faderen til deres to børn, da han uden varsel døde på sit arbejde for lidt over tre måneder siden.

Ronnie arbejdede som pædagog på et botilbud og var alene om natten. En kollega fandt ham bevidstløs om morgenen.

Det var et stort mysterium, hvordan en sund 26-årig mand kunne dø pludseligt.

Efterfølgende har Maria fået at vide, at Ronnie døde af ”naturlige årsager”, der forårsagede en blodprop i hjertet.

– Jeg brugte lang tid på at tygge på ordet naturlig, for det er på ingen måde naturligt at dø så ung. Det giver ingen mening og er virkelig uretfærdigt. Vi havde så mange ting, vi skulle nå endnu, siger Maria.

Maria så Ronnie samme dag på sygehuset. Det så ud som om, han sov, selv om han var helt stiv og blå i ansigtet. Og her – i det øjeblik – gik det op for Maria, at det var virkelighed, og alligevel forventede hun, at han snart ville rejse sig og give hende et kram. Det gjorde han selvfølgelig ikke.

Den dag var verdens længste for Maria, og hun ville bare have den overstået. Hun havde aldrig grædt så meget i sit liv, og hendes hoved var ved at eksplodere af en trykkende hovedpine.

Far er i himlen

Maria græder ved tanken om, at hendes børn skal vokse op uden deres far.

Ronnie elskede at tilbringe tid sammen med børnene og blive hevet med ind i deres fantasiverden.

Det var også en stor dag, da Ronnie fik at vide, at han skulle være far til en lille pige, Luna, der i dag er 3 år.

Maria husker tydeligt, hvor stolt han var, første gang han holdt sin datter i armene. Luna ligner sin far både af udseende og sind med sit fjollede humør.

I dag er det rart at tænke på, for så er der stadig en del af Ronnie, som lever videre.

– Børnene var hans et og alt. Han arbejdede en uge ad gangen, så når han havde fri, havde han masser af tid til at aflevere og hente dem. Vi elskede at være en lille familie, fortæller Maria.

Da 7-årige Sirius fik at vide, at hans far var oppe i himlen, begyndte den ene tåre efter den anden at trille ned ad kinderne. Hele dagen græd han uafbrudt, mens Luna ikke forstod, hvad der skete, men havde behov for at putte sig tæt ind til sin mor.

I dag snakker Luna tit om sin far og gør meget ud af at fortælle, at hun har en engel i sit hjerte. Sirius har derimod sværere ved at snakke om det og er blevet mere vred og indelukket. Han er ikke længere den glade dreng som før.

Heldigvis har sønnen en god pædagog, som han snakker med sin far om, så han kan få luft for sine tanker. Sirius kan ikke lide at komme med på kirkegården, for der græder de voksne. Maria gør dog meget ud af at forklare, at man kan snakke med Ronnie, uanset hvor man er, for han sidder oppe i himlen og holder øje med dem. Derfor har de også fundet på, at de sammen kan skrive breve til deres far, som de lægger på hans grav.

Se også: Pernilles verden smuldrede: Forladt lige før fødslen

Vil altid huske ham

Maria har stadig svært ved at forstå, at Ronnie ikke længere er en del af deres liv.

I lang tid efter hans pludselige død sad hun og stirrede tomt på døren, for hun ventede på, at han skulle komme hjem. Nu har hun indset, at han aldrig kommer ind, som han plejede.

– Det er hårdt at erkende, at jeg bliver ældre, men det gør han ikke. Jeg havde virkelig svært ved at se, hvordan jeg kunne leve uden ham, men livet går videre. Jeg vil nok aldrig acceptere det, men lære at leve med det, siger Maria.

Maria er sikker på, at hvis Ronnie havde været her i dag, ville han sige, at de ikke skulle fælde så mange tårer, men derimod leve livet og gøre de ting, der gør dem glade.

Maria vil altid sørge for, at børnene ikke glemmer deres far.

– Jeg vil vise børnene billeder af Ronnie og fortælle dem, hvilken fantastisk far de havde, og at han ser med fra oven og er stolt over dem.

Maria glæder sig til den dag, hvor hun kan smile over de minder, de nåede at få, i stedet for at græde over alt det, de ikke nåede.

Sponsoreret indhold