Skæbner

Mælk til mange munde

23. juni 2009 af Mikkel Milsgaard. Foto: Gregers Kirdorf
26-årige Pernille Holm fra Djursland ammer ikke alene sin egen søn, Svend. Hun mætter også en masse små sultne babyer på Skejby Sygehus.

26-årige Pernille Holm fra Djursland ammer ikke alene sin egen søn, Svend. Hun mætter også en masse små sultne babyer på Skejby Sygehus, som ikke kan få mælk af deres egen mor. Og så får hun tilmed 160 kroner skattefrit for hver liter.

Pernilles modermælk er nemlig langt bedre kost end nogen mælkeerstatning på markedet, og til alt held for de små, producerer den unge førstegangsmor langt mere mælk, end hendes lille søn, Svend, kan overkomme at sætte til livs.

- Det er en dejlig tanke, at jeg kan være med til at hjælpe andre babyer, siger Pernille Holm fra Ryomgård på Djursland.

Det hele begyndte med, at Svend kom til verden den 26. marts i år. Han var en stor dreng og vejede 4.065 gram. En sund og rask dreng, som selvfølgelig også var sulten som alle andre babyer, men det viste sig ret hurtigt, at Pernille producerede langt mere mælk, end Svend havde brug for.

Derfor aftalte hun med Skejby Sygehus, at de måtte købe hendes overskydende mælk.
- Vi havde jo set alle de små børn på neonatalafdelingen, og de kan jo ikke få mælk af deres mor, fordi de er født for tidligt. Og der er det, at min overskydende mælk kan være en hjælp for dem, fordi den naturlige modermælk indeholder nogle af de vigtige antistoffer, som de har brug for, fortæller Pernille.

Prisen på det hvide guld, som faktisk tager en kraftig gullig farve, når det er den allerbedste kvalitet, varierer fra sted til sted, men til gengæld skal man ikke betale skat af de penge, man tjener som mælkedonor.

Når produktionen har været på sit højeste, har Pernille kunnet levere lige over to liter overskydende mælk per dag. Mælken er blevet frosset ned i 200 ml flasker i Pernille og Martins kummefryser, inden 'mælkekøkkenet' har modtaget flaskerne i en køletaske.

Martin, som er far til Svend, har stået for at vaske og desinficere flaskerne til Pernilles elektriske pumpemaskine, så de har været klar til brug de tre gange om dagen, hvor Pernille fast har siddet i køkkenet foran computeren, mens pumpen har arbejdet på højtryk.

Det har været otte hårde uger, men Pernille er sikker på, at hun ville gøre det igen, hvis hun fik muligheden.

[email protected]

Sponsoreret indhold