Magnus kom hjem fra krigen som en anden

To gange var Magnus Nordtun udsendt til krigen i Afghanistan, og hver gang vendte han hjem til sin familie som en anden mand. Indelukket og til tider aggressiv endte det med, at hans kone Maria søgte om skilsmisse. I juni i år tog han sit eget liv og efterlader sig sin søn Maximilan.

– Jeg havde meget svært ved at forholde mig til det. Jeg kendte ikke meget til militæret, og var der noget om krigen i Afghanistan i Nyhederne, hørte jeg knap nok efter. Jeg anede faktisk ikke, hvad det her kom til at betyde, fortæller den nu 34-årige Maria Elisabeth Johansen.

Men det fandt hun hurtigt ud af. For den mand, hun netop havde forelsket sig i, skulle et halvt år til Afghanistan, og han havde kun lige været afsted en måned, da to af hans kammerater blev ramt af friendly fire (Når allierede skyder på hinanden ved en fejl, red.)

Læs også: Krigen forandrede min far

Ramt af vejesidebombe

Kort tid efter den ulykke blev Magnus og hans tre kammerater ramt af en vejsidebombe. Føreren af deres Mercedes GD mistede sit ene ben. Magnus var heldigere. Han gik foran bilen som skytte og blev ramt af fragmenter og fik skader i ansigtet og på kroppen.

Han ringede selv hjem og forsøgte at berolige Maria. Det blev hun ikke. Hun slap derefter aldrig mobilen, den fulgte med hende overalt, for hun ville ikke risikere, at hun mistede et opkald. Til gengæld stivnede hun, når der stod skjult nummer på mobilens display. For så kunne det være Forsvaret, der ringede ...

Seks måneder senere kom Magnus hjem, men han var langt fra den samme mand, som Maria havde forelsket sig i.

Steen Wrem

 

Læs hele historien om Magnus, der overlevede krigen, men valgte at tage sit eget liv, da han kom hjem i Ude og Hjemme nr. 30, der udkommer den 27. juli 2016.