Skæbner

Martine kørte galt: Jeg måtte lære at gå og tale igen

29. marts 2017 af Sindre Nordengen. Foto: Ellen Jarli og privat
Efter en dramatisk bilulykke var Martine næsten 100 procent afhængig af andres hjælp for at kunne fungere i hverdagen. Men nu er Martine godt på vej tilbage til livet. Hendes mor, Siv, har været en af de største støtter for hende på vejen tilbage til livet.

Påskeaften den 7. april 2012, tager 25-årige Martine Skum til fest. Det skulle vise sig at blive fatalt.

Senere samme nat, da de tager ud for at hente mere at drikke, mister føreren af den bil, Martine er passager i, herredømmet over bilen. Han er beruset og kører først ind i en lygtepæl og så ind i en betonmur.

5-årig helt: Redder tre små søskende fra trafikulykke

Hendes mor, Siv, iler til sygehuset og får at vide, at situationen er kritisk. Der er stor sandsynlighed for, at Martine ikke vågner, og hvis hun gør, ved de ikke, om hun vil være stærkt plejekrævende.

Fejl i termostat 

Da de vækker Martine fra koma efter tre og en halv uge, opdager de, at den ”termostat”, som regulerer kropstemperaturen, er ødelagt.

Endte i koma under fødslen: Nu er hun vågnet efter 7 år

I de næste 16 dage er hun koblet til et køleanlæg for at give kroppen tid til selv at reparere skaden.

Men Martine er kun lige kommet til sig selv, da hun får hjernehindebetændelse og en blodprop. Alt i alt gennemgår hun 24 operationer.

Sat meget tilbage

Efter et par måneder bliver Martine sendt til et andet sygehus. Hun kan ikke gå, tale, spise eller drikke og kan kun dreje hovedet mod venstre.

Siv er bange for, at Martine aldrig bliver sig selv igen. Men efter to lange måneder siger Martine pludselig ”mor” efter ikke at have sagt noget i to måneder.

Nyfødt vækker mor fra dyb koma

– Det var et intenst øjeblik, siger Siv og får blanke øjne ved tanken.

Efter et halvt år på sygehuset bliver Martine overflyttet til en rehabiliteringsinstitution. Hun ankommer i kørestol, men tager derfra sidste sommer gående i en gangstol.

Mor har hjulpet mig tilbage

Det er i høj grad også mor Sivs fortjeneste.

– For at udfordre Martine, som gik helt i baglås, hvis vi ikke spiste på bestemte klokkeslæt eller fik uanmeldt besøg, gjorde jeg med vilje det modsatte af, hvad hun var vant til, siger Siv.

Vågnede efter 12 år i koma og fortalte en utrolig historie

Det næste mål er, at Martine kommer til bevæge sig på egen hånd med krykker. Martine selv har sat pris på at have sin mor som støtte og mentor.

– Jeg har haft brug for én, der ville udfordre mig, selv om jeg på dårlige dage har råbt ad hende, når hun ikke hjalp mig, fordi hun vidste, at jeg havde bedre af at gøre det selv. Jeg ved, at jeg er stærk, og jeg ser lyst på fremtiden. Det jeg sætter mig for, ved jeg, at jeg kan, siger Martine.

Læs hele Martines historie i det nye Ude og Hjemme, som er på gaden onsdag den 29. marts 2017.

Her kan du se nogle billeder af Martine fra i dag og lige efter ulykken:

Martine i koma efter ulykke

Sponsoreret indhold