Mashos adoptionssag omstødt

Det var næsten ikke til at holde ud, da dokumentarfilmen ”Adoptionens pris” i 2012 løb over skærmen. I den hjerteskærende film fulgte man den dengang 8-årige pige Masho, som fire år forinden var blevet bortadopteret fra Etiopien til en familie i Danmark.
Mens Mashos biologiske forældre for rullende kameraer grædende fortalte, hvordan de følte, at de var blevet snydt af kyniske såkaldte ”børnehøstere” til at bortadoptere deres lille pige til Danmark, så man, hvordan situationen i Mashos danske adoptionsfamilie gik fuldstændig i hårknude.
LÆS OGSÅ: Dennis Knudsen makeover: Skønne krøller
Det hele endte med, at Masho blev sendt på et børnehjem i Holbæk.
Det var næsten ikke til at holde ud. Seerne var rasende, Mashos danske adoptionsforældre blev lagt for had og måtte faktisk gå under jorden.
LÆS FORHISTORIEN HER:
LÆS OGSÅ: Lisbeth Zornig: Børnhjem kan redde Masho
Fejrer det
Siden har der været stille om Masho – lige indtil i dag.
Her til morgen besluttede en etiopisk domstol nemlig at omstøde Mashos adoption. Det sker, efter et andet adoptionsbarn, 15-årige Amy Steen, hvis ulykkelige adoptionssag i Danmark også har været omtalt i adskillige danske medier, tog de to sager i retten i hovedstaden Addis Abeba.
Amy Steen stak i februar af fra Danmark og rejste til Etiopien med hjælp fra organisationen Against Child Trafficking, for at blive genforenet med sin biologiske familie dernede.
LÆS OGSÅ: Inklusion skader de andre elevers faglige niveau
Den danske journalist Rasmus Sønderriis er i Etiopien og har fulgt retssagen. Han siger til TV 2:
– Advokaten kom ud fra et lukket møde med dommeren og fortalte os, at Amy og Mashos adoption er annulleret. De er glade. De sidder nu og drikker kaffe og fejrer det.
Op til dansk domstol
Begge pigers yngre søskende er dog ikke en del af retssagen. De bor fortsat hos deres adoptivforældre i Danmark.
Hvilke konsekvenser den etiopiske domstols afgørelse får i Danmark er endnu uvist. Det er nemlig op til an dansk domstol at beslutte.
LÆS OGSÅ: Min kollega blev myrdet
– Hvis en repræsentant fra de etiopiske myndigheder eller forældrene rejser herop, kan de tvinge de danske myndigheder til at se på sagerne. Men det er en suveræn dansk afgørelse. Så man vil kun ophæve adoptionen i Danmark, hvis man vurderer, at det er bedst for barnet, siger Claus Juul, juridisk konsulent ved Amnesty International Danmark til TV 2.
Danmark stoppede i marts alle adoptioner fra Etiopien efter en indstilling fra Ankestyrelsen.
