Skæbner

Medicinsk Cannabis - dansk smertelæge bestormes af syge

24. oktober 2017 Tekst og foto af Morten Nøhr Mortensen
Tina Ingrid Horsted var aldrig i tvivl. Da hun som overlæge på Rigshospitalets smertecenter ikke kunne få lov at arbejde med medicinsk cannabis, åbnede hun sin egen smerte-klinik. I dag bliver hun bestormet af desperate patienter.
portræt af smertelæge Tina Ingrid Horsted som arbejder med medicinsk cannabis

Kæmpe efterspørgsel på medicinsk cannabis

Det er ofte hjerteskærende scener, der udspiller sig på speciallæge Tina Ingrid Horsteds smerteklinik i Farvergade i København. Ofte har døende patienter kørt flere hundrede kilometer. Med svindende kræfter slæber de sig hen til elevatoren i et spinkelt håb om at få hjælp i deres desperate situation. De har kun ét håb tilbage og beder til, at Tina vil give dem medicinsk cannabis, så de måske kan få lindring i deres smertefulde liv.

Siden Tina startede sin smerteklinik ”Min Smerte”, er hun nærmest blevet løbet over ende af plagede patienter. 

I begyndelsen var der tre måneders ventetid. I dag er der over et år. Og det skyldes i høj grad, at hun er en af få læger i Danmark, der behandler patienter med medicinsk cannabis. Og naturligvis helt lovligt, fordi medicinen bliver fremstillet via Glostrup Apotek under den såkaldte magistrelle ordning.

– På et tidspunkt var vi ved at knække fuldstændig sammen her på klinikken. Specielt efter, at Søs Egelind lavede et tv-program om sin erfaring med cannabis, da hun fik kræft. Det var umuligt at følge med i receptionen. Folk kimede os ned, og når de ikke kunne komme igennem, mødte de bare op på klinikken. Det har været voldsomt, fortæller Tina Horsted.

Ude og Hjemme møder den eftertragtede læge i millionbyen Los Angeles, hvor medicinsk cannabis har været tilladt i en årrække. Hun er i den amerikanske storby for at besøge sin datter Rose. De hygger sig med kaffe på restaurant Rooftop med de svajende palmer som udsigt.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

 

En frontløber

Men Tina er ikke kun i USA for at holde ferie. Hun er også kommet for at se, hvilke cannabis-produkter de amerikanske patienter kan købe i nogle af de over 1.000 cannabis-apoteker, der er bare i Los Angeles.

I sin taske trækker hun en række produkter frem, som kunne få en fremtid i Danmark. Bl.a. chokolade med cannabis, som kunne være et velegnet sovemiddel. Der er også en creme, der skulle hjælpe mod gigt. Og så er der en slags e-cigaret – med den forskel, at man kan dampe plantedele fra cannabis.

– Det er mange patienter i Danmark, der kunne have glæde af sådanne produkter. Man regner med, at der er 50.000 danskere, der illegalt behandler sig med medicinsk cannabis. Så potentialet for den slags medicin er meget stort, siger hun.

Tina Ingrid Horsted har været en af frontløberne i kampen for at få legaliseret medicinsk cannabis også i form af helolie og plantedele.

Og faktisk er det lykkedes hende og andre markante debattører at få politikerne til at slå ind på en ny vej. Så fra den 1. januar har et flertal i Folketinget tilladt et fireårigt forsøgsprojekt, hvor danske landmænd og gartnere kan producere cannabis til medicinsk brug.

– Det er fantastisk for de mange patienter, der kan blive hjulpet af det. Og det er en hel del. Det kan jeg jo konstatere i min egen patientgruppe, lyder det fra smertelægen, der er så dedikeret til sit fag, at hun har lægetegnet tatoveret på sin finger.

Læs også: 5 årige Mathilde fik Medicinsk cannabis

Medicinsk cannabis hjælper ikke alle

Men nemt har det ikke været at komme hertil.

Tina Ingrid Horsted har fået drøje hug af kolleger, der har vendt sig nærmest i afsky mod at bruge cannabis i medicinsk behandling. Argumentet er, at cannabis-medicin i langt de fleste tilfælde ikke er godkendt som lægemiddel.

– Men jeg kan jo se, at det virker. 90 procent af mine patienter sover ikke ordentligt. De får meget lidt og afbrudt søvn. Når de får medicinsk cannabis, sover de. Og det har utrolig stor indvirkning på deres livskvalitet. Pludselig kan de hænge sammen igen. Være med til en familiemiddag eller være til stede i det daglige. Jeg har pårørende, der siger, ”tak, fordi du gav os vores mor tilbage”. Det betyder jo alt for de mennesker, siger Tina Ingrid Horsted.

Hun påpeger dog, at medicinsk cannabis ikke er noget mirakelmiddel. Det sker også jævnligt, at hun stopper cannabis-behandling hos nogle af sine patienter for i stedet af gå andre veje med traditionel medicin eller behandlinger.

– Jeg følger mine patienter meget nøje. Og har de ikke glæde af den medicinske cannabis, så skal de ikke have det. Jeg kan bare konstatere, at det rent faktisk hjælper mange. Ofte er det mennesker, der har taget al den medicin, de kunne få. De er ikke blevet hjulpet, men har fået masser af bivirkninger. De står uden muligheder for lindring og har typisk været igennem den typiske nedtur med tab af ægteskab, venner og job. Det er nogle forfærdelige skæbner. Hvis medicinsk cannabis kan lindre deres liv, så skal man da være meget kynisk for at sige nej, lyder det fra smertelægen.

Selv kan hun ikke sige nej, når døende patienter – typisk kræftpatienter i såkaldt palliativ behandling, banker på hendes dør. Og på grund af deres udsatte situation kommer de foran i køen.

– Det er jeg nødt til. Vi har besluttet, at vi tager dem uanset hvad. Vi kan ikke være andet bekendt. Så må vi bare løbe noget hurtigere, siger hun.

Læs også: Mand forlader hospice efter behandling med medicinsk cannabis

Sponsoreret indhold