Skæbner

Mennesker udgør kun 0,01 % af alt liv

24. maj 2018 af Lise Brix, Videnskab.dk Foto: All Over Press
Mennesket udgør kun en lillebitte andel af livet på Jorden. Men vi formår alligevel at udslette store dele af Jordens andre levende væsner.

Målt i biomasse (vægt) fremstår menneskeheden temmelig ubetydelig: Vi udgør kun 0,01 procent af alt liv på Jorden, konkluderer et nyt studie. Det skriver Videnskab.dk.

Eksempelvis vejer samtlige Jordens fisk cirka 12 gange mere end os, og samtlige svampe vejer cirka 200 gange mere end de 7,6 milliarder mennesker på kloden, beregner forskerne.

Alligevel formår menneskeheden at have altafgørende indflydelse på alle andre levende væsner på Jorden.

Ifølge det nye studie har vi mistet mere end 80 procent af alle vilde pattedyr og halvdelen af alle planter, siden menneskeheden begyndte at grundlægge sin civilisation.

– Studiet er utrolig interessant. Det kvantificerer for første gang på global skala, hvad konsekvenserne er af menneskers ageren på Jorden, når det gælder mængden af biodiversitet, siger Carsten Rahbek, som er professor og leder af Center for Makroøkologi, Evolution og Klima ved Københavns Universitet. Han har ikke været involveret i det nye studie.

Forsker: Jeg blev chokeret

Studiet beskrives som det første af sin art, der forsøger at sætte tal på, hvor meget der er af alt slags liv på Jorden.

Læs mere på Videnskab.dk: Nyt studie: Om 200 år er koen det største pattedyr på land

– Jeg blev chokeret, da jeg fandt ud af, at der ikke allerede fandtes et omfattende, holistisk estimat (helhedsorienteret beregning, red.) af alle de forskellige dele af Jordens biomasse, siger lederen af det nye studie, professor Ron Milo fra Weizmann Institute of Science i Israel, til avisen The Guardian.

Tallene i det nye studie viser, at bakterier er blandt de mest fremtrædende livsformer på Jorden, idet de udgør knap 13 procent af al biomasse på Jorden. Det altoverskyggende liv er imidlertid planterne, som repræsenterer cirka 82 procent af alt levende materiale på vores planet.

Resten af Jordens levende væsner – alt fra svampe til mennesker, fisk, fugle, høns, hvaler, hjorte og alle andre pattedyr – kan samlet set kun snige sig op på sølle fem procent af Jordens biomasse.

Usikre tal

Professor Carsten Rahbek påpeger, at tallene i det nye studie er behæftet med en vis usikkerhed – ligesom alle andre globale studier.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvordan ville verden være uden mennesker?

Men studiets metode er grundig og velovervejet, lyder det fra professoren, som har læst studiet.

– Det er klart, at sådanne beregninger – hvad enten det handler om global økonomi eller global biologi – altid er baseret på en række antagelser og fremskrivninger. Det betyder, at der er en del usikkerhed om de præcise tal, men studiet viser helt klart, hvilken størrelsesorden der er tale om, siger Carsten Rahbek.

Studiet viser også, hvorhenne Jordens liv bliver levet: Forskerne beregner, at omkring 86 procent af Jordens biomasse findes på land og kun cirka 1 procent i oceanerne.

Endelig gemmer cirka 13 procent af Jordens levende væsner sig under jordoverfladen; dybt nede under jorden lever nemlig milliarder og atter milliarder bakterier og mikroorganismer.

Andre artikler på Videnskab.dk

Kæmpestudie chokerer: Klimaforandringer vender op og ned på naturen

Tager Jorden på i vægt?

Mennesket udryddede alle de store dyr på Jorden

Sponsoreret indhold