Skæbner

Merethe gør mig altid glad

21. december 2009 af Lennart Schønberg
13-årige Malene Pedersen er en af de mange anbragte børn, der hver uge glæder sig til mødet med 29-årige Merethe Raundahl fra Børnehjælpsdagen.
Foto: Søren Skarby og Steen Brogaard
Foto: Søren Skarby og Steen Brogaard

- Forleden var det nøjagtigt fem år siden, jeg mistede min far. Jeg var bare så ked af det og tænkte meget på ham. Men senere på dagen kom jeg til at tænke på, at jeg snart skulle være sammen med Merethe igen, og det hjalp lidt på mine triste tanker. 13-årige Malene Pedersen nipper til sin te i spisesalen på børnehjemmet C. Knaps Minde i Silkeborg. Her har teenagepigen boet, siden hun var syv år.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Til daglig går Malene i syvende klasse på en friskole, hvor hun ud over gode venner dyrker sin store lidenskab musikken. - Jeg har det godt både på friskolen og her på børnehjemmet. Jeg mangler ikke noget, og tre gange om ugen besøger jeg min mor, som jeg har det rigtigt fint med. Desværre har hun i nogle år ikke kunne have mig boende hjemme, men jeg drømmer om, at det en dag sker igen, fortæller Malene, der for knap et år siden fik et nyt og vigtigt bekendtskab i sit unge liv.

Idræt og leg
Et bekendtskab, der på denne smukke efterårsdag gør hende selskab i børnehjemmets spisesal: Nemlig 29-årige Merethe, der arbejder for Børnehjælpsdagen. Med projektet, "Anbragte Børn i Bevægelse", drager Merethe rundt til forskellige institutioner i områderne mellem Århus, Randers, Herning og Kolding og giver de børn, der har lyst, udfordringer i form af idræt og leg.

Merethe kom på ideen til "Anbragte Børn i Bevægelse", mens hun studerende på Syddansk Universitet i Odense. Efter hun blev færdiguddannet, videreudviklede hun projektet og førte det ud i livet i samarbejde med Børnehjælpsdagen.

Ordnede fars gravsted
- Vi ved af erfaring, at anbragte børn ikke altid har lige så gode forudsætninger for at deltage i fysiske aktiviteter, som almindelige børn har. Det er det, vi prøver at ændre med det her projekt. Og vi kan se, at flere af de børn, der deltager, opnår at få et større selvværd og en meget bedre kropsbevidsthed. Ligesom aktiviteterne også er gode for deres psyke. Ganske enkelt fordi de får positive oplevelser med at røre sig og være sociale på en anden måde, fortæller Merethe, der er uddannet cand.- scient i Idræt og Sundhed.

En, der virkelig elsker at deltage i Merethes aktiviteter, er Malene. - Jeg kan mærke, at jeg bliver gladere, når jeg har været med i en aktivitetsdag. Jeg kommer til at tænke mere positivt og får også ny energi. På etårsdagen for min fars død betød det, at jeg tog mig sammen til at ordne min fars gravsted. Det var dejligt at få det gjort, siger Malene, der ikke lader noget komme i hendes vej, når Merethe indbyder til leg.

Tæt på børnene
- Nej, det må man så sandelig sige. Du er et af de sejeste børn, jeg kender, Malene. Du har deltaget i aktiviteter, selv om du gik med krykker, og så har du præsteret at stå lige op af din sygeseng og være med. Det er altså noget af en præstation, siger Merethe og lægger armen kærligt om Malene. For Merethe, som endnu ikke selv har børn, men bor sammen med sin kæreste, er samværet med de anbragte børn ikke kun "et projekt".

- Jeg føler i mange tilfælde, at jeg kommer tæt på børnene og oplever, at de efter at have lært mig at kende gerne vil snakke om deres glæder og sorger. De ved, de kan være fortrolige med mig. Det, at vi er sammen omkring leg og sport, er med til, at de kommer af med og får tilført ny energi, siger Merethe.

Og netop ordet "energi" bliver startskuddet for dagens næste projekt for Merethe og Malene og andre af børnehjemmets børn. Efter en kort omklædning er det tid til sport, leg og sved. Eller som Malene udtrykker det, før hun i fuldt løb entrerer græsplænen omkring C. Knaps Minde: - Vi kan jo ikke sidde her hele dagen. Nu skal der altså ske noget!

Sponsoreret indhold