Skæbner

Mette gav en nyre for at redde sin mand

1. januar 2020 Foto: Thomas Laursen
Thomas Laursen
46-årige Mette Villadsen fra Vodskov skaffede sin mand Jesper en ny nyre ved at bytte sin egen til en fremmed igennem et nyt nyrebyttesystem. En ultimativ kærlighedserklæring, siger Jesper.
Jesper og Mette Villadsen

Samtalen havde de for flere år siden, og dengang var det slet ikke til diskussion. Jesper fastslog med det samme, at det ikke kunne komme på tale, at Mette donerede en af sine nyrer til ham. Deres to døtre havde i forvejen én syg forælder. De skulle ikke risikere at ende med to.

Det var derfor ikke noget, 46-årige Mette Villadsen som det første overvejede, da hendes mand Jesper for snart tre år siden begyndte at kunne mærke, at hans eneste nyre ikke længere fungerede, som den skulle. Det havde den ellers gjort, siden han som knap 20-årig fik den transplanteret.

Læs også: Ena-Marie reddede sin fars liv

Spand kold vand

De regelmæssige kontroller på sygehuset afslørede nu, at Jespers nyrefunktion langsomt forværredes. Selv var han begyndt at mærke trætheden, hans hud kløede, og da en læge en dag under en af kontrollerne, der nu foregik med kortere intervaller, sagde, at tidspunktet var kommet, hvor de var nødt til at tale om, hvad det her ville ende med, var alvoren skitseret.

– Det var bestemt ikke en nem samtale, og vi var selvfølgelig kede af det bagefter. Vi følte faktisk, at vi havde fået en spand kold vand i hovedet efter det møde. For hvad kom det her til at betyde for vores familie og det liv, vi havde? Os, der elsker at rejse og opleve verden … Var det slut nu? Det hele var pludselig så usikkert og noget, vi var ude af stand til selv at gøre noget ved, fortæller 48-årige Jesper Baand Villadsen fra Vodskov, nordøst for Aalborg.'

Læs også: Donorsøstre søger søskende

Dialyse derhjemme

I foråret i år var Jespers tal blevet så dårlige, at han skulle i dialysebehandling. Det kunne heldigvis foregå derhjemme, til gengæld tog det to-tre timer om dagen at rense blodet morgen, middag, aften og nat, så det stort set var umuligt for Jesper at foretage sig ret meget andet i løbet af dagen.

Han var begrænset – og det begyndte Mette også at føle sig, for hans sygdom ramte også resten af familien. Hun tog tilløb – og fik forklaret Jesper, at hun gerne ville undersøges for at finde ud af, om hendes nyre kunne bruges.

Læs også: Axels død redder fem andre

Videre med livet

En åbenbaring, kalder Mette det selv i dag, for pludselig stod det lysende klart, at det var dét, hun skulle, og hun bad derfor Jesper om at tænke over det.

– Vi skulle videre med vores liv og ikke have sygdom resten af tiden, for vi havde fået at vide, at det var ret urealistisk, at Jesper ville få en ny nyre fra ventelisten, siger hun.

Desværre var matchet ikke 100 procent, og det betød, at risikoen for, at nyren kun ville fungere i 5-10 år, var stor. Men til gengæld kunne lægerne fortælle om et nyt nordisk nyrebyttesystem, som ville øge chancen for at finde en egnet donor, der matchede Jespers blodtype. I et andet skandinavisk land stod en anden nyresyg med en villig donor nemlig i samme situation. Heller ikke her passede donorens nyre. Det ville den til gengæld gøre hos Jesper, mens Mettes nyre ville passe til den anonyme nyresyge.

Læs også: Tænker på donors familie hele tiden

Ikke et sekund i tvivl

– Jeg var lidt nervøs, men også overrasket over, hvor klar jeg var til det. Jeg var ikke et sekund i tvivl om, at det var det rigtige at gøre, husker Mette, der som den første kom på operationsbordet, mens lægerne var i tæt kontakt med det sygehus, hvor modtageren af Mettes nyre var klar.

Operationen gik godt, og senere på dagen var det Jespers tur. Også hans operation gik godt, og dagen efter kunne blodprøver fastslå, at Jespers nye nyre fungerede, som den skulle.

Læs også: Find en donor til vores datter

Ultimativ kærlighedserklæring

– Vi var så enormt lettede og helt vildt glade. Endelig turde vi tro på, at det var lykkedes efter alle de år, hvor det bare var gået op og ned. Nu kan vi igen se fremad, smiler Mette.

For Jesper er der ingen tvivl om, at Mette har givet ham den ultimative kærlighedserklæring. Før var der restriktioner, og han var afhængig af dialyse. Nu må han spise og drikke det, han har lyst til. Familien kan rejse igen, og han kommer forhåbentlig til at arbejde igen.

– Mit liv før og nu er jo som nat og dag. Jeg har fået min frihed tilbage.

Sponsoreret indhold