Michelle Hviid om sit livs krise: Jeg skulle lære alt fra bunden igen

Iværksætter og foredragsholder Michelle Hviid mistede evnen til at gå, skrive og tale, da hun blev opereret for en tumor i hjernen for fem år siden. Hun mistede også sin indtægt og sin opsparing. Og sine evner som mor. Men hun rejste sig igen efter et par år. Det gør hun hver gang, hun får livet i hovedet eller knust sit hjerte.

I sin nye bog ”Lev livet modigt” beskriver Michelle Hviid, hvordan det føles at ramme bunden. Eller at smage på gulvtæppet, som hun selv udtrykker det. Det har hun nemlig prøvet flere gange af forskellige årsager, og hun er ikke bange for at skrive om selv den tungeste håbløshed.

Krise mere interessant end succes

Michelle Hviid kunne ellers sagtens have fyldt en hel bog med sine egne succeser. Hun kunne skrive om dengang hun blev rig på grund af sin dating portal ”Running Dinner”. Eller om dengang Børsens Nyhedsmagasin kårede hende som et af landets unge talenter. Men Michelle bruger langt mest papir på at skrive om hullerne i livet. Og ikke mindst om, hvordan hun kom op af dem igen.

For Michelle har en særlig evne til at komme på benene igen.

 

Rejste sig fra skilsmissen

Det har hun altid haft, men for 12 år siden, fik hun en særlig indsigt i, hvordan man kommer ud i lyset igen, når livet ser allermest sort ud. På det tidspunkt var hun lige blevet skilt, og når hun kiggede sig i spejlet, så hun kvinde, der vejede 30 kilo for meget. Og som havde røde pletter i ansigtet af at kaste op af angst. Hun var nærmest som lammet ved tanken om, hvordan hun skulle klare fremtiden alene med sine to børn.

- Jeg var i en økonomisk klemme og følte mig fuldstændig fastlåst i min egen suppe. En dag hørte jeg min mor sætte nøglen i låsen, og jeg tænkte: ”Nu kommer redningen. Nu kommer hun og rydder op og giver børnene mad.” Men hun stillede sig bare op og kiggede på mig i sofaen og sagde: ”Har du ringet til banken?”

Det spørgsmål var bestemt ikke lige det, Michelle havde lyst til at høre. For nej, hun havde ikke ringet til banken. Og det havde hun hverken lyst eller overskud til. Men hun gjorde alligevel, hvad hendes mor bad hende om. Det var selvfølgelig en svær samtale. Men til gengæld var meget andet lettere, da den var slut, for nu havde Michelle fået økonomisk overblik og vidste, at hun kunne blive boende med børnene.

Læs også: 14 ting, jeg ikke vidste om at blive skilt - før jeg selv blev det

Tag det svære opkald og gå en tur

- Jeg lærte, at man altid skal tage det sværeste først. Og jeg lærte, at man skal bevæge sig, så man kan få sovet. Jeg begyndte at gå lange ture. Jeg gik og gik og gik, og langsomt fik jeg gjort mine problemer mindre.

Den viden har hun haft glæde af flere gange siden. For når man som Michelle ikke er bange for at kaste sig ud i kærlighed igen og igen, så risikerer man at stå med hjertet knust og en familie i opløsning. Den pris har hun betalt uden at holde mere igen næste gang.

Hele sit liv har Michelle nemlig kastet sig ud på det dybe både privat og professionelt. Og netop det har gjort hende til en så populær foredragsholder, at hun de sidste mange år har levet af det. Det var foredragene, der betalte huslejen, hverdagen og rejserne med børnene.

Lægen fra Tinder

Men i 2015 blev Michelle pludselig ramt så hårdt af livets uforudsigeligheder, at hun ikke engang kunne stå op og lave havregrød til sine børn. Og da slet ikke stille sig op på en scene og tale for en sal fuld af betalende gæster.

Det hele startede ellers lyst og romantisk på ægte Michelle Hviid maner, da hun søgte kærligheden på Tinder og stødte ind i en to meter høj læge, som bagte sit eget rugbrød, og som kunne spille hendes yndlingssang på guitar. De havde det sjovt sammen, og lægen var ikke bange for Michelles larmende grin. Men på tredje date kiggede han hende længe i øjnene. Og hans observation ændrede alt.

- Din ene pupil reagerer ikke som den anden.

Forholdet til lægen gled ud lidt efter. Min Michelle er dybt taknemlig for deres korte forhold. Hvis det ikke havde været for ham, havde hun nok aldrig lagt sig i en scanner for at blive tjekket.

Læs også: Kom godt gennem en skilsmisse

Skulle lære at gå og tale igen

Michelle havde en hjernetumor. Heldigvis en godartet. Men hun skulle stadig have den opereret ud, og når man roder ved hjernen, kan meget gå galt. Det gjorde det også for Michelle, som på grund af komplikationer blev hårdt ramt efterfølgende.

Den knivskarpe foredragsholder med det larmende grin, skulle lære alt fra bunden igen. At gå, at tale og skrive. Hørelsen på det ene øre var væk, ansigtet var lammet i den ene side, og hun kunne ikke lukke højre øje. Michelle anede ikke, hvilket år hun befandt sig i. Eller hvordan hun skulle tage sig af sine børn. Så det måtte hendes mor gøre. Umyndiggørelsen var det, der ramte hårdest.

- Jeg anede ikke, hvad der foregik i det første lange stykke. Et af mine første minder var, da jeg hørte nogen tale om, at børnene kunne begynde i skole nede hos mine forældre. De forventede altså ikke, at jeg kunne have mine børn boende. På det tidspunkt kunne jeg ikke sige noget, men jeg tænkte: Det her er ikke godt, siger Michelle. Hun husker også, hvordan hun i starten tabte gryden på køkkengulvet, hvis hun forsøgte at lave havregrød til børnene. Men langsomt – ekstremt langsomt – begyndte Michelle at få fat på gryden og livet igen.

Det her ender godt

- På et tidspunkt, gik det op for mig, at det her ender godt. Jeg vidste ikke hvornår. Men det ender godt. Den overbevisning kunne jeg læne mig op ad i 90 procent af tiden. I de sidste ti procent tudede jeg.

Jo mere Michelle kom op og stå, jo mere overblik fik hun også over sin egen økonomi. Og det var et kulsort syn.

- Der var et kæmpe hul. Jeg havde ingen forsikring, så jeg havde brugt hele min opsparing og alle mine momspenge på privat genoptræning, fysioterapeuter og øjenlæge. Så banken smækkede kassen i, og jeg kunne ikke blive boende.

To svære år

Situationen havde nok fået de fleste til at rulle sig sammen i en opgivende fosterstilling. Men eftersom Michelle havde prøvet kriser før, gjorde hun, som hun plejede: Hun gik og gik. Og hun tog det sværeste først. Så banken fik et opkald, og sammen lagde de et budget for Michelle de næste to år, så hun kunne blive boende.

Der var ikke plads til ret meget sjov i familien. Men de kunne overleve. Og det var rigeligt, når man lige har haft frygten om det modsatte.

Blev støttet ind på scenen

For at tjene penge startede Michelle på foredrag igen, selvom hun i starten var så svag, at hun ikke kunne gå ind på scenen uden hjælp, og hun måtte gennemføre siddende på en stol. Men hun gjorde stadig indtryk på tilhørerrækkerne.

I dag er Michelle i topform bortset fra et døvt øre. Hun kan selv springe ind på scenerne. Problemet er bare, at alle foredrag er aflyst på grund af Corona-krisen. Men Michelle har heldigvis andet at rive i. Lige nu bruger hun en masse energi på at bygge en terrasse. Og på at lægge fliser foran et hus i Gentofte.

Denne gang bygger Michelle ikke op alene. Hun gør det med Morten.

Det er kun lidt over et år siden, Michelle på Tinder modtog beskeden: ”Du ligner en, man kan have det sjovt med sammen i lang tid.” Den var fra Morten. Og han fik ret.

De havde det sjovt fra første date. Og det har de stadig nu, hvor de er flyttet sammen med alle deres børn og al deres bagage.

Lev Livet modigt udkommer 3. juni.