Skæbner

Mike fra TV 2’s ”Mit livs konfirmation”: Far var i fængsel

5. april 2018 af Nina Sommer. Foto: Søren Lamberth.
Som 10-årig fik Mike en besked, der for altid vil stå klart i hans erindring. Hans far var blevet idømt syv års fængsel, og de næste mange år skulle drengen undvære sin elskede far. Det førte til en stor sorg for Mike, hvis største ønske var, at hans far kom ud tids nok til at være med til hans konfirmation.

Tankerne har kørt rundt det sidste lange stykke tid. De hyggelige ture i badeland med far er blevet erstattet af rungende tavshed. Hvorfor hans far lige pludselig har fået for travlt til at se ham, forstår han ikke. Dagene går, og de negative tanker bliver stærkere og stærkere, og en dag kan han ikke holde afsavnet ud mere.

– Jeg vil se min far, siger Mike i en bestemt tone til sin mor, mens de er i gang med at vaske bilen.

En kort tavshed bliver afbrudt af tårer, der triller ned ad hendes kinder. Mike frygter det værste, og da hans mor endelig fortæller sandheden om farens fravær, kan han heller ikke holde tårerne tilbage.

– Jeg savnede min far, og heldigvis fik jeg ikke i begyndelsen at vide, hvor lang tid han skulle sidde inde. De vidste det heller ikke selv. Havde de sagt det, tror jeg nærmest, det ville blive for meget for mig, fortæller den i dag 15-årige Mike fra Nr. Broby på Fyn.

Båndet mellem far og søn var smedet sammen lige siden Mikes spæde år. Selv om hans forældre gik fra hinanden, da han var 2 år, var faren stadig et skinnende lyspunkt, som Mike altid så frem til at være sammen med.

Læs også: Lonnie voksede op med seksuelt misbrug: Sendte sin far i fængsel

Farvel til familielivet

Men Mikes far, Mads Rasmussen, havde venner på den forkerte side af loven, og selv om familielivet havde en stor prioritet, så havde han til sidst svært ved at holde det adskilt.

Bare 12 dage efter, at han var blevet far for anden gang, oplevede han noget, han aldrig ville glemme. Mens sundhedsplejersken var for at tilse hans lille datter, kunne han se, hvordan indkørslen blev fyldt med mennesker. Det var politiet, der havde omringet hans hus. Huset blev endevendt, da de havde mistanke om, at han havde narko liggende. Men selv om de ikke fandt noget, blev han anholdt.

Mens døren i arresten blev låst, stod Mads kun med tankerne om en uoverskuelig fremtid og uvisheden om, hvornår han skulle se sine børn igen.

Hjemme på Fyn havde Mike de samme bekymringer, og den dag, hans mor fortalte ham den hjerteskærende nyhed, havde Mike kun ét ønske: Han ville se sin far så hurtigt som muligt.

– Jeg kan huske, hvordan jeg blev kropsvisiteret, før jeg skulle ind og se ham. Det var så lang tid siden, at jeg havde set ham, og jeg var bange for, hvad der ventede mig, husker Mike.

Frygtelig uvished

Omkring fem måneder gik der, før han igen så sin far.

Tårerne var der ingen af dem, der kunne holde tilbage, og uvisheden om, hvor længe de skulle undvære hinanden, hang som en tyk tåge i rummet.

– I starten sad der en vagt, når jeg var sammen med Mike. Jeg vidste jo godt, at han havde en masse spørgsmål, og jeg vidste, at hvis jeg måtte svare på dem, ville han få det bedre. Få noget vished om situationen, men jeg måtte ikke fortælle noget om sagen, og det gjorde nærmest fysisk ondt, at jeg ikke kunne hjælpe ham, fortæller 33-årige Mads, der endte med at få en dom på 7 års fængsel for forsøg på medvirken til at bestille 10 kilo amfetamin.

Dommen var som et knytnæveslag i maven på Mads og hans familie, og tanken om, at han ikke kunne se sine børn vokse op, betød, at han det første stykke tid ikke kunne sove eller spise. Tankerne kredsede rundt om alle de ting, han ville gå glip af.

For Mike var tanken om at undvære sin far også uoverskuelig. Teenageårene begyndte at presse sig på, og når han fik en seddel med hjem om skolearrangementer, voksede det som en knude i maven.

– Nogle gange tog jeg af sted med mine venner og deres forældre, men det blev bare meget tydeligt, at min far ikke var der, så ofte lod jeg bare være med at tage med, fortæller Mike, der fik det sværere og sværere psykisk.

Se også: Emilia bor på børnehjem: Savner mor

Barske drillerier

Ofte var det en kamp at komme op om morgenen, og når han endelig sad i klasseværelset, havde han svært ved at koncentrere sig.

– Jeg kunne ofte sidde og tænke på min far i fængsel. Jeg havde set så mange film, hvor folk fik tæsk, og jeg blev bange for, at jeg en dag pludselig fik besked om, at der var sket noget frygteligt, fortæller Mike.

I begyndelsen fortalte Mike ikke, at hans far var i fængsel. Senere fortalte han det til nogle få venner. Men en dag, en fra skolen drillede ham med farens fængselsdom, blev det for meget for Mike. Han kom i slåskamp og blev sendt hjem fra skole.

– Det var jo lidt mit ømme punkt, og der var også en fra min klasse, der blev ved med at fremhæve, hvad han og hans far lavede sammen. Jeg kan huske, at han sagde ”Det er godt nok dejligt, at jeg har en far. Det er dejligt, at min far kan være her”, fortæller Mike.

Endelig ude

De mange timer i fængsel gav Mads mulighed for at finde ud af, hvad han ville. Familien havde altid været det vigtigste, og han valgte at stoppe al kontakt med de mennesker, som havde med kriminalitet at gøre. I stedet begyndte han at tage en uddannelse og sørge for at gøre alt, hvad der var muligt, for at vise sig fra den bedste side i fængslet.

Fire et halvt år efter, at Mads fik sin dom, fik han den besked, som han havde drømt om hver dag. Tiden var kommet til at blive løsladt.

– Da jeg fik af vide, at min far ville komme ud, troede jeg ikke på det. Jeg har tidligere fået besked om, at han kom ud, hvor det ikke skete. Så det var nok først, da jeg kunne se det med mine egne øjne, at jeg var overbevist.

I 2016 kom Mads endelig ud i friheden. I mellemtiden havde han fået en kæreste, og lysten til at være sammen med familien var det, der havde holdt hans mod oppe.

Det er nu to år siden, at Mike igen fik mulighed for at se sin far, når han havde lyst. Ofte kommer han lige forbi til aftensmad, og de forsvinder ofte ud i garagen, hvor de skruer på Mikes scooter.

– Jeg kan godt mærke, at jeg gået glip af nogle af de vigtigste år, og vi er stadig i gang med at bygge vores forhold op. Det tager lang tid, men det vigtigste er, at Mike ved, at jeg er der for ham, og at jeg ikke forlader ham igen.

Mikes største ønske var, at hans far var med til hans konfirmation. Han havde tidligere fået at vide, at det nok ikke ville ske, men sidste år kunne Mike sætte sig til bords med både mor og far ved sin side.

– Det var kæmpestort. Det gjorde mig virkelig glad. Især fordi jeg faktisk ikke havde troet på, at det kunne lade sig gøre, fortæller nu 15-årige Mike, der er glad for, at han gjorde så meget for at holde kontakten med sin far, mens han sad i fængsel.

Se også: Ærlige Tina fra TV3's "Luksusfælden": Gælden skyldtes narko

Sponsoreret indhold