Min mands død reddede seks menneskeliv

29-årige Morten Neergaard døde pludseligt på grund af et svagt hjerte. Hans andre organer fejlede intet, og de ville være i stand til at redde andre liv. Til hans kone Nannas lettelse havde han allerede taget stilling og sagt ja til organdonation. Så da lægerne spurgte Nanna, var hun ikke i tvivl og gav lov. Mortens død har nu reddet seks menneskeliv - heriblandt et barn.

27-årige Nanna Neergaard fra Kalundborg mistede for nogle uger siden sin mand Morten. Midt om natten fik han pludseligt hjertestop i dobbeltsengen, og selv om lægerne fik gang i hjertet igen, var det for svagt til at banke videre.

Læs også: Et nyt hjerte til min tvillingesøster

Da lægerne ville vække ham fra komaen, var han allerede stoppet selv med at trække vejret.

Havde sat et kryds

Men ikke blot skulle Nanna fordøje, at hun lige havde mistet sin mand og sin søns far. Lægerne hev hende nemlig til side og sagde, at hun skulle træffe et hurtigt valg. For ganske vist havde Morten et svagt hjerte, men hans andre organer fejlede intet – og de ville være i stand til at redde andre liv.

Læs også: Fars selvmord redder seks

- For nogle år siden bad jeg Morten om at tage stilling til, om han ville være organdonor eller ej. Nu var det blevet så nemt at gøre på nettet, så jeg opfordrede ham til at få styr på det. Men om han havde gjort det, anede jeg faktisk ikke. Men Morten havde været inde og sætte kryds, fortalte lægen. Han havde valgt, at de måtte tage alt, hvad de kunne bruge, hvis pårørende indvilligede. Jeg var ikke i tvivl og gav dem lov, fortæller Nanna.

Bare træf et valg

Hun var lettet over, at Morten havde taget stilling, for det ville have været et umuligt valg for hende midt i sorgen. Nu var beslutningen allerede taget, og det varmede hende trods alt, da hun fik at vide, at Mortens organer ville redde seks menneskeliv – heriblandt et barn.

Læs også: 14-årige Axel døde i tragisk ulykke - reddede 5 andre

- Det giver en form for trøst i noget, som ellers er fuldstændig meningsløst. Det er også derfor, at jeg har valgt at fortælle vores historie. Det er så vigtigt, at man tager stilling til organdonation. Personligt mener jeg, at hvis man gerne selv vil hjælpes, må man også være donor. Men det er i princippet ligegyldigt, hvor du sætter dit kryds. Træf i det mindste bare et valg, så dine pårørende ikke skal tage beslutningen, opfordrer hun.

Læs hele Nannas historie, om den aften Morten døde, og om den rørende begravelse i Ude og Hjemme, der er på gaden onsdag den 6. juli 2016: