Skæbner

Min søn døde under mystiske omstændigheder

24. juli 2021 Af Birgitta Lindvall Wiik. Bearbejdet af Anne Kristensen. Foto: Petra Ällvstrand og privat.
Elias virkede glad som altid, den sidste dag han var i live. En video fra samme aften viser ham danse rundt med en stak pizzaæsker i favnen. Intet tydede på, at han skulle træffe det valg, der nu står noteret som hans dødsårsag.
Min søn døde under mystiske  omstændigheder

Ingen ved, hvad der skete, da Linda mistede sin 21-årige søn. Dødsfaldet er registreret som et selvmord. Trøjen, som Elias bar på sin sidste aften, dufter stadig af hans parfume.

– Jeg ligger og snuser til den, inden jeg falder i søvn, og jeg aer hans hårlok, siger svenske Linda Vesterberg, 46.

Læs også: Jeg kunne ikke redde min søn

Hun viser den brune hårlok, som er fint bundet sammen med en lille sløjfe, og stryger sig selv over kinden med den.

Klokken 05.52 den 30. august 2020 bankede det på døren i villaen i Luleå, og Lindas liv blev med ét forandret for altid.

– Jeg så, at der stod to politibetjente ved døren, og vidste, at det måtte være noget alvorligt.

Linda åbnede døren til et mareridt, som hun aldrig kunne have forestillet sig. Betjentene bad Linda om at sætte sig, inden de forklarede deres ærinde: ”Vi har noget meget trist at fortælle. Din søn Elias er fundet død under en altan.”

– Jeg kunne ikke tage det ind og gentog igen og igen, at de skulle sige, at han havde været med i en bilulykke. Det havde været lettere at forstå, og så havde han været lykkelig i dødsøjeblikket. Elias elskede jo at køre i sin veteranbil.

Var et ønskebarn

Et billede af den søde, unge mand står fremme på køkkenbordet, så han på en måde stadig er med i familien. Det er taget under en familierejse, og Linda holder meget af den ro, som hans ansigt udstråler.

Ligesom sin storebror Alexander, 26, var Elias et ønskebarn. Linda vidste allerede i en tidlig alder, at hun ville være mor.

– Vi troede, at Elias var en pige, og havde ikke tænkt på noget drengenavn. Det var hans storebror, som bestemte navnet Elias. Eller ”Lias”, som han plejede at sige.

Elias var meget interesseret i scootere og biler. Han byggede alt sit legetøj om til noget nyt og var utroligt dygtig til at tegne. Han blev opfattet som indadvendt af sine forældre, men viste sig at være en rigtig spilopmager, hvis man spørger hans venner.

– Da Elias døde, indså vi, hvor elsket han var, og hvor mange venner han havde. De har sendt os masser af videoer, hvor Elias fjoller rundt.

Linda og Elias’ far blev skilt, da Elias var ni år, og nogle år senere fandt Linda kærligheden i sin nuværende partner, Peter, som også havde to børn i forvejen.

– I starten var det hårdt. Jeg havde to teenagedrenge, og Peter havde blebørn! Det var en omstilling for os alle. Med tiden blev vi en sammentømret gruppe, og Elias blev en omsorgsfuld storebror for sine bonusbrødre.

Læs også: Tanjas 14-årige søn døde: Min verden gik i stykker

Varm og kærlig

Sådan var Elias. Varm og empatisk. Linda fortæller, at en af hans bedste venner kaldte ham for Bamse på grund af de bamsekrammere, han altid bød på.

– Han skammede sig aldrig foran sine venner, når han krammede mig, siger Linda med tårer i øjnene.

Mange af Elias’ venner bor i nabokommunen Boden, og han tilbragte megen tid der. Den skæbnesvangre lørdag havde Linda sms-kontakt med sin søn, som fortalte, at han skulle deltage i et løb med sin gamle Mercedes. Hans perle.

Linda har set en video fra den aften, hvor hendes elskede søn danser med en stak pizzaæsker i favnen.

Læs også: Hanne mistede sine to børn: Min vej ud af mørket

– Han var i godt humør den aften. Weekenden inden var han hjemme og fortalte, at han lod skægget gro, da han skulle være skægmodel to uger senere. Elias havde så mange fremtidsplaner. Det er svært at forstå, at hans liv skulle slutte så tidligt. Der var absolut intet, som tydede på, at han havde det dårligt.

Betjentene, som overrakte den forfærdelige besked om Elias’ skæbne, kørte Linda og Peter til hospitalet, hvor de blev mødt af hospitalspræsten. Lindas forældre og Elias’ far stødte hurtigt til. Elias lå i hospitalets kapel, og Linda blev der så længe, hun fik lov.

– Jeg var urolig for, hvordan han ville se ud, men han var så fin! Helt uskadt. Jeg kyssede Elias, strøg ham over kinden og klippede en lok af hans hår. Og så brød jeg sammen. Jeg skreg og kollapsede. Det var først der, jeg forstod, hvilket frygteligt mareridt jeg var havnet i.

Knust storebror

Lindas forældre var ved hendes side og fik hende på benene igen, da hun faldt sammen. Bagefter tog de alle hjem til Linda og Peter. Det var dér, Linda fik fat i Elias’ storebror, som fulgte med til hospitalet om eftermiddagen.

– At se og høre smerten fra ham, da han så sin døde lillebror, knuste en del af mit hjerte for altid. ”Vi skulle jo blive gamle sammen, brormand,” sagde han og græd hjerteskærende.

Linda besøgte kapellet fem dage i træk. Hun ville være hos sin søn, så ofte hun kunne.

Elias blev begravet i sit friluftstøj, som han havde det bedst i. Han elskede friluftslivet og havde utallige fiskestænger på sit værelse.

Læs også: Jeg fik et sidste knus af min søn

– Vi lagde personlige breve i kisten til ham. Han havde altid solbriller på, så det fik han også med og lidt andre personlige ting.

Der var mange, som ønskede at følge Elias til sit sidste hvilested, men coronapandemien begrænsede antallet til 50. For Linda var det svært at fravælge hans venner. Alle, som havde lyst, kom i stedet til mindeceremonien, som blev holdt udenfor. Og der var mange!

Flere af Elias’ venner havde dekoreret deres biler med ordene ”Til minde om Elias”.

– Det var stort at se alle bilerne parkeret på rad og række. De her fyre, som til dagligt går i slidte jeans, havde købt fint tøj for at ære deres ven, og de har fået tatoveret Elias’ fødsels- og dødsdato. Det var så hjertevarmende at se deres gestus til ham.

Fundet af vennerne

Linda siger, at det trøstede hende at opleve, at så mange mennesker var berørte af Elias’ bortgang. Hun delte smerten med mange. Ikke mindst med sine egne forældre.

– Min mor sagde, at de ikke bare mistede deres barnebarn, men også deres barns barn. At smerten og sorgen er dobbelt for dem.

Under mindeceremonien viste familien en film, som Peter havde klippet sammen ud fra 300 videoer og 500 billeder, som vennerne havde sendt til Linda. Det blev en fortælling, der viste, hvor meget Elias havde nået i sit korte liv. En fortælling, som vennerne havde en stor andel i.

Læs også: Henrik mistede brutalt sin søn: Mathis blev tævet og kvalt

Det var også Elias’ nærmeste venner, der fandt ham livløs på jorden. De slog straks alarm og gik i gang med at udøve førstehjælp.

– Vennerne mærkede en svag puls til at begynde med. Politiet og ambulancen dukkede op lige efter, og vi har fået at vide, at man gjorde alt for at genoplive Elias. Men det gik ikke.

Linda har brug for at vide præcist, hvad der skete den nat, men der er mange puslespilsbrikker, der skal falde på plads. Hun ved, at Elias kom hjem til sin kærestes lejlighed ved ettiden om natten. Han var alene hjemme og lagde sig til at sove. Der var ingen i lejligheden, da politiet ankom.

Vil hjælpe andre

Obduktionen af Elias viste, at han hverken havde alkohol eller stoffer i kroppen, og at han blev kvalt i sit eget blod. Et brækket ribben havde punkteret lungen. Ingen ved, hvorfor Elias lå død to etager under altanen.

Linda vil gerne støtte andre, som har mistet et barn, og hjælpe unge mænd, som har det dårligt. Hun er samtaleterapeut og har i efteråret taget en uddannelse i sorgbearbejdelse.

– Det har været en måde at bearbejde min egen sorg på, men det føles også som en opgave, jeg har fået af Elias. Jeg vil styrke unge mænd i at stå op for sig selv og udtrykke deres følelser. Vi har arbejdet med at styrke pigerne, men har glemt drengene.

Linda har planer om at tage ud til skoler og holde forelæsninger om sin egen historie, så hun kan inspirere drenge til at turde tale om følelser og søge hjælp, hvis de har det dårligt. Hun siger, at Elias hjælper hende. Han er hele tiden ved hendes side.

– Jeg fornemmer hans nærhed, og jeg kan høre ham komme hoppende lykkeligt ned ad trapperne. Jeg føler, at det er hans ønske, at jeg fortæller om det her. Han må ikke dø forgæves.

– Han havde så mange fremtidsplaner. Det er svært at forstå, at hans liv skulle slutte så tidligt, siger Linda Vesterberg om sin søn Elias.

Læs også: Veronicas 22-årige søn døde af en overdosis

Sponsoreret indhold