Min søns gravsten blev stjålet

Pernille Sofia Glyngø besøger sin søns gravsted, så tit hun kan. Det er dér, hun føler sig tættest på ham, og dér, hun kan tilbringe en stille stund alene med den lille fyr, som fik alt for kort tid her på jorden. Men forleden manglede der noget vigtigt ved hans grav.

Pernilles søn, Tobias, døde sidste år af meningitis kun 8 måneder gammel. Hans mor beskriver ham som det gladeste barn, der elskede musik og viste en helt utrolig styrke gennem sit sygdomsforløb.

En helt speciel dreng. Så da han gik bort, skulle han selvfølgelig også have en helt speciel gravsten.

Gravsten betyder alt

- Det var svært at finde en sten, der var særlig nok, så derfor designede vi den selv. Vi fandt stenen i hans bedsteforældres have og tegnede en masse symbolske ting på den. En brumbasse, fordi der var brumbasser ved kapellet, hvor han lå inden begravelsen. En ballon, fordi vi på hans fødselsdag og dødsdato sender balloner op i himlen med særlige hilsner til ham. Og hjertet – det giver sig selv, forklarer Pernille om al den kærlighed, familien har lagt i den lille sten.

LÆS OGSÅ: Afdødekontakt: Gid mor kunne se mig nu

- Den ser ikke ud af meget, men den betyder alt. For os er den et symbol på det barn, der ikke er her mere.

Stjålet fra kirkegården

Det var derfor et kæmpe chok for Pernille og hendes mand, Brian, da gravstenen forleden forsvandt fra sin faste plads på Kirke Saaby Kirkegård.

- Jeg blev virkelig ked af det og tænkte, at det måtte være drengestreger. For ingen normale voksne ville gøre sådan noget. Det måtte være nogen, der ikke var klar over symbolikken, fortæller Pernille, som efterlyste stenen på Facebook og fik overvældende respons. Lokale hjalp med at lede, og andre tilbød at donere en ny gravsten.

En mors vigtige budskab

Efter 14 dage dukkede Tobias’ sten dog op af sig selv. Den lå pludselig ved en gitterlåge et andet sted på kirkegården.

LÆS OGSÅ: Afdødekontakt: Charlottes datter begik selvmord

- Jeg aner ikke, hvor den har været, eller hvem der har taget den, men vedkommende har nok fået dårlig samvittighed og lagt den tilbage igen, og det er det vigtigste. Jeg håber bare, at personen har forstået alvoren i det og ikke bare har været bange for at blive afsløret, siger Pernille og tilføjer:

- Mit budskab til andre er egentlig bare: Lad være med at skænde eller stjæle fra et gravsted. Det gør utroligt ondt på de pårørende. Et gravsted er privat, og hvad der for nogle blot er en sten, kan for andre være noget helt andet.