Skæbner

Mobning drev Odin i døden

21. november 2014 af Kristian Bo Eriksen, Foto: Privat
Mobning var hverdag for Odin i mange år, når han gik i skole. Det var så slemt, at hans mor, Katrine, i en periode fulgte sin søn i skole og hentede ham igen for at stoppe de værste drillerier og den værste mobning. Men trods morens indsats stoppede mobningen ikke. Så tog Odin en tragisk og desperat beslutning. Han tog sit eget liv.
Mobning drev odin i døden

Massiv mobning

-Han hadede skolen. Hver dag i 6. klasse sagde han, han var syg. Han havde feber, ondt i maven, hovedpine - han ville ikke i skole. Det var grusomt at måtte sende sit barn hjemmefra på den måde, siger Katrine Olsen Gillerdalen til den norske avis VG.

Hun mistede i marts måned sin kun 13-årige søn, Odin. Han blev drevet til at tage sit eget liv efter flere års mobning i skolen.

LÆS OGSÅ: Hun tog kampen op mod mobning (link fjernet)

Nu har hans mor besluttet at gøre sit for at bekæmpe mobning. Derfor har hun fortalt sin historie til den norske avis VG, for at rejse diskussion om, hvordan man kan stoppe mobning i skolen.

Odin havde det ikke nemt i skolen rent fagligt. Det kunne være svært for ham at følge med. Han kunne ikke rigtigt få styr på bogstaverne, og syntes, det var vanskeligt at læse.

Mobning fortsatte

Odin begyndte på specialundervisning i 6. klasse, og samtidig begyndte også den massive mobning. Hans ting blev kastet ud ad vinduet. Hans madpakke blev ødelagt, og en dag kom han hjem og fortalte sin mor, at nogen havde forsøgt at sætte ild til hans jakke. Han blev slået og truet med at blive stukket med kniv eller skudt.

LÆS OGSÅ: Sådan opdager du mobning

Katrine Olsen Gillerdalen kontaktede ofte skolen, for at de skulle gøre noget ved problemerne med mobning i skolen. Men hun syntes ikke, at hun blev hørt, og kunne fortvivlet konstatere, at den massive mobning fortsatte. Det var på det tidspunkt, Katrine begyndte at gå runder i og ved skolen, ligesom hun hentede og bragte sin søn hver dag. Men heller ikke det hjalp.

Hun følte ikke, at skolen tog hende seriøs, og det endte med, at Odins mor besluttede, at familien, der foruden Odin og hans mor, består af lillesøster Tuva og bonusfar Audun samt bonusbror Joachim, flyttede væk fra Oslo for at begynde på en frisk. Odins far, Espen, blev skilt fra Katrine, da Odin var 7 år.

Kunne lide sin ny skole

Så i august begyndte Odin i en ny skole, i en ny by, langt væk fra den gamle skole. Og i starten gik det fint. Han kunne lide sin nye skole, og syntes lærerne var flinke.

Men det holdt ikke så længe. Katrine fik besked fra skolen om, at ikke alt var som det skulle være. Odin blev igen udsat for mobning i skolen. Ikke på en fysisk måde. Han var efterhånden blevet en stor, stærk gut, så denne mobning tog mere form af drillerier og små kommentarer.

-For os voksne lød det måske ikke så alvorligt. Men Odin havde jo en baggage med. Han var en følsom dreng, der håbede på et nyt liv, siger Katrine Olsen Gillerdalen.

Igen kontaktede Katrine sin søns skole, men igen reagerede skolen ikke på en måde, der standsede den massive mobning. Odins mor følte sig nok taget lidt mere alvorligt af lærerne på Odins nye skole, men det var som om skolens ledelse ikke tog det helt alvorligt, og familiens oplevede det sådan, at det hele tiden var Odin, der skulle ændre sig.

LÆS OGSÅ: Silas: Jeg gemte mig og græd

I slutningen af marts kom Odin så hjem fra skole en dag. Katrine spurgte ham, om han har haft en god dag i skolen. Ja, svarede Odin, inden han sagde, at han ville gå op på badeværelset for at tage et bad.

En time senere, ville Katrine lufte familiens hund. På vej ud råbte hun op mod badeværelset, for at fortælle Odin, at hun var på vej ud, men hun fik intet svar fra sin søn.

Nu lagde Katrine mærke til, at der ikke kom en lyd fra badeværelset eller i det hele taget fra 1. salen. Hun løb op ad trappen, mens hun kaldte på Odin. Hun fik stadig intet svar, og døren ind til badeværelset var låst.

Dybt fortvivlet og bange fik Katrine brækket døren op, og så fandt hun Odin - livløs.

Katrine prøvede desperat at genoplive sin søn men forgæves. Odin var død.

Vi må tage ansvar for mobning

I dag syv måneder efter siger hun til VG:

-Jeg tror, noget har trigget ham den dag, at det var en impulsiv handling. Men vi får det aldrig at vide, siger Katrine.

Hun er stadig dybt mærket af sorg. Nogle dage ved Katrine ikke, hvordan hun skal klare bare at stå ud af sengen.

LÆS OGSÅ: Mobning førte til en spiseforstyrrelse

Alligevel har hun kræfter nok til at kæmpe mod mobning. Kæmpe for at forhindre, at andre børn skal gennem samme helvede som den massive mobning af Odin var.

-Der er forskel på skyld og ansvar. Og jeg synes, det er på tide, at skolen og alle voksne påtager sig sit ansvar for at stoppe mobning, siger hun.

Hun siger også, at hun og familien ikke er vrede på nogen. Vrede får ikke Odin tilbage. Til gengæld håber Katrine, at Odins historie om mobning kan vække skolerne og forældrene.

-Hvis Odin havde oplevet, at der blev taget hånd om hans problemer med mobning, var det hele måske endt anderledes, siger Katrine Olsen Gillerdalen til VG.

Sponsoreret indhold