Mobning øger risiko for depression

Hvis du føler dig mobbet på din arbejdsplads, er der god grund til at tage det meget alvorligt.
Ny dansk forskning viser nemlig, at risikoen for at udvikle depression er ni gange større, hvis du bliver udsat for mobning på arbejdspladsen ugentligt eller dagligt. Det skriver Videnskab.dk.
Resultaterne er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Journal of Occupational and Environmental Medicine.
- Vi skal tage det her alvorligt. Vores studie viser, at en konsekvens af mobning på arbejdspladsen kan være depression, siger ph.d. i Public Health and Epidemiology fra Københavns Universitet Maria Gullander, som er hovedforfatter på artiklen.
Mobning påvirker selvtilliden
Professor i psykiatri ved Aarhus Universitet Poul Videbech er enig:
- Det er et interessant og vigtigt resultat. Jeg kan godt genkende det fra den kliniske praksis. Man ved, at mobning påvirker ens selvtillid og selvfølelse. Så det kan sagtens tænkes, at mobning på arbejdspladsen skubber til en depression, og måske udløser den eller gør den værre, end den ellers var blevet, siger han.
Han har forsket i årsager til depression i mange år, men er ikke med i det nye studie.
Læs også: Mobning gør os fysisk svage
Forskningsprojektet er det største og mest grundige af sin art. Projektet omfatter 5.485 lønmodtagere, som har svaret på spøgeskemaer 3 gange med 2½ års mellemrum.
Alle gange blev de spurgt, om de blev udsat for mobning på arbejdspladsen og fik stillet spørgsmål, som afslørede, om de havde depression.
Derudover har forskerne lavet yderligere diagnostiske interviews med 1.481 af deltagerne for endeligt at afgøre, om de havde depression.
Interviewene er lavet med såkaldte SCAN-interviews, en metode som er udviklet af WHO til at undersøge psykiske lidelser.
Ikke overrasket
Cirka halvdelen af de 1.481 var udvalgt, fordi de både var blevet udsat for mobning på arbejdspladsen og rapporterede symptomer på depression og/eller angst. Den anden halvdel var tilfældigt udvalgt.
Resultatet viser, at personer, som ikke tidligere har oplevet depression, har ni gange større risiko for at blive deprimeret, hvis de bliver udsat for mobning.
Psykolog og chefkonsulent i Arbejdstilsynet Tom Hansen, er ikke overrasket over resultatet.
- Vi har længe vidst, at der var risiko for at blive syg efter mobning, men vi har ikke vidst det så konkret før. Det bekræfter behovet for, at vi fører tilsyn med området, og vigtigheden af at vi har oprettet hotline for folk, som bliver udsat for mobning på arbejdspladsen, fortæller han.
Læs også: Ny metode afslører mobning på arbejdspladser
Depressive symptomer
Nu skulle man måske tro, at med så stort og grundigt et studie, ville ingen længere være i tvivl om, at mobning på arbejdspladsen fører til depression.
Men så let er det desværre ikke, mener studiets hovedforfatter.
- Vores udfordring er nu, at resultatet er så stærkt, at det bliver utroværdigt, siger hovedforfatter Maria Gullander.
Der er ingen tvivl om, at hvis du føler, at du bliver udsat for mobning på arbejdspladsen, så er din risiko for at blive deprimeret markant større. Men spørgsmålet er nu, om det er mobning på arbejdspladsen, der fører til depression eller omvendt.
Må ikke accepteres
- Resultatet kan tyde på, at hvis man har symptomer på depression, så vil man have større risiko for at opleve at blive mobbet. Problemet er, at vi stadig ikke kan sige noget endegyldigt om, hvorvidt det er dine depressive symptomer, som gør dig mere sårbar over for negative relationer, forklarer Maria Gullander.
Ifølge professor i psykiatri Poul Videbech er det tydelige resultat netop et signal om, at mobning ikke må accepteres.
- Man kan ikke afvise, at dem, som er blevet udsat for mobning på arbejdspladsen, har været sårbare eller har haft det psykisk dårligt allerede, da de blev mobbet. Men så kan vi spørge os selv, om vi ønsker et arbejdsmarked, hvor du har øget risiko for at blive mobbet, bare fordi du måske er psykisk sårbar, påpeger han.
Læs også: Mobning påvirker helbredet
Meget alvorligt
Ud over at undersøge sammenhængen mellem det at føle sig mobbet og senere udvikling af depression, har forskerne også undersøgt, om risikoen for depression øges, hvis du er ansat et sted med meget mobning.
Her er svaret ret entydigt nej.
Forskerne har interviewet medarbejdere ansat på arbejdspladser med henholdsvis ingen, meget lidt, moderat eller udbredt mobning.
Herved har de fundet frem til, at folk, som er ansat på arbejdspladser med udbredt mobning - hvor mere end 30 procent af medarbejderne er vidner til mobning - ikke har større risiko for at udvikle depression sammenlignet med folk fra arbejdspladser helt uden mobning.
Ifølge både Maria Gullander og Tom Hansen fra Arbejdstilsynet giver resultaterne i studiet dog grund til endnu mere øget opmærksomhed på mobning og konfliktløsning på arbejdspladserne.
- Vi ved, at det er meget alvorligt det her. Når vi fører tilsyn, ser vi tit konflikter, som har udviklet sig til at blive mobning, fordi konflikten aldrig er blevet løst. Virksomhederne skal være bedre til at løse konflikter tidligt, for ellers risikerer det at udvikle sig til mobning, siger Tom Hansen.
Læs også på Videnskab.dk
Mobning er et symptom på social angst