Skæbner

Mor lytter til sin afdøde søns hjerte

25. oktober 2016 af Carsten Holst
Foto: Dan Rowlands/Caters News/Polfoto
Da Dona og Graham Unsworths 18-årige søn Jack blev erklæret hjernedød, besluttede de at borttransplantere drengens organer. Det blev starten på et enestående venskab.

Den 26. april 2016 skulle være en skelsættende og stor dag for Dona Unsworth. Den tirsdag kunne hun fejre sin 50 års fødselsdag.

Men en anden begivenhed fyldte mere i den midaldrende kvindes hjerne og hjerte i månederne op til den runde dag.

14-årige Axel døde i tragisk ulykke: Reddede 5 andre

Dona skulle nemlig have en helt speciel og unik fødselsdagsgave. Hun skulle for første gang høre sin afdøde søns hjerte banke i en anden mands bryst.

Nervøs før mødet

Dona var dirrende nervøs inden mødet med 57-årige Dennis Laycock, der nu lever med hendes søns hjerte.

Men alle Donas bekymringer blev gjort til skamme, da hun midt på eftermiddagen fik sit livs smukkeste fødselsdagsgave under helt specielle omstændigheder.

Dona glemmer aldrig, da hun lagde øret ind til Dennis Laycocks bryst og hørte sønnen Jacks hjerte banke for første gang efter hans død. I det øjeblik følte hun, at hun havde fået en lille smule af sin dreng tilbage.

Top Model-deltager erklæret hjernedød efter trafikulykke

- Det var en rørende oplevelse. Følelsesmæssigt gennemlevede jeg nogle øjeblikke, som jeg ikke troede fandtes. Pludselig gav Jacks død lidt mening, siger Dona Unsworth.

Søn dræbt i trafikulykke

Klokken 08.40 om morgenen torsdag den 29. januar 2015 blev Jack Taran, 18, fra Manchester i England dræbt i en trafikulykke, da han var på vej i skole og blev uopmærksom.

Jack blev ramt af en lastbil, og ulykken fik den værst tænkelige udgang. På hospitalet fik Dona og hendes mand, Graham Unsworth, 62, at vide, at deres søn var hjernedød. 

Næste dag blev der slukket for de maskiner, der holdt den 18-årige kunstigt i live.

Reddede fire menneskers liv

Da havde ægteparret besluttet, at lægerne måtte anvende hans organer til transplantation. Fire mennesker fik glæde af Jacks organer, og blandt dem var Dennis Laycock. Han fik et nyt hjerte efter to år på venteliste til en transplantation.

Alt var kaos hos ægteparret Unsworth, efter at de havde mistet sønnen. Men i sorgen fandt de trøst i, at Jacks død havde reddet livet for fire andre takket være organtransplantation.

På et tidspunkt fik Dona og Graham en stor trang til at møde den mand, der havde modtaget Jacks hjerte. De fik via donorregistret kendskab til Dennis Laycock, og i februar i år fik parret kontakt til ham.

Ville takke forældrene

Efter to måneder mødtes Dona og hendes mand med Dennis Laycock. Det blev aftalt, at det første møde skulle finde sted på hendes 50 års fødselsdag.

- Siden jeg fik et nyt hjerte, har jeg hver dag tænkt på den far og mor, der i deres store sorg over tabet af en elsket søn havde overskud til at tænke på andre mennesker. Jeg ville gerne takke dem, men anede ikke hvordan, siger Dennis Laycock.

Video: Mor hører sin døde datters bankende hjerte

For Dona betyder det alverden, at hun via Dennis nu kan lytte til sin søns hjerte. Det lå ellers ikke i kortene, for faktisk var Dona døv på det tidspunkt, hvor hendes søn døde.

I det nye Ude og Hjemme, som er på gaden onsdag den 26. oktober 2016, kan du læse hele historien om det rørende møde mellem Jacks forældre og Dennis Laycock.

Her kan du se nogle rørende billeder af Dennis, Dona og Jack:

Mor hører afdød søns hjerte slå

Sponsoreret indhold