Skæbner

Mor og datter fødte samme dag: Holger og Sofie er onkel og niece

26. august 2018 Af Nina Sommer. Foto: Gregers Kirdorf.
For 13 år siden lå Pia og Britta på hvert deres sygehus, og med kun 39 minutters mellemrum fødte de hvert deres barn. Den dag blev der skabt en utraditionel familie, men med fødslen af Sofie og Holger blev der også skabt et unikt bånd.

38-årige Pia gnider sine svedige håndflader mod hinanden, mens hun samler mod til at fortælle sin datter om den spirende nyhed, der er i gang med at vokse sig stor i hendes mave.

Da hun endelig får det over sin læber, at hun skal være mor for tredje gang, venter hun på en reaktion fra sin nu 22-årige datter.

Et stort smil breder sig på Brittas læber, da hun endelig udbryder:

– Det skal jeg også.

– Det er en af de dage, man aldrig glemmer, og vi kan begge stadig smile ved tanken om, at vi netop den dag havde tænkt os at sige til hinanden, at vi var gravide, fortæller den nu 53-årige Pia Romborg.

I huset i Haderslev er der gået 14 år siden, at en dobbelt familieforøgelse blev en realitet, og de første gang fortalte deres historie til Ude og Hjemme.

Ved siden af Britta og Pia sidder Sofie og Holger, der begge er blevet 13 år. Holger er Sofies onkel og Brittas bror, og netop den konstellation har igennem hele deres liv været genstand for undring og en masse spørgsmål.

Læs også: Gitte vil føde vores barn

To graviditeter

Lysten til at få et barn mere sad dybt i Pia, og da hun fik en ny kæreste, gik der ikke lang tid, før der var to streger på graviditetstesten.

Med to børn i forvejen – blandt andet Britta på 22 år, frygtede hun, at det kunne blive modtaget med blandede følelser. Men at Britta var lige så langt henne som sin mor, havde hun dog i sin vildeste fantasi ikke regnet med.

Britta boede i Haderslev, og hendes mor boede i Sønderborg, så der blev ofte udvekslet tanker og status på deres graviditeter over telefonen.

Pia havde termin en uge før sin datter, og i to dage havde hun veer.

– Jeg skrev til min mor om aftenen, at jeg ville komme og besøge hende dagen efter. Så var jeg rimelig overbevist om, at hun havde født, fortæller 36-årige Britta Jensen, der, efter hun skrev beskeden, slukkede telefonen.

Se også: Motorcykelbetjent hjalp fødende til hospitalet

I samme time

Men Britta nåede aldrig til Sønderborg dagen efter for at se sin lillebror.

Der gik nemlig kun få timer, fra beskeden var sendt, til hun havde født, og da hun igen åbnede sin telefon, var der en besked fra hendes mor: Hun havde også født – 39 minutter før sin datter.

– Sygehuspersonalet fik jo hurtigt nys om, at mor og datter skulle føde nogenlunde samtidig, så de havde væddet om, hvem der kom først. Det gjorde Sønderborg så, griner Pia, der skulle bruge lidt længere tid på at komme sig efter fødslen i forhold til sin datter. Derfor tog Britta allerede dagen efter fødslen turen til Sønderborg Sygehus, hvor Sofie og Holger mødte hinanden for første gang.

Mormorrollen

Som årene gik udviklede niece og onkel et stærkt bånd, selv om de havde forskellige personligheder.

Sofie var som lille den temperamentsfulde pige, og Holger var den eneste, der ikke var bange for hende.

– Jeg kan huske, at Holger en dag havde ondt i maven, og Sofie var så bekymret for ham. Så hun kørte ham rundt i en vogn, da hun mente, at han ville få det bedre af det, griner Pia, der alligevel har måttet overveje, hvordan hendes mormorrolle skulle være.

– Jeg har jo altid været en mormor, der har forkælet mine børnebørn, men da jeg pludselig havde et barnebarn og et barn på samme alder, skulle jeg lige finde ud af, hvad jeg så gjorde. For jeg kunne jo ikke forkæle Holger hver gang, at jeg var sammen med Britta og børnene, fortæller Pia, der valgte at behandle alle børn lige.

Læs også: Elisabeth blev forældreløs kort efter fødslen: Godt du blev min nye mor

Jeg henter min onkel

De årlige ferier, der både gik til Kreta og i sommerhus, havde Sofie og Holger stor glæde af hinanden. Når der ikke var andre børn at lege med, plaskede de sammen i poolen, mens Britta og Pia kunne slappe af.

For nogle år siden valgte Pia at flytte fra Sønderborg til Haderslev. På det tidspunkt var teenageårene begyndt at ramme Holger og Sofie, og behovet for at skabe deres egen identitet blev stærkere.

Men selv om de endte i parallelklasse, fandt de hurtigt ud af, at der var en tryghed i at have hinanden tæt på.

– Hvis Sofie er blevet mobbet, kan hun finde på at sige, at hun henter sin onkel, hvis de ikke stopper, griner Holger, der dog har været på en del klasseture sammen med Sofie.

– Vi har en del fælles ting at snakke sammen om nu, og selv om vi er jævnaldrende, betragter vi ikke os selv som søskende. Så jeg tror, at vi kan snakke om lidt andre ting, og vi bliver heller ikke på samme måde trætte af hinanden, som man kan med søskende, fortæller Sofie.

Britta og Pia er slet ikke i tvivl om, at de har fået et stærkere bånd af at have født samtidig.

– Vi er stadig mor og datter, men vi har mange ting, vi deler sammen i forhold til vores børn. Mange familier lever jo hvert deres liv, men Sofie og Holger har haft så meget glæde af hinanden, og det har vi heldigvis også.

Sponsoreret indhold