Når livet gør ondt

13-årig nægtede senabort

24. marts 2014 af Louise Søgaard, foto: Jacob Ljørring
Da testen, som Rikke købte til sin datter, viste positiv, tog hun Angelica med til lægen. Først talte de om datterens muligheder for at få en abort, men da de nogle dage senere var til scanning, viste det sig, at hun allerede var tre måneder henne. Hvis hun skulle have en abort, ville det blive en senabort.

- Sygeplejersken vendte skærmen væk fra os, så vi ikke kunne se, hvor stor Frej var. Men Angelica googlede sig til, at han var fuldt udviklet, på vej hjem fra scanningen. Fra da af var hun fast besluttet på at beholde sit barn. Ingen kunne tale hende fra det, heller ikke selv om de fleste forsøgte, fortæller Rikke.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Hun var den eneste, som støttede sin datters valg. Rikke var bange for, at Angelica en dag ville hade hende, hvis hun havde presset hende til at få fjernet sit barn.

Makaber abortvejledning

Søstrene Jessica og Nicoline kunne ikke forstå deres søster. Heller ikke, selv om de måtte give hende ret i, at den brochure, hun havde fået med hjem fra lægen om senabort, var makaber.

19-årig føder verdens tungeste pige

- Det var faktisk en vejledning i, hvordan man begår mord på sit eget barn på lovlig vis. Hun skulle føde helt normalt, efter at hun blev sat kunstigt i gang. Der stod, at man kunne bestille gravsten og afholde en rigtig begravelse, og der stod, at barnet kunne leve i flere minutter efter aborten, gyser Jessica.

Den ældste søster, Nicoline, fortryder i dag, at hun også forsøgte at overtale Angelica til en senabort.

- Jeg var en rigtig møgkælling. Jeg sagde til hende, at det var nemmere at glemme en død baby end en levende. Det var hjerteløst. Det kan jeg se i dag, og jeg skammer mig. Heldigvis var Angelica ligeglad. Hun svarede, at det kunne godt være, at det var det nemmeste, men ikke det rigtige, husker Nicoline.

Her er gennemsnitsalderen før fødende i Danmark

Søstre vil hjælpe

Hun beskriver sin søster som en fremmelig og frygtløs pige. Mens Angelicas veninder, der er et par år ældre, alle er helt normale søde piger, kan Angelica godt lide at klæde sig i sort tøj og dyrke den melankolske emo-stil.

- Angelica har altid været et specielt barn - lidt gammelklog, bedrevidende, og hurtigere ude end os andre. Jeg beundrer hendes mod og styrke. Så moden var jeg ikke i hendes alder, siger Nicoline.

13 tidlige tegn på graviditet

Før Angelica blev gravid, var hun som mange andre unge mest optaget af at chatte med sine venner i cyberspace. Når hun kom hjem fra skole, satte hun sig på sit værelse og skypede med Christian. Men som maven voksede, begyndte hun at tage sig mere sammen i skolen og med lektierne. Det var som om, hun pludselig var opsat på en fremtid, hun ikke før havde bekymret sig om. Først i 8. måned måtte Angelica opgive at følge undervisningen i 8.klasse. Hun kunne ikke længere holde til at gå op ad trapperne til sit klasseværelse på 4. sal.

- Hun har taget det hele mere roligt alle os andre. Angelica har hverken virket bange, nervøs eller ked af det - tværtimod. Hun stoppede med at farve sit hår for ikke at skade sin baby med kemikalierne, og da hun fik udleveret en krævende baby-dukke, tog hun opgaven alvorligt. Den græd seks gange hver nat, men selv om Angelica var seks måneder henne og besværet af sin store mave, var hun opsat på at bevise, at hun kunne passe den. Hun fik stor ros efter de seks dage, fortæller Rikke.

Her er verdens mindste baby - en lille fighter

Det skulle vise sig, at det var langt hårdere at passe den kunstige baby end at passe lille Frej. Den lille tilfredse dreng er noget af det nemmeste. Angelica vil tilbage i skole, når hendes barsel er forbi. Hun nåede kun at tage terminsprøverne i 8. klasse, så hun håber, at hun kan få lov at starte i 9. klasse.

Anbragt i pleje med sin baby

Hendes drøm er at uddanne sig til bager for senere at blive konditor. Hun forestiller sig, at hun og Christian, der er i lære som elektriker, kan flytte til Vordingborg - den nærmeste by med et konditori. Men Angelica skal først bevise over for Lolland Kommune, at hun er god nok som mor. Kommunen har valgt at anbringe hende og Frej midlertidigt i en plejefamilie. Her skal hun bevise sine evner.

I dag er hun hjemme på et af de to ugentlige besøg hos sin mor sammen med lille Frej, der glad og tilfreds går fra arm til arm mellem de mange kvinder, der alle gerne vil holde ham.

Anne blev mor efter 10 spontane aborter

Rikke og hendes to ældre døtre er kede af, at de i kommunens øjne ikke egner sig til at yde Angelica den nødvendige støtte. Hos dem ville Angelica få al den opbakning, hun skulle få brug for. Det er bedre end at skulle forholde sig til en fremmed familie, en fremmed by og et fremmed hus, når man også har fået en fremmed rolle, mener Angelicas mor og søstre.

På billedet ses de i det nye store hus i Nakskov, som Rikke købte, for også at have plads til Angelicas lille dreng. Rikkes mindste søn Jamie er 10 år. Han havde også glædet sig til at få en lille nevø i huset, så han ikke var den eneste mand.

- Angelicas moderinstinkter fejler ikke noget. Hun er præcis lige så kærlig og omsorgsfuld som alle andre nybagte mødre. Det er synd for hende, at man ikke har tillid til hende, blot fordi hun kun er 14 år, sukker Rikke.

Spansk pensionist har født tvillinger

Rikke har fortalt sin datters historie sammen med sine to ældste døtre. Angelica og hendes få uger gamle baby bor hos en midlertidig plejefamilie, otte km fra sin familie.

Lolland Kommune skriver i Angelicas handlingsplan, at hun skal bo hos plejefamilien for at sikre, at hun og Frej får den nødvendige støtte. En beslutning, som alle i Angelica og Christians familie er kede af. Men de fik intet valg. Enten gik de med til at lade Angelica og Frej anbringe, eller også ville den nyfødte Frej blive tvangsfjernet.

Læs om Angelicas kamp for at beholde sin søn her.

Her sker de fleste babyulykker:

Her sker de fleste babyulykker

Sponsoreret indhold