15-årig var døden nær af p-piller

- Jeg faldt om under en håndboldkamp. Det hele trykkede sig sammen inde i brystet. Jeg har før haft kramper i benet, det føltes ligesådan, men det var i hjertet. Jeg råbte til trænerne, at jeg skulle skiftes ud.
Jeannet nåede kun lige at høre svaret, så kollapsede den 15-årige pige der midt på banen. I august 2010 begyndte Jeanette Kirch at tage p-piller. Hun havde kraftige menstruationssmerter og lå tit hjemme i to-tre dage med mavekramper. P-piller ville hjælpe, så lægen skrev en recept på Lindynette, en 3. generations- pille.
Læs også: Opkaldte datter efter mor
Bankende hjerte
- Mit hjerte bankede så hurtigt, at det vækkede mig om natten, fortæller Jeanette, der lige var begyndt på Han Herreds Ungdomsskole. Hun tog til læge sammen med sin mor. - Kan det være p-pillernes skyld, spurgte hendes mor, Lene.
Lægen mente, det blot var hjerteforstyrrelser, som mange teenagere oplever. Det skulle gå væk i løbet af et par uger. Men det skete ikke. Tværtimod blev det værre.

I lang tid skulle Jeanette passe på
med at dyrke motion. Her er hun
med isn lillebror, Alexander.
- Jeg var meget træt, havde hovedpine og vågnede med hjertekrampe, siger Jeanette. Hun skulle have en radio til at overvåge hjertet for at finde ud af, hvad hun fejlede. Men i ventetiden gik det galt. Jeanette fik hjertekrampe og besvimede midt i håndboldkampen.
Halvanden uge efter kom resultatet fra hospitalet. Hun blev scannet, og lægerne opdagede en blodprop i den ene lunge.
- Mit højre hjertekammer var hævet op, og lungen fungerede ikke så godt, men det havde jeg ikke lagt mærke til, for efterskolen forbød mig at dyrke sport, efter jeg faldt om.
Mens Jeanette var indlagt, fik hun at vide, at en pige på hendes egen alder var død på Aalborg Sygehus blot to uger før af præcis det samme.
Føler mig heldig
- Jeg var heldig at overleve, men jeg skulle lære at acceptere, at jeg var syg. Det fyldte rigtig meget, og jeg var tit ked af det, siger hun. Jeanette er siden blevet undersøgt på kryds og tværs og er erklæret rask på hospitalet. Hjertet ser fint ud, men hun har haft nogle forstyrrelser, siden det skete.
- Jeg har tænkte meget over, hvor heldig jeg var. Lægerne bør indføre mere tjek. Det er bare en blodprøve. Det kan godt være, det er dyrt, men det er jo ligegyldigt i forhold til, at piger dør af det her hvert år, siger hun og glæder sig over, hvor meget debat hun har formået at skabe.
Læs også: Dansker fanget og hjemløs i Peru
Det skal lægen gøre:
♥ Undersøge, om der er tidligere tilfælde af blodpropper i din familie.
♥ Måle dit blodtryk.
♥ Foretage en helbredsundersøgelse.
♥ Infomere om risikoen for blodpropper og symptomerne derpå.
♥ Lave en løbende opfølgning. Jeanette vil have lægerne til at tage en blodprøve, inden de udskriver en recept på p-piller.