Når livet gør ondt

16-årig gik amok i blodrus

7. april 2014 af Carsten Holst Foto: POLFOTO
En blot 16 år gammel dreng risikerer at få prædikatet morder hæftet på sig, efter at han gik amok på et gymnasium i USA. 20 af hans skolekammerater blev såret, da gerningsmanden stak til højre og venstre med 2 drabelige knive.
Gerningsmanden Alex Hriba føres bort fra gymnasiet
Gerningsmanden Alex Hriba føres bort fra gymnasiet

Så skete det igen, og det bliver helt sikkert ikke sidste gang. En blot 16-årig teenager gik amok på et gymnasium i USA, og 20 drenge, piger og en sikkerhedsvagt blev alvorligt såret.

Tragedien skete på Franklin Regional High School i byen Murrysville i staten Pennesylvania. Mindst en af de mange sårede blev så ilde tilredt, at hans liv er i fare. Tre andres tilstand betegnes som kritisk.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Amok på medstuderende

LÆS OGSÅ: Tog livet af nyfødt

Gerningsmanden til massakren er en ung mand ved navn Alex Hriba. Han var elev på skolen, og gik i en blodrus amok mod sine medstuderende. Han havde 2 knive med til angrebet på de mange unge, og Alex er nu sigtet for 4 drabsforsøg og 21 tilfælde af grov vold.

LÆS OGSÅ: Bryllup endte med vold

Selv om gerningsmanden kun er 16 år, vil han efter amerikansk lov blive stillet til ansvar for sine handlinger, som var han en voksen mand. De mange elever blev skåret eller stukket i overkroppene, på armene og i ansigterne. Politiet konfiskerede ved anholden 2 drabelige knive på 20 0g 25 centimeter. Det var en lærer på gymnasiet, der efter næsten en halv times massakre endelig fik overmandet den unge mand.

Risikerer fængsel på livstid

Patrick Thomassey er advokat for gerningsmanden. Han var efter et møde med Alex Hriba i tvivl om, hvorvidt den unge mand overhovedet vidste, hvad han gjorde. Advokaten vil nu forsøge at få sagen overdraget til en ungdomsdomstol, hvor straffen i givet fald vil være mindre end ved en normal retsinstans. Men hvis et af ofrene afgår ved døden, vil Alex blive sigtet og tiltalt for mord af 1. grad, hvilket sandsynligvis vil udløse en straf på fængsel på livstid.

Undersøges af psykiater

LÆS OGSÅ: Hævner sig på ægtemand

- Det er vigtigt for mig at sikre, at min klient forstår alvoren og karakteren af de sigtelser, han bliver præsenteret for. Desuden må en psykiater undersøge ham og afgøre, hvor han mentalt og psykisk befinder sig, siger advokat Patrick Thomassey.

Ifølge den hospitalslæge, der efterfølgende behandlede flere af knivofrene, vidste de unge ikke, at de var blevet stukket med en kniv. De unge drenge og piger havde ondt og blødte, men de anede ikke hvor sårene kom fra. Flere oplyste, at overfaldene skete pludseligt i en overfyldt gang.

Gerningsmanden er nu anbragt i en ungdomsdetention uden mulighed for at blive løsladt mod kaution. Myndighederne har ikke kunnet fastslå noget egentligt motiv til massakren. Men overfor en betjent skulle Alex Hriba have udtalt: "jeg ønsker at dø".

Flere massakrer i USA

LÆS OGSÅ: Tragedie før bryllup

Forud for den blodige episode skulle flere elever angiveligt have modtaget telefonopkald med trusler fra gerningsmanden.

Listen af massakrer på uddannelsesinstitutioner i USA er lang. En af de mest blodige fandt sted i december 2012, da en gerningsmand skød og dræbte 20 børn mellem 6 og 7 år samt 6 voksne på Sandy Hook grundskole i Newtown, Connecticut. Efterfølgende tog gerningsmanden sit eget liv.

Sponsoreret indhold