5 gode råd: Sådan undgår du trampolin-ulykker

Hvis man flyver over Danmark og kigger ned, ser man dem tydeligt: De karakteristiske blå trampoliner. De er der simpelthen over alt!
Det anslås, at over hver tredje danske husstand har en havetrampolin. Og selv om det er både sjovt og sundt at hoppe på trampolin, kan den også være et farligt legetøj - hvis ikke man bruger den rigtigt.
Alvorlige skader
Hvert år må flere end 7.000 danske børn en tur forbi skadestuen, fordi de har brækket en arm eller fået mere alvorlige skader efter uheld på havetrampolinen. Og to ud af syv henvendelser på skadestuen med skader fra trampoliner gælder knoglebrud.
LÆS OGSÅ: 9-årig pige dræbt i trampolinulykke
Derfor har Sikkerhedsstyrelsen, Børneulykkesfonden og Forbrugerrådet Tænk lanceret kampagnen "Hop med hovedet", som skal bringe gode trampolinvaner ud til danske børn og voksne.
- Før man begynder at bruge trampolinen, er det vigtigt at kende de gode råd om, hvordan man bruger trampolinen sikkert. Oftest er det ikke trampolinen skyld, når børn kommer til skade, men skyldes forkert brug af trampolinen. Forældrene skal dog alligevel huske jævnligt at give trampolinen et sikkerhedstjek, siger Lotte Hansen, der er kommunikationskonsulent i Sikkerhedsstyrelsen.
De fem vigtigste trampolinråd her:
1.
Hop kun én ad gangen. Det er sikrest. Hvis flere vil hoppe samtidig, så sørg for, at det er børn af samme højde og vægt.
2.
Brug sikkerhedsnet. Så kan det ikke ved et uheld lade sig gøre at hoppe ud over kanten.
3.
Slå aldrig saltomortaler. Det er sjovt, men kan give alvorlige skader på ryg og nakke, hvis man lander forkert.
4.
Børn under 6 år skal have en voksen ved trampolinen. Små børn har svært ved at styre bevægelserne og landingerne, og de er også mest udsat for knoglebrud og andre skader.
5.
Husk at give trampolinen et sikkerhedstjek jævnligt. Både dugen, sikkerhedsnettet, samlingerne og underlaget.
Sikkerhed
Når du skal tjekke sikkerheden, er det især følgende fire ting, du skal være opmærksom på:
* Trampolindugen må ikke have skader.
* Sikkerhedsnettet må ikke have huller.
* Stativets samlinger skal efterses og evt. efterspændes.
* Kontroller, at fjedrene ikke er beskadigede.
Du kan læse mere om trampoliner og sikkerhed på hopmedhovedet.dk, hvor du også kan hente et gratis spil til iPhones og Android-telefoner.
Herunder kan du se en lille kampagnefilm, som viser, hvordan børnene kan få en sjov oplevelse på trampolinen uden ulykker.