Når livet gør ondt

6-årig bidt af hugorm

5. september 2014 af Carsten Holst Foto: TOR LINDSETH
En hyggelig sommerudflugt endte på sygehuset for en lille pige. Hun blev bidt af en lille hugorm, og smerterne var ulidelige.

Da norske Bente Espebu, 45, tog sine tre børn med på en hyggelig badetur, havde hun ikke forestillet sig det mareridt, hun og datteren Ine, 6, blev udsat for. Pigen blev bidt af en lille hugorm, og det fik fatale følger. Først efter seks smertefulde dage på sygehuset kunne Ine udskrives. Hun får ingen mén, men det kunne være gået helt galt.

Ingen mobildækning

Læs også: Tårevædet afsked med Jesper


- Selvfølgelig blev Ine bidt i et område, hvor der ikke var mobildækning. Vi kunne ikke ringe efter hjælp, men måtte bære Ine to kilometer til den nærmeste gård. Det er den længste og værste spadseretur i mit liv, siger Bente Espebu.

Da Ine og hendes søskende, Elise, 7, og Odny, 16, var kommet i badetøjet en varm majdag, og var på vej mod vandet, skreg Ine pludselig højt. Hendes mor opdagede to blødende huller på hendes ankel. Datteren fortalte, at hun havde set en slange. Bente vidste, at der måtte være tale om en hugorm, og at Ine hurtigt skulle på hospitalet.

Kørt på hospitalet

Læs også: Far skal have nye arme og ben

Da moderen ikke kunne ringe til alarmcentralen efter en ambulance, måtte hun bære datteren gennem en skov. Efter et stykke tid begyndte Ine at kaste op, og hun blev mere og mere bleg. Efter et par kilometer var der mobildækning, og Bente kunne ringe efter en ambulance. Pigen blev kørt på hospitalet, og fik modgift, væske og stivkrampeindsprøjtning. Benet blev hævet og blåt, og lægerne frygtede en blodprop. Der var også risiko for, at hævelsen ville hæmme blodtilførslen, og derved ødelægge væv og muskler. I seks døgn lå Ine på sygehuset, inden faren var drevet over.

Ine fortæller, at hugormen var helt lille, og at hun troede, hun havde trådt på en grankogle. En lille hugorm tømmer ofte al sin gift i første hug, mens større hugorme doserer mængden. Det var måske årsagen til, at Ine blev så alvorligt skadet.

7 dødsfald i Danmark siden 1900

Læs også: Holdt sig i live for at se lillebror

Hugormen er Danmarks eneste giftslange. Det er vigtigt, at man holder sig i ro efter et bid, og børn bør bæres. Ca. 70 mennesker bliver hvert år indlagt på sygehuse i Danmark efter hugormebid. Risikoen er størst i foråret, hvor hugormen er langsom. Men der registreres også mange bid i juli/august. Slangen hugger lynhurtigt (1/40 sek.) giften ind i sit bytte gennem de hule tænder, de fungerer som kanyler.

Hugormebid kan i nogle tilfælde udvikle sig alvorligt, og man bør altid søge læge. Specielt børn, ældre og svagelige er udsatte. Siden 1900 er der i Danmark registeret syv dødsfald efter hugormebid. I Skandinavien er det seneste registrerede dødsfald hos et rask, voksent menneske fra 1994, da en svensk kvinde døde.



Sponsoreret indhold