Når livet gør ondt

Alkocoach fra tv nær død af druk

11. december 2013 af Karin Heurlin, foto Gregers Overvad
På TV2 hjalp Carl Christian de medvirkende til at komme ud af deres massive alkoholmisbrug i programmet ”Sidste omgang”. Selv har den tidligere overklassedreng været tæt på at drikke sig ihjel

I dag kender vi Carl Christian Randow fra de debatskabende TV2 programmer "Sidste omgang", hvor han hjælper danskere ud af voldsomt alkoholmisbrug. I 15 år har det været Carl Christians kald både som programleder på behandlingsinstitutioner og som selvstændig alkohol-coach. Og han ved, hvad han taler om.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Voksede op med hushjælp i Gentofte

Han har selv været ved at drikke sig ihjel. At han skulle ende fordrukken i en lille lejlighed, fuld af skimmelsvamp, på Vesterbro, ville de færreste have gættet på. Han voksede op med hushjælp og barnepiger på 1.200 kvadratermeter i Gentofte. Penge manglede der ikke, men nærværet fra forældrene var mere sparsomt. Især da forældrene blev skilt, og Carl Christian flyttede til et mindre hus med sin mor og tre søstre.

LÆS OGSÅ: Mor er alkoholiker

Begyndte at drikke som 12årig

- Jeg trivedes ikke specielt godt, og der manglede en mandestørrelse, der kunne holde mig på plads. Jeg agerede meget ud, og allerede som 12-årig begyndte jeg at eksperimentere med alkohol.

Kom på Herlufsholm

I et forsøg på at få rettet sønnen ind blev Carl Christian sendt til det traditionsrige Herlufsholm som 14-årig.

- Det var en hård kamp at få fodfæste, men på bizar vis endte systemet med at passe mig godt, og jeg fik en faglig optur og blev både udnævnt til statsminister og præfekt. Man bliver opdraget til at overtage et værdisæt. Men bagefter skulle jeg bruge mange år på at finde ud af, hvad mine egne sande værdier var.

LÆS OGSÅ: Min far begik selvmord

Pæn kostskolerdeng på druk

I forvirringen fandt Carl Christian en anden side af sig selv under nogle voldsomme drukture. Gennem 20'erene gik han fra den ene yderlighed til den anden. I perioder var han den pæne kostskoledreng. I andre var han på vild druk med en notesblok i lommen, som han skrev filosofiske tanker ned på.

Tvunget i behandling

Undervejs gik mange af familiens penge til hans druk, og da han som 26-årig tog til Aarhus for at gå på kunsthøjskole, dukkede hans forældre, en misbrugskonsulent og et par venner pludselig op og ændrede hans planer radikalt.

- De kidnappede mig og sendte mig i behandling på Majorgården. Her skulle jeg sige, at jeg var alkoholiker, og at jeg aldrig ville drikke mere, men jeg syntes, at der var en masse hykleri, og at det var min familie, der burde kigge sig i spejlet, siger Carl Christian, som var ædru i de seks ugers behandling. Så røg han tilbage med et kæmpe brag.

LÆS OGSÅ: Peter Ingemann: Jeg var medmisbruger

På druk og i AA

I de følgende tre år gik Carl Christian i AA, men han faldt jævnligt i på et af de 13 værtshuse, som lå inden for 100 meters radius omkring hans Vesterbro-lejlighed.

Følte sig malplaceret

Nytårsaften til indgangen af 1997 mødte han op til AA's nytårsfest på Amager. Naturligvis iført smoking. I indgangen stødte han på en anden ædru alkoholiker på vej til fest. Manden havde lædervest på og hunden King i en snor, og da Carl Christian trådte ind til de 200 andre gæster, mærkede han endnu tydeligere, hvor meget han selv stak ud i sin kostskole-påklædning.

- Jeg følte mig så malplaceret, og så utilpasset. Det fik mig til at give op, så jeg kravlede over en to meter høj mur for at komme væk fra festen. Så gik jeg mod Vesterbro, mens tårerne trillede ned ad mine kinder.

Drikker til jeg dør

Mens Carl Christian gik, mærkede han, at han havde truffet et valg for sit liv.

- Jeg var fuldstændig ligeglad og tænkte: Nu lader jeg afhængigheden vinde. Nu drikker jeg, til jeg dør.

Hans druktur varede i tre måneder og otte dage.

Den sluttede, da Carl Christian for sine sidste småpenge købte ind til en ungkarlegryde. Da han kom op i sin lejlighed, blev han ramt af virkeligheden. Eller som han selv siger: Jeg mødte min Hans Engelske betonklods.

Fik et klarsyn

- Jeg fik en vision og forstod pludselig, at jeg var ved at pisse alle mine talenter væk. Jeg vidste, at jeg fysisk var ved at dø. Mine bløddele gjorde ondt, og især min tyktarm kunne slet ikke tåle det.

Været ædru lige siden

Carl Christian følte, at han ikke havde et valg, da han gik i behandling denne gang. Hvis han ville leve, skulle han holde sig ædru. Det har han gjort siden. Han har desuden gennemført alkologuddannelsen og hjulpet en stribe danskere til at blive ædru. Senest på TV2, hvor hans behandling af de medvirkende har gjort indtryk og bevæget hjemme i stuerne.

Sponsoreret indhold