Når livet gør ondt

Amanda Knox – uskyldig skønhed eller iskold morder?

4. oktober 2013 af Søren Johannesen, foto: Amanda Knox' bog
Først blev hun idømt 26 års fængsel for det blodige sex-drab på sin veninde og bofælle Meredith Kercher i Italien. Fire år senere blev hun frikendt og sat på fri fod. Men nu har Italiens højesteret genåbnet sagen. Dermed hænger 26-årige Amandas Knox’ skæbne endnu engang i en tynd tråd. Ifølge anklagerne vil nye DNA-spor bevise, at det vitterligt var Amanda, der dræbte Meredith. Amanda tør ikke møde op i retten i Italien.
Amanda Knox udgav tidligere i år sin bog, hvor hun beskriver sig selv som en uskyldig, naiv ung pige, der havnede i et mareridtsagtigt juridisk spildelvæv.
Amanda Knox udgav tidligere i år sin bog, hvor hun beskriver sig selv som en uskyldig, naiv ung pige, der havnede i et mareridtsagtigt juridisk spildelvæv.

Avisredaktørerne verden over var begejstrede - for det var en sag, der havde det hele: Sex, vold, mystik og mord. Intriger, svigt og løgne. Og hovedpersonerne var alle smukke, unge mennesker - ikke mindst en af de hovedmistænkte, den dengang 21-årige amerikanske udvekslingsstudent Amanda Knox.

Det var i november 2007 at den britiske udvekslingsstudent, Meredith Kercher, 21, blev fundet halvnøgen og dræbt i den studiebolig, som hun og Amanda havde lejet sammen i den italienske by Perugia. Meredith var blevet stukket 47 gange med mindst to forskellige knive, og hun havde fået skåret halsen over. Der var blod overalt.

LÆS OGSÅ: Døde i sin mands arme

Lynhurtigt rettedes efterforskernes lys mod især tre personer: Amerikanske Amanda Knox, hendes italienske kæreste Raffaele Sollecito og den afrikansk fødte Rudy Guede, som kendte de tre.

Alle nægtede de sig skyldige.

Forsøgte at skyde skylden på en anden

Ifølge anklagerne skulle mordet være sex-relateret og især Amanda blev i retten fremstillet som en "sex-fikseret pige med hang til at blande alkohol og stoffer med vild sex".

Amanda gjorde det ikke bedre for sig selv, dels fordi hun opførte sig mærkeligt og grinede og jokede med sin kæreste i tiden lige efter drabet, og dels fordi hun på nederdrægtig vis forsøgte at beskylde sin tidligere arbejdsgiver, en caféejer ved navn Patrick Lumumba, for at stå bag mordet.

Anklagen mod Lumumba viste sig hurtigt at være falsk, og Amanda fik en straf på tre års fængsel for bagvaskelse. Hun undskyldte sig med, at det var politiet, der havde fået hende til at lyve for at redde sit eget skind.

Dømt og frikendt igen

Det med at redde skindet lykkedes ikke. Både Amanda, Raffaele og Rudy blev fundet skyldige i mordet, bl.a. på grund af DNA-beviser, og idømt henholdsvis 26, 25 og 30 års fængsel. Rudys straf blev siden reduceret til 16 år.

LÆS OGSÅ: Ondskab tog min datter

Alle tre nægtede sig fortsat skyldige, og ved en appelret i 2011 blev Amanda og Raffaele frikendt for mordet og løsladt på grund af "mangelfuld efterforskning" og fordi retten vurderede, at de beviser, der pegede mod de to derfor ikke kunne bruges. Rudy blev ikke frikendt.

Straks efter sin frifindelse rejste Amanda Knox hjem til Seattle i USA. Raffaele slog sig ned i Schweiz.

Amanda underskrev fire måneder senere en bogkontrakt, som angiveligt har indbragt hende omkring 20 millioner kroner. Bogen udkom tidligere i år.

Hun genoptog desuden sine studier på universitetet.

Sagen åbnet igen - men Amanda holder sig væk

Alt så således lykkeligt ud for den nu 26-årige kvinde - lige indtil i marts i år, hvor Italiens højesteret besluttede at omstøde appelrettens frikendelse af Amanda og Raffaele og genåbne sagen. Årsagen er, ifølge den britiske avis The Guardian, at der i den første appelsag var "talrige mangler, modsigelser og en indlysende fraværende logik".

Den nye retssag begyndte i mandags i Firenze i Italien - men hverken Amanda eller Raffaele mødte op, selvom de rent juridisk var forpligtede til at gøre det.

LÆS OGSÅ: Elitesoldat påstår, at prinsesse Diana blev myrdet

Amanda har udtalt, at det er "almindelig sund fornuft", at hun ikke tager tilbage til Italien. Til tv-stationen CNN har hun udtalt:

- Jeg er bange for at tage tilbage dertil. Jeg vil ikke tilbage i fængsel.

Hun fastholder sin uskyld og siger, at hun aldrig nogensinde har deltaget i afvigende seksuelle aktiviteter, og at hun vil efter eget udsagn gøre hvad som helst for at bevise sin uskyld - hun mener bare ikke, det bør være nødvendigt.

Nye spor skal testes

Under mandagens retsmøde erklærede dommeren, Alessandro Nencini, at flere af de oprindelige beviser, bl.a. en kniv, der blev fundet i Raffaeles lejlighed, og som måske vil kunne knytte ham og Amanda til mordet, vil blive testet for DNA-spor på ny. Også spor, som man hidtil ikke har kunnet teste, vil blive undersøgt.

Fraværende i retten var også offeret Meredith Kerchers familie. De opholder sig i England og følger sagen tæt via deres advokat.

LÆS OGSÅ: Jeg var morderens kone

- Det er en meget stressende tid for os, og vi er desperate for endelig at finde ud af sandheden og få retfærdighed for Meredith, som på så brutal og unødvendig vis blev taget fra os, lød det fra familien i en skriftlig udtalelse.

Café-ejer: Hun er skyldig

Én person, som også har haft mordsagen tæt inde på livet, nemlig café-ejeren Patrick Lumumba, som Amanda tidligere forsøgte at udpege som morderen, mødte dog op i retssalen. Og han er ikke i tvivl om, hvorvidt Amanda Knox er en uskyldig skønhed eller en iskold morder.

- Jeg siger det samme, som jeg sagde for seks år siden. Jeg tror hun er skyldig, og det er derfor, hun forsøgte at bagvaske mig, sagde han i mandags.

Retssagen fortsætter i dag, fredag.

LÆS OGSÅ: Christiane dræbte sin mand med god samvittighed

Amanda behøver dog ikke bekymre sig synderligt foreløbig. Findes hun skyldig, kan hun appellere dommen igen, og først hvis hun taber den sag, kan Italien søge USA om at få hende udleveret til straf.

Sponsoreret indhold