Når livet gør ondt

Angsten for ulykke holder glæden væk

20. marts 2014 af Mette Skøtt , foto: AOP
Du frygter den ulykke, som du er sikker på følger med, efter en tid med lykke, at du hellere vil undgå at være glad end at opleve det. Det gør dig evig ulykkelig.

"Det går lige lidt for godt"…noget mange af os siger til os selv, når vi har haft en periode fuld af glædelige begivenheder. Og faktisk er det sådan, at flere og flere er så sikre på, at alt for meget glæde fører skidt med sig, så vi sørger for ikke at være FOR glade, skriver The Telegraph.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

LÆS OGSÅ: Vil du gerne være glad? Stjæl fra dem, der allerede er det

Lykken er ikke vigtigst

Forskning fra Victoria University of Wellington, New Zealand viser, at folk er bange for at noget forfærdeligt skal ske dem. De to hovedforskere bag undersøgelserne, psykologerne doktor Mohsen Joshanloo og doktor Dan Weijers siger:

-Nogle af disse overbevisninger, omkring de negative konsekvenser ved lykke, synes at være overdrivelser som ofte er ansporet af overtro, eller tidsløse råd om, hvordan man bedst får et behageligt og velstående liv.

LÆS OGSÅ: Svært ved at nyde nuet? Det er fordi du ingen mål har for fremtiden

Faktisk forklarer forskerne, at det også er tegn på et kulturelt fænomen, som peger på, at individets lykke ikke længere har den øverste værdi.

Kulturen spiller ind

Ikke nok med at angsten for ulykke holder glæden væk, det gør en idé om, at du er et dårligere, kedeligere og mere overfladeligt menneske, hvis du er lykkelig, også. Det kan endnu en gang være symptom på nogle ideer, folk har med sig fra deres kultur.

Det er i hvert fald sådan, at hos for eksempel nogle folk fra Asien, er det ikke velanset at vise for meget glæde, hvor det derimod i de mere vestlige miljøer er svært at sige, at man ikke er glad, forklarer forskerne. De slår også fast, at vokser du op i et miljø, som ikke opfordrer til glæde, så vil du trække dig væk fra netop lykke og glæde.

LÆS OGSÅ: Kram dig til lykke. Se hvad der mere kan gøre dig glad

Glæde er altså en flygtig ting, som kan holdes væk af flere grunde. I disse undersøgelser peger forskningen på, at folk til dels ikke under sig selv glæde, fordi de er bange for at blive kede af det bagefter, og andre igen ikke føler glæde, fordi det ikke er velanset i deres kultur. Når alt kommer til alt handler det om vores kultur.

Hvordan er din kultur? Tør du være glad?

Sponsoreret indhold