Når livet gør ondt

Barnebrud dødsdømt for at slå sin mand ihjel

20. juni 2014 af Louise Søgaard, Foto: AOP
Hun var 14, da hun blev tvangsgift. Som 15-årig fødte hun sit første barn og som 17-årig blev hun morder, da hun skød sin mand med hans egen pistol. Nu er hun 21 år og venter på at blive hængt.

Razieh Ebrahimi blev tvunget til at gifte sig som 14-årig. Hun blev mor som 15-årig og morder som 17-årig.

-Min mand var ikke god ved mig. Han var voldelig og talte grimt til mig. Han angreb mig, har Razieh Ebrahimi forklaret i retten i Iran, hvor hun erklærede sig skyldig i drab. Hun blev dømt til døden på trods af et internationalt forbud mod at henrette mindreårige uanset deres forbrydelse. En lov (ICCPR) som Iran også har underskrevet.

Pigers kriminelle lavalder er 9 år

Human Rights Watch har opfordret Irans Justitsministerie til at annullere Raziehs hængning, ligesom den unge kvindes advokat har bedt om, at hendes sag bliver taget om. Irans styre benægter at man har henrettet mindreårige men ifølge Human Rights Watch er 10 børn blevet henrettet siden 2009.

Læs også: Min mand levede et dobbeltliv. Han havde anden kone og seks børn bag min ryg

I 2013 stod Iran og Irak for to trediedele af alle henrettelser på verdensplan ifølge Amnesty.

I Iran er en mand mindreårig, når han er under 15, mens en kvinde kun er mindreårig til hun er 9 år. Som 13-årig kan hun giftes bort, men der er utallige eksempler på piger, der bliver gift bort endnu yngre. En dreng kan blive gift som 15-årig.

Far meldte sin egen datter

-Jeg giftede mig med min nabos voksne søn, fordi min far krævede det. Manden var uddannet og arbejdede som lære. Jeg anede ikke, hvem jeg var, eller hvad livet handlede om. Min mand mishandlede mig, forklarede Razieh under retsagen.

Læs også: Voldtaget af 4 mænd. Politiet ville ikke tro hende

Hun indrømmede at have skudt sin mand, begravet ham I haven og siden meldt ham savnet. Det var Raziehs egen far, der fandt liget i haven og meldte sin datter til politiet.

Mandens familie kan tilgive og benåde

Hvis styret ikke omstøder hendes dom, kan Razieh håbe på, at hendes døde mands familie vil benåde hende. Det har de ret til at gøre indtil Razieh får løkken om halsen. Men det har de indtil videre afvist.

I Iran har der i den seneste tid været flere eksempler på den slags benådninger i sidste øjeblik fra offrenes familiemedlemmer. En handling der blev populær, efter en Iransk mor Samereh Alinejad benådede den mand, som havde dræbt hendes søn, som manden stop med en sort pose over hovedet og en løkke om halsen.

Mange piger under 10 år giftes bort

En Iransk kvindelig advokat Shadi Sadr med bosæde i London udtaler til The Guadian, at denne sag blot er et af mange lignende sager med barnebrude.

Læs også: Voldtaget og begravet levende. 13-årig pige gravede sig op af sin egen grav.

-Tvangsægteskaber med piger er et skjult socialt problem. Disse piger bliver i virkeligheden voldtaget konstant i ægteskabets navn. I den alder burde de stadig gå i skole. I stedet får de et liv fuld af vold, seksuelle overgreb og umyndiggørelse. Den eneste vej ud er enten at slå dem selv eller deres mand ihjel, forklarer Shadi Sadr.

Hun fortæller at alene i 2012 blev 1537 piger under 10 år og 29.827 piger mellem 10 og 14 år gift i Iran.

Sponsoreret indhold