Når livet gør ondt

Barnløst par får fire børn fra to rugemødre

2. november 2013 af Annemette Barbré/Foto: All Over Press
Et par har på en klinik i Indien hyret to lokale rugemødre, der nu er gravide med i alt fire børn.

Det engelske par, der ikke ønsker at stå frem, har aldrig mødt de to indiske rugemødre, og har heller ingen intentioner om at gøre det.

De rejste til Indien i maj efter at være behandlet for barnløshed i årevis. I England er det ikke lovligt at betale en kvinde for at være rugemor.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Men lovgivningen siger ikke noget om, at man ikke må hyre en rugemor i udlandet. Og det benyttede parret sig af.

I Indien reklamerer feritilitetsklinkkerne helt åbenlyst og lovligt med, at de kan skaffe sunde, raske og fødedygitge rugemødre.

LÆS OGSÅ: Test din frugtbarhed

- Vi valgte to rugemødre for at forbedre vores chancer. Der blev sat tre befrugtede æg op i hver, og det resulterede altså i to tvillingegravditeter, siger den nu vordende britiske mor, der er 36 år.

Hendes babyer kommer til verden i marts 2014, hvor hun sammen med sin mand planlægger at tage til Indien og hente "firlingerne". Hun har aldrig mødt rugemødrene, og det har hun heller intet ønske om.

Biologiske forældre

- De to kvinder gør jo egentlig bare et stykke arbejde, som vi betaler dem for. Vi har ikke behov for at lære dem at kende, siger den britiske kvinde.

Hun er biologisk mor, og hendes mand er biologisk far til de fire børn, og rent juridisk er det også ifølge britisk lov deres børn. Eksperterne mener, at flere hundrede engelske par hvert år rejser til Indien for at hyre en rugemor.

LÆS OGSÅ: Alene med trillinger

For det aktuelle par, der bor i Londonforstaden Bedfordshire kom det ikke som noget chok, at de nu skal være forældre til hele fire børn på én gang.

- Vi blev bare glade. Vi har forsøgt i 10 år, og nu skal vi endelig være en familie, siger den britiske mand på 35 år.

Tilbudt abort

Parret måtte forsikre den indiske klinik om, at det var fint for dem med fire børn.
- De tilbød, at hvis vi ønskede det, kunne de "gøre det nødvendige", som det blev formuleret. Men det afslog vi selvfølgelig.

Det britiske par vil ikke fortælle, hvor meget de har betalt den indiske klinik. Men det koster, hvad der svarer til mellem 145.000 og 170.000 kroner at hyre en rugemor gennem en fertilitetsklinik i Indien.

Møder kritik

Efter at sagen er blevet kendt i England, har flere eksperter ytret sig kritisk.

- Vi ville aldrig lade et par benytte sig af to rugemødre på samme tid, siger Dr. Rima Rajkhowa, der er overlæge og gynækolog på Birmingham Women's Hospital.

- Vi sætter heller aldrig tre æg op på grund af risikoen ved graviditeter med flere børn. Og så er der hele diskusionen om udnyttelse af dårligt stillede kvinder, som vi forsøger at undgå ved at forbyde, at man betaler en kvinde for at være rugemor.

LÆS OGSÅ: Sovende æg vækkes

Dr. Kaushal Kadam er direktør for Corion clinic i Mumbai, hvor det britiske par er blevet behandlet. Hun forklarer, at det heller ikke i Indien er normal praksis at bruge to rugemødre.

- Som regel bruger vi kun en enkelt rugemor, men det her par ønskede specifikt to, og da de var villige til at betale for det, sagde vi ja, forklarer hun.

Hun understreger, at de indiske kvinder, klinikken bruger som rugemødre, alle er godkendte, sunde og raske.
- Det er gifte kvinder, enker eller enlige mødre, der på denne måde gerne vil hjælpe barnløse og samtidig tjene nogle penge. Det kan jeg ikke se noget forkert i.

LÆS OGSÅ: Karen fik enæggede trillinger

Sponsoreret indhold