Når livet gør ondt

Blev invalid af vaccinen

4. september 2013 af Morten Nøhr Mortensen. Foto: Niels Husted
Rebecca var en lykkelig 27-årig kvinde, der stod foran bryllup og drømte om at få sit første barn. Nu er alt ændret. Hpv-vaccinen, der skulle sikre hende mod kræft, viste sig at have en alvorlig skyggeside.
Rebecca var indtil vaccinen en helt almindelig kvinde, der dyrkede sport og havde et job som blomsterbinder.
Rebecca var indtil vaccinen en helt almindelig kvinde, der dyrkede sport og havde et job som blomsterbinder.

Rebecca får tårer i øjnene, da vi ser den video, hendes storesøster Rikke har taget af hende dagen før. Den viser Rebecca gå over parkeringspladsen ved Rema 1000 i Varde.

Der er ikke langt hen til bilen, men Rebecca må kæmpe for hvert skridt. Benene vil ikke bevæge sig rigtigt, og armene dasker, som var hun en kludedukke.

I dette videoklip kan du først se Rebecca på en god dag, og herefter et klip fra en af hendes dårlige dage.
Se videoklippet her:

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

- Jeg har ikke selv opfattet, at jeg ser sådan ud, når jeg har et anfald. Men jeg kan jo se, at jeg ligner en handicappet. Det er hårdt, siger 27-årige Rebecca Elkjær Jakobsen fra Henne St. By ved Varde.

Over 400.000 har fået vaccinen

Hpv-vaccinen er i dag givet til over 400.000 danske piger og kvinder. Ifølge både Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse skulle de dermed have en bedre chance for at undgå især livmoderhalskræft.

I informationsmaterialet lægger man ikke skjul på, at der kan være bivirkninger. Men så alvorlige som i Rebeccas tilfælde skal man lede langt efter. De er så få, at de statistisk betegnes som "ekstremt sjældne".

Rebecca er dog langt fra så sikker på, at statistikken taler det sande sprog.

Tav om risikoen for bivirkninger

- Jeg var selv utryg, så jeg ringede ind til Kræftens Bekæmpelse og fik her at vide, at der højest kunne bliver tale om lidt hævelse, hvor kanylen bliver stukket ind og så måske nogle kortvarige influenza-lignende symptomer, fortæller Rebecca inden hun tilføjer:

- Jeg vil ikke starte en skræmmekampagne mod vaccinen. Men vi skal informeres korrekt også om de alvorlige mulige bivirkninger, siger hun.

Rebeccas nedtur begyndte i januar i år, da hun fik den første af tre indsprøjtninger med hpv-vaccinen Gardasil.

Læs også: Risikerede livet for at blive mor

Ramt af kramper på job

Efter første indsprøjtning blussede hendes ellers velkontrollerede astma op, og hun fik anfald af svimmelhed og træthed.

- Jeg tror først, det er influenza. Men efter den anden indsprøjtning, den 12. marts, går det helt galt. Samme dag bliver jeg meget utilpas. Svimmel og konfus. Et par dage senere kan jeg næsten ikke orientere mig.

- Jeg kæmper mig på arbejde. Her bliver det kritisk. Jeg kan ikke mærke mine hænder, mit ansigt begynder at prikke, jeg får kramper og døjer med at trække vejret. Min chef må ringe efter en ambulance, fortæller Rebecca.

På Esbjerg Sygehus får lægerne styr på Rebeccas vejrtrækning, og hun får lov til at komme hjem og bo hos sine forældre. Hun skal være under opsyn.

Nær kvalt under anfald

Dagen efter begynder mareridtet igen. Hendes lungefunktion falder alarmerende. Febrilsk forsøger hun at inhalere astmamedicin, men den har ingen virkning. Stående over for det, der ligner en kvælningsdød, ringer Rebeccas mor rystet 112.

- Denne gang er jeg indlagt på lungemedicinsk afdeling en uge. Jeg får at vide, at det er astma, fordi jeg er stresset. Jeg er selv overbevist om, at det er hpv-vaccinen, men det tror lægerne ikke, så jeg bliver udskrevet igen, fortæller Rebecca.

Men det værste er endnu i vente for den unge blomsterbinder, der nu ikke længere kan passe sit arbejde i butikken Anemonen i Esbjerg.

Læs også: Brudgommen kom aldrig

Svært ved at tale og gå

- Jeg begynder at få små anfald. Kramper i ben, føleforstyrrelser, talebesvær. Jeg kan ikke få ordene ud af munden. Jeg kender ordet, men kan ikke sige det. Jeg både går og lyder som en fuld person. En dag går jeg en lille tur med hunden, men får et slemt anfald. Da jeg når døren kan jeg næsten ikke tale, og min mand må ringe til 112, siger hun.

Den tredje akutte indlæggelse giver en form for afklaring. Her konkluderer lægen, at Rebeccas problemer meget vel kan skyldes vaccinen.

Lægerne tør nu ikke give Rebecca den tredje og sidste indsprøjtning med hpv.

- De er simpelthen bange for, at den kan slå mig ihjel, siger hun.

Har konstant ondt

Kræftens Bekæmpelse:
VACCINEN ER SIKKER

Hos Kræftens Bekæmpelse er overlæge Iben Holten overbevist om, at hpv-vaccinen er sikker, og at bivirkninger i overvejende grad er minimale. Hun henviser bl.a. til WHO og andre internationale undersøgelser.
- Men det betyde ikke, at vi skal glemme de kvinder, der fortæller om alvorlige bivirkninger. Det skal tages alvorligt, og der bliver lavet et stort og internationalt arbejde for at undersøge eventuelle bivirkninger. Her er meldingen, at vaccinen er meget sikker, også i forhold til andre vacciner, siger hun.
Sygeplejerske Else Jensen fra den private forening VaccinationsForum er mere bekymret. Foreningen har kontakt til 30 kvinder, der melder om alvorlige bivirkninger.
- Jeg har haft et møde med Sundhedsstyrelsen og givet udtryk for den bekymring. De 30 kvinder, vi har kontakt til, står jo midt i alvorlige sygdomsforløb, som ser ud til at være udløst afvaccinen, siger hun.

Siden er situationen kun blevet værre for Rebecca. Hun er blevet fyret fra sit job som blomsterbinder, og hendes sociale liv er snævret ind, fordi hun aldrig ved, hvornår hun får et anfald.

Hun rammes typisk af anfald tre-fire dage om ugen. Resten af tiden er hun ualmindelig træt og døjer nærmest konstant med hovedpine og ondt i ryg og led.

- Det er hårdt. Jeg er kun 27 år. Mit liv kørte på skinner. Jeg var lykkelig. Jeg skulle giftes med Torben, og vi drømte om at få et barn.

Nu ved jeg ikke, om min krop kan holde til en graviditet. Vaccinen, der skulle have sikret min fremtid, har gjort alt uvist, siger Rebecca.

Gift på stærk medicin

Brylluppet i maj blev dog en realitet. For at komme igennem dagen fik hun lov af sin læge til at tage usædvanligt stærk medicin.

- Det er ikke en løsning, der holder i længden. Men det holdt anfaldene væk, og det hjalp mig til at få en fantastisk dag midt i alt det triste.

Sponsoreret indhold