Når livet gør ondt

Børnehjemsbørn fik ingen gaver til jul

24. juni 2013 af Lennart Schønberg
Børnene på børnehjemmet i den litauiske landsby Kybartai tænker allerede nu på julen, men ikke som lykkelige danske børn. For højtiden bliver uden far og mor, uden gaver og uden juletræ.
Foto: Judita Grigelyte
Foto: Judita Grigelyte

Børnehjemmet ligger i et ældre betonkompleks, midt i ingenting. Kun en grusvej forbinder det med omverdenen. Bag slidte mure og falmede, blomstrede polyestergardiner bor 50 børn i alderen 0- 18 år - 26 drenge og 24 piger. Det er børn, der aldrig får breve hjemmefra. Ikke engang juleaften.

De møder vinterkulden i gamle frakker og tyndslidte sko. De har kun ganske få ejendele, som de værner om med barnlig nidkærhed. Der er nemlig ikke råd til luksus. Sidste år var der hverken råd til juletræ eller gaver - ikke engang én. Det var ikke på grund af ondskab, men fordi hjemmet kun har, hvad der svarer til 30 kroner om dagen per barn at gøre godt med.

Pengene skal dække indkøb af møbler, barnevogne, mad, tøj, legetøj, medicin - alt. Alligevel leger og griner børnene. De går i skole og suger lærdom til sig med børns umættelige videbegær. De sluger sultent den sunde, billige aftensmad. De vokser og bliver stærkere, og de har fantastiske drømme for fremtiden - akkurat som alle andre børn.

I sit lille kontor i kælderen fortæller børnehjemmets leder, 55-årige Aldona Vieraitiene, kærligt om sine poder. Et strejf af sorg glider over hendes ansigt, når hun fortæller om julen, som hun både glæder sig til og frygter. For julen sætter hvert år Aldona og personalet i forlegenhed. Den udstiller sørgeligt de mangler, som børnene lever med. Og selv om børnene forsøgte at skjule det, gennemskuede Aldona deres skuffelse sidste år.

Ingen penge til julegaver
Men Aldona har den regel, at hvis der ikke kan blive gaver til alle, så får ingen. - På det punkt er vi solidariske, pointerer hun. Der har da også været gode juleaftener: Et år sponsorerede en amerikansk dame legetøj til alle børnene. Det kunne de leve højt på længe.

- Med så mange børn her bliver tingene hurtigt slidt, og økonomien er bare ikke til fornyelse. Vi forsøger så godt, vi kan, at holde børnene med tøj og sko, men det er svært. Nyt legetøj og nye møbler er der ikke råd til. Og vi mangler eksempelvis også vitaminer, termometre og forskellige former for håndkøbsmedicin, ligesom vi har en drøm om at få et par gamle computere, så vi kan give børnene noget at spille på, fortæller Aldona.

Vil du hjælpe børnehjemsbørnene. Se her hvordan

Sponsoreret indhold