Når livet gør ondt

Bryllupssang vækkede døende hustru fra koma

9. september 2014 af Carsten Holst Foto: All Over Press
I syv døgn sad Steve Neal hustruens sygeseng og bad til, at hun ville overleve en hjerneblødning. Først da han spillede parrets yndlingssang, som de dansese til ved deres bryllup, vågnede Maria.
Maria hørte sin yndlingsmelodi og vågnede
Maria hørte sin yndlingsmelodi og vågnede

En smuk forårsdag i 1993 giftede Maria og Steve Neal sig ved et romantisk bryllup. Efter brudevalsen besluttede de nygifte at spille deres smukke yndlingssang, "If You Don´t Know Me By Now" med gruppen Simply Red. Ikke et øje var tørt, da Maria og Steve dansede kind mod kind, mens gæsterne stod i en rundkreds omkring det unge par.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Sangens store betydning

Læs også: Mor skal alligevel ikke dø

Siden den dag for 21 år siden har Maria og Steve spillet melodien hundreder af gange. Ofte har de taget en svingom i stuen i hjemmet i den sydengelske by Gravesend i grevskabet Kent, og hver gang har de nydt sangen lige meget. Lige netop den sang har gennem deres ægteskab haft stor betydning for dem begge.

Det fik de et gribende og rørende bevis på i marts i år. Men denne gang strømmede stroferne ikke ud fra parrets stereoanlæg, men derimod fra Steves mobiltelefon. Han havde heller ikke som så ofte før sin hustru i favnen. Hun lå i stedet dybt bevidstløs i en hospitalsseng. På det tidspunkt var Steve helt sikker på, at han aldrig igen ville komme til at danse med sin elskede hustru.

Hånden bevægede sig

Læs også: Vores datter er et mirakel

Pludselig skete der noget uventet, noget glædeligt, ja noget næsten mirakuløst. Da bevidstløse Maria hørte sin yndlingssang, vendte tilbage til det liv, som de fleste troede hun havde mistet. Et lille smil kom over hendes læber, mens hendes højre hånd begyndte at bevæge sig. Hun vippede med ansigtet fra side til side, op og ned, mens Steves tårer løb fra hans øjne og ned på Marias kind. Parrets yndlingssang havde givet hende livet tilbage.
- Jeg troede ikke mine egne øjne, da jeg så Maria give livstegn fra sig. Vores børn stod i en kreds omkring hendes sygeseng, og de stirrede ligeså vantro på deres mor, som jeg gjorde. Da jeg besluttede at spille sangen for hende, var jeg sikker på, at jeg aldrig igen ville spille den. Melodien skulle være et kærligt farvel til den kvinde, jeg elsker så højt. Når Maria ikke længere levede, ville jeg ikke kunne holde ud at høre den. Men pludselig var alt forandret, siger Steve Neal, 46-årig taxachauffør.

Blev overflyttet til London

Når man ser billedet af en smilende Maria Neal omgivet af mand og børn, er det svært at forestille sig hendes sygdomsforløb. På Steves fødselsdag i marts blev Maria på 48 år pludselig dårlig. Hun mistede bevidstheden, og der blev ringet efter en ambulance. På vej til det lokale sygehus blev hun ramt af en hjerneblødning, og ved ankomsten til hospitalet var situationen yderst kritisk. Lægerne scannede hendes hjerne, og sendte resultatet til eksperter på Kings College Hospital i London. De vurderede, at hvis den midaldrende kvinde skulle have den mindste chance for at overleve, skulle hun øjeblikkeligt flyves til London og opereres.

En helikopter bragte Maria til den engelske hovedstad, mens Steve Neal forsøgte at få overblik over sin kaotiske situation. Efter operationen lå Maria i koma og blev holdt i live af en respirator. Efter fem dage var situationen uændret. Hele familien vågede døgnet rundt ved sygesengen i London, men der skete ingen fremskridt.

Støttede deres mor

Læs også: Telefonbesked fra graven

Lægerne lagde ikke skjul på, at hvis Maria Neal overhovedet overlevede, ville det sandsynligvis være i en miserabel forfatning. De fire børn, datteren Kyrstie, 20, samt sønnerne Kurtis, 18, Keiran, 16, og Kameron, 14, sad skiftevis med deres mor i hån den døgnet rundt, og forsøgte på alle måder at støtte hende. Men intet hjalp.

Syv dage efter Marias slagtilfælde besluttede Steve Neal at spille parrets yndlingssang. Både for at mindes deres bryllup for 21 år siden, men også som et sidste farvel til hustruen. Lægernes prognoser var dårlige, og han havde opgivet håbe om at få Maria levende ud fra hospitalet. Men kort inde i sangen begyndte hun at give livstegn fra sig, og fra det øjeblik gik det hver dag fremad for hende. To dage efter sangen slog hun første gang siden hjerneblødningen øjnene op, og efter to uger var hun i stand til at skrive små beskeder med en blyant. Var hun tørstig og ville have vand, skrev hun H2O.

Smilte og pjattede med familien

Læs også: Jeg elsker min tapre søn

Efter endnu to operationer blev Maria Neal overflyttet fra hospitalet i London til Darent Valley Hospital i Kent. Her er hun i gang med genoptræning, og kan igen smile og pjatte med sin familie. Hun er lammet i venstre side, og lægerne vil ikke garantere hende fuld førlighed.
- Vi er taknemmelige for ethvert lille skridt fremad, som vores mor gør. Da hun lå i koma på hospitalet, forsøgte vi alt for at opmuntre hende, men intet hjalp. Ikke før far spillede deres yndlingsmelodi. Jeg vil aldrig glemme det øjeblik, da mor vendte tilbage til livet, siger datteren Kyrstie.

Investering på kvart million

Nu ser Steve og Maria Neal frem til den dag, hun kan vende hjem til parrets hus. Maria skal sandsynligvis resten af livet benytte kørestol, men det anser hverken hun og ægtemanden for at være et problem, kun endnu en udfordring. Huset skal bygges om og indrettes til en handicappet. Det kræver en investering på en kvart million kroner. Pengene har parret ikke, men forsøger på forskellig via at skaffe dem.
- Maria har vundet sin kamp. Nu skal vi sammen vinde krigen. Jeg er lykkelig for, at jeg stadig har min elskede, og at vi sammen kan høre vores yndlingsmelodi mange år endnu, siger Steve.

Sponsoreret indhold