Når livet gør ondt

Chefefterforsker peger på forældrene

4. marts 2009 af Søren Johannesen. Foto: Morten Mejnecke
Den portugisiske chefefterforsker Gonzalo Amarel hævder i en bog, at Maddie allerede var død, da forældrene slog alarm. Han opfordrer Maddies forældre til at fortælle sandheden

Goncalo Amarel blev verdenskendt som den ledende efterforsker i sagen om den forsvundne Madeleine McCann. - Jeg ved, hvad der skete. Det gør forældrene også. Derfor fik de mig fjernet fra sagen, siger han i dette eksklusive interview med Ude og Hjemme i anledningen af, at hans bog nu er udkommet på dansk.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Som politimand har Goncalo de Sousa Amaral været oppe imod nogle af Europas mest hårdkogte forbrydere. I sin 27 år lange karriere i det portugisiske kriminalpoliti har den 49-årige efterforsker med det rå udseende knaldet den ene morder, gangster og narkosmugler efter den anden. At det skulle blive en forsvunden, lille engelsk pige med lyst hår og en karakteristisk plet i højre øje, der ødelagde hans karriere, havde hverken Goncalo eller hans 37-årige hustru Sofia nogensinde drømt om.

- I dag fortryder jeg, at han overhovedet tog den sag. Goncalo elsker sin familie, men jobbet som politimand var jo hele hans liv. Tænk, hvad denne sag har kostet ham, lyder det fra Sofia, som sammen med sin mand er taget til København til et eksklusivt interview med Ude og Hjemme i anledningen af, at Goncalos bog, "Maddie - Sandheden om Løgnen", netop er udkommet på dansk.

Fyret fra sagen
Mærkeligt nok blev Goncalo fyret som overordnet koordinator for politiets indsats i den verdensberømte Maddie-sag, lige netop da brikkerne var ved at falde på plads. Goncalo og hans hold af efterforskere fra både Portugal og England havde fundet afgørende blodspor og dna efter den lille pige - både i ferielejligheden, hvorfra Maddie forsvandt, på forældrenes tøj og i den udlejningsbil, de lejede flere uger efter, at de havde meldt deres datter savnet. Spor, som ifølge Goncalo beviste hinsides enhver tvivl, at Maddie allerede var død, da forældrene slog alarm den nat i maj for godt halvandet år siden.

- Tre til fem måneder mere - og jeg havde opklaret sagen fuldstændig. Der var stadig mange vidner at afhøre, og vi ventede stadig på nogle yderligere svar fra laboratorierne. Men de grundlæggende fakta lå fast. Madeleine McCann døde i lejlighed 5A i Ocean Club i Vila da Luz om aftenen den 3. maj 2007. Hendes død skyldtes muligvis en tragisk ulykke. Hendes forældre, Kate og Gerald McCann, har med overvejende sandsynlighed været involveret i bortskaffelsen af deres datters lig. Der eksisterer indicier på forsømmelse af pasningen af børnene og deres sikkerhed, forklarer den tidligere efterforskningsleder roligt.

Han er overbevist om, at det er Madeleines forældre, som formåede at få de britiske politikere til at lægge pres på Portugals øverste politiledelse, som til sidst fjernede ham fra efterforskningen og lagde låg på hele sagen. I dag er sagen henlagt. Efter at han blev taget af sagen, oplevede Goncalo en sand medie-hetz mod sin person - især fra de britiske medier. Der blev blandt andet taget billeder af ham sammen med Sofia på en restaurant, hvorefter aviserne skrev, at hun var hans elskerinde. Underforstået: Hvem kunne stole på en utro ægtemand? Selv hans tøjstil blev kritiseret.

Men det, der gjorde mest ondt på Goncalo, var, at journalisterne satte spørgsmålstegn ved hans integritet og professionalisme som politimand. Netop derfor lod Goncalo sig i sommer pensionere fra politiet. Kun på den måde var han fri til at kunne tage til genmæle og fortælle sandheden om den sag, hvis detaljer han kender bedre end nogen anden.

Maddie er død
- De engelske politifolk, som arbejdede sammen med os, ved også godt, at Madeleine er død. Det er der slet ingen, der tvivler på. Men de må ikke udtale sig om sagen. Det har de alle skrevet under på, forklarer Goncalo. - Det er faktisk meget mærkeligt. Den slags sker normalt kun, når der er tale om sager, der har betydning for den nationale sikkerhed, tilføjer Sofia. Hun har ikke meget til overs for McCann-parret, som hun mener fortsat gør, hvad de kan for at miskreditere alt, hvad Goncalo siger, og ødelægge hans gode navn og rygte.

Sig sandheden
I dag overvejer Gonzalo at gå ind i politik.

- Der er så megen korruption i de politiske cirkler, hvilket mine oplevelser i denne sag er et tydeligt bevis på. Det vil jeg gerne lave om på, lyder det fra den hårdkogte tidligere kriminalbetjent, som kun har følgende korte råd til Madeleines forældre: - Sig dog sandheden. Goncalo sidder tavs og kigger lidt ud i luften med sit intense blik.

- Det vigtigste i denne sag er ikke dem. Det er ikke familien, det er ikke deres venner. Det er pigen. Det er hende, der er vigtig. Familien har så travlt med at spille ofre. Det er de ikke. Det er pigen, der er offeret. Det må vi ikke glemme, siger han.

Sponsoreret indhold