Når livet gør ondt

Chili redder forældreløse hvalpe

11. september 2013 af Annemette Barbre, Foto: Niels Husted og private
Et kuld hvalpe mistede deres mor under fødslen. Chili, som er falsk gravid, sprang til og er mor for dem, indtil de er gamle nok til at klare sig selv. De fandt hinanden gennem ammestuen.dk.

En mælketår hos mor er bare det bedste, når man er en lille hvalp på seks uger. At putte hos mor og blive nusset af hende er nærmest livsnødvendigt. Hos store, godmodige Chili finder de to små uldtotter, Basti og Challie, al den tryghed, varme og kærlighed, små hvalpe helst skal opflaskes med. Og en lind strøm af varm, livgivende modermælk selvfølgelig.

LÆS OGSÅ: Bubber rykker ud med Dyreværnet

Chili er ikke deres mor

Det idylliske billede af en mor-hund med sine dejlige hvalpe forstyrres kun af den kendsgerning, at det er soleklart, at Chili, der er af racen Dogue de Bordeaux, ikke kan være biologisk mor til Basti og Challie, der lige så tydeligt er golden retriever-hvalpe. Bag billedet gemmer sig en trist historie, der kunne være endt i den helt store tragedie.

- Vi besluttede i foråret, at vores hund, Allie, skulle have hvalpe. Hun havde prøvet det før, og det var sådan en god oplevelse for både hende og resten af familien, forklarer Anne Mette Hedemann, mens hun nusser Basti, der mest af alt ligner en lille isbjørne-unge.

Familiens elskede Allie blev planmæssigt drægtig, og graviditeten forløb, som den skulle helt frem til fødslen. Hvor alt gik galt.

LÆS OGSÅ: Ondskab tog min datter

Fødslen var et mareridt

- Allie gik i fødsel og fødte en hvalp herhjemme. Men så gik det i stå. Vi ringede til dyrlægen, der med det samme sagde, at vi skulle komme ind på klinikken med hende, siger Anne Mettes mand, Bjarne.

Dyrlægen besluttede, at der skulle foretages kejsersnit. Det kunne dog ikke blive lige med det samme, så Anne Mette og Bjarne tog hjem til deres tre døtre for at afvente nyt.

Tårerne flød

Det kom klokken et om natten, hvor dyrlægen ringede for at meddele, at Allie desværre ikke havde overlevet kejsersnittet. Men der var tre levende hvalpe, som de måtte komme og hente.

- Vi havde slet ikke forberedt os på, at der kunne ske noget med Allie. At hvalpene måske ikke ville overleve, var vi godt klar over. Men at vi pludselig havde mistet Allie, som havde været en del af vores familie i syv år - det var hårdt, siger Bjarne.

Sammen med Anne Mette hentede han midt om natten sin døde hund og dens tre nyfødte hvalpe, der allerede skreg af sult.

LÆS OGSÅ: Malthe er født med et halvt hjerte, men vandt hele livet

Hvalpene fik flaske

- Vi blev kort instrueret i at give hvalpene flaske og fik både flasker og modermælkserstatning med hjem. De skulle fodres hver tredje time, fik vi at vide, siger Anne Mette, der sammen med resten af familien bor tæt ved den lille by Brørup i Midtjylland.

Den første nat med hvalpene var helt surrealistisk.

- Vi havde lagt Allie på køkkengulvet med et tæppe over. Hun lå og så ud, som om hun sov. Ved siden af stod kurven med hendes små, sultne hvalpe. Det var et syn, der fik tårerne frem, indrømmer Bjarne.

LÆS OGSÅ: Hund reddet fra sultedøden

Ammestuen

Næste dag talte Anne Mette med en veninde om det natlige drama. Og veninden anbefalede, at hun gik på nettet og fandt en hjemmeside, der hedder ammestuen.dk. Her har ildsjælen Kirsten Bach oprettet et forum, hvor folk med hvalpe, der akut mangler en mor, kan efterlyse en amme til hvalpene. Desuden kan ejere af tæver, der har mistet sine hvalpe - eller måske kun føder en enkelt levedygtig, tilbyde at opfostre et kuld eller nogle stykker fra et meget stort kuld.

En del af familien

- Kirsten lagde straks vores ønske om en plejemor til vores hvalpe ud på sin hjemmeside og på Facebook. Og allerede nogle timer senere fik vi kontakt med Marianne Centio Jönsson. Hun havde tæven Chili, der var falsk gravid og havde masser af mælk i brysterne, men ikke nogen hvalpe. Vi godt måtte låne Chili i de otte uger, hvalpene skulle bruge en mor. Det var jo et fantastisk tilbud, siger Anne Mette taknemmeligt.

Da Marianne om eftermiddagen ankom med Chili, skulle Anne Mette dog lige synke en ekstra gang, da den kæmpestore hund sprang ud ad bilen.

- Hun er jo stor som en kalv, siger Anne Mette med et forsonende smil.

For hun kom ligesom resten af familien hurtigt til at knuselske den store og klodsede, men hjertegode Chili, der straks tog hvalpene til sig som sine egne.

To sunde hvalpe

- Desværre døde den ene hvalp efter et par dage. Men Basti og Challie har vokset sig store og fede i Chilis varetægt. Hun har været den bedste mor for dem. Og det bliver helt mærkeligt, når vi nu snart skal sige farvel til hende, siger Anne Mette og klapper Chili, der kvitterer med et slik og et dryp savl.

Anne Mette og Bjarne har sammen med døtrene Minea, Cecilie og Signe besluttet at beholde Basti. Challie skal til en familie i København.

www.ammestuen.dk

Her kan du læse mere om Kirstens formidling af kontakt mellem moderløse hvalpe, diegivende tæver og tæver, der mangler hvalpe, f.eks. på grund af dødfødsel.

Sponsoreret indhold