Når livet gør ondt

Christiane dræbte sin mand med god samvittighed

28. september 2013 af Carsten Holst, Foto: Ina Agency Press
Efter 33 år med sin mands vold og psykiske terror havde Christiane fået nok. Den ulykkelige kvinde vidste, at manden aldrig ville gå med til skilsmisse. Derefter var der kun én løsning på hendes mareridt. Ernst Zinkhuber måtte dø, og Christiane førte selv kniven.

33 år i helvede er lang tid. Til sidst blev det da også for meget for Christiane Zinkhuber. Hun har ikke tal på de gange, hun gennem de mange år er blevet ydmyget, tæsket, mishandlet og udsat for psykisk tortur i ægtskabet med sin ungdomskæreste, Ernst Zinkhuber. År efter år fandt hun sig i det hele, fordi hun satte hensynet til parrets tre børn højere end sit eget ve og vel. Men nok er nok.

Læs også om kvinden der fortrød sit ægteskab og dræbte manden bare en uge efter brylluppet

Da Christiane langt om længe besluttede, at nu skulle det være slut, overvejede hun ikke et øjeblik skilsmisse. Hun vidste, at det ville være et håbløst projekt. Ernst ville aldrig lade hende få frihed. Derfor var der kun én mulighed, da den 53-årige kvinde besluttede at komme ud af ægteskabet. Ernst skulle dø.

Dræbte manden med god samvittighed

- Jeg dræbte Ernst, og jeg gjorde det med god samvittighed. I mere end tre årtier forpestede han mit liv. Jeg véd, at min handling var juridisk forkert, og jeg må tage min straf. Men jeg foretrækker en tilværelse i fængslet fremfor ægteskabet med Ernst.

Således forklarede Christiane Zinkhuber blandt andet, da hun i efteråret 2011 stod tiltalt for drab ved retten i den østrigske by Korneuborg. Vidne efter vidne berettede om de grusomheder, hun helt åbenlyst var blevet udsat for. Ernst gik nemlig ikke af vejen for at stikke hende et par gedigne øretæver i fuld offentlighed. Knytnæverne sad løst på Ernst, og der var kontant afregning - specielt når han havde fået noget inden for vesten. Det fik han tit, næsten dagligt.

12 års fængsel

Christiane dræbte sin mand med god samvittighed

- For 33 år siden giftede jeg mig med jordens dejligste mand, troede jeg. Men efter bare to år fandt jeg ud af, at Ernst er et voldsmonster, sagde Christiane til en veninde, blot to dage før hun dræbte Ernst. Veninden forsøgte at få den voldsramte kvinde til at søge hjælp på et krisecenter. Det ville Christiane slet ikke høre tale om. Hun var sikker på, at hun først ville få fred den dag, Ernst lå på kirkegården. Det gør han nu, mens Christiane afsoner en dom på 12 års fængsel for overlagt drab.

Den forholdsvis hårde dom fik hun på trods af, at alle i retten, inklusive både dommer og anklager, medgav den tiltaltes forsvarer, at ægteskabet havde været et sandt helvede for Christiane. I sine afsluttende bemærkninger sagde dommeren:

- Det har ikke været noget let ægteskab at leve i for den tiltalte. Men det giver hende ikke ret til at tage et andet menneskes liv.

Ingen, heller ikke Christiane selv, forstår i dag, hvordan hun kunne udholde 33 års ægteskab med Ernst. Han var ifølge vidneudsagnene i retten det mest modbydelige menneske, man overhovedet kan forestille sig. Som en general udstak han ordrer i hjemmet til både hustruen og de tre børn. Straffen faldt prompte, konsekvent og hårdt, hvis de ikke blev adlydt. Han deltog aldrig i familiesammenkomster, og Christiane havde forbud mod at give børnene både jule- og fødselsdagsgaver. Sin egen fødselsdag fejrede han altid på det lokale værtshus.

16-årige Hannah belv kidnappet af en dobbeltmorder. Nu fortæller hun om rædslerne. Læs hendes historie her

Blev for børnenes skyld

Christiane dræbte sin mand med god samvittighed

Christiane og Ernst mødte hinanden som teenagere i byen Wachau nær den østrigske hovedstad Wien. De giftede sig i 1978, da de begge var 19 år. Året efter fik de sønnen Lothar, og kort efter begyndte problemerne. Ernst begyndte at drikke voldsomt, og da sønnen var knap et år gammel, fik Christiane en aften sine første øretæver. Hun sagde til Ernst, at hvis det skete igen, ville hun forlade ham. Hans svar var endnu et par på hovedet.

Af hensyn til sin lille dreng besluttede Christiane at blive i ægteskabet. Det har hun fortrudt tusinder af gange siden. Tre år efter Lothars fødsel kom Melanie til verden. Parrets tredje barn, Sonja, blev født i 1983. Christiane forgudede sine børn. Men samtidig var det også dem, der fik hende til at fortsætte i ægteskabet med al den smerte, det førte med sig.

Kniv i hjertet

Med årene tog Ernst Zinkhubers ondskabsfuldheder og terror til. Politiet blev ofte tilkaldt af bekymrede naboer, men Christiane nægtede at anmelde sin mand. Hun er opvokset på en vingård, hvor forældrene var katolikker og mente, at var man først blevet gift, blev man i ægteskabet - indtil døden gjorde en ende på det. Den regel fulgte Christiane.

I marts 2011 var det, som om galskaben hos Ernst var steget til uanede højder. Christiane fik bank flere gange om ugen, og i lange perioder bevægede hun sig ikke uden for hjemmet på grund af sine kvæstelser. I retten forklarede hun, at Ernst var kommet hjem fra den lokale beværtning fredag den 25. marts omkring klokken 22. Han var voldsomt beruset og forlangte ifølge Christianes senere forklaring sex.

Christiane rystede grædende på hovedet og sagde, at hun ikke var i stand til at opfylde hans krav.

- Så hent en brødkniv og stik den i mit bryst. Du ønsker jo kun at se mig død, brølede manden.

Derefter beordrede han hustruen ud i køkkenet efter en øl. Hun hentede i stedet en brødkniv, og inden Ernste nåede at reagere, sank han død om på stuegulvet med kniven boret gennem hjertet.

Christiane ringede selv efter politiet. Og under den første afhøring sagde hun blandt andet:

- I live var Ernst et monster. Først da han lå død på gulvet, var han igen et menneske.

Læs også: Dræbte konen og smed billedet på facebook

Sponsoreret indhold