Når livet gør ondt

Dansker fanget og hjemløs i Peru

20. marts 2009 af Mikkel Milsgaard. Foto: Morten Mejnecke
Katarina Hammer får alligevel ikke far hjem fra Peru. Pengene til flybilletten er væk.

Da Ude og Hjemme skrev om 18-årige Katarina Hammer i oktober 2007, havde hun ikke set sin far siden august 2006. Michael Hammer var blevet fældet af sin egen dumhed i et forsøg på at redde sig fri af en gæld på 25.000 kroner hjemme i Danmark. I hovedstaden, Lima, i Peru var han blevet stoppet med fire kilo kokain i sin kuffert, og Michael Hammer har indtil i dag siddet fængslet i et af de mest berygtede fængsler i Sydamerika.

Derfor var det også en stor glæde for Katarina, da Michael for en måned siden blev løsladt og var fri til at kunne forlade landet - troede han. Katarina så især frem til at fortælle Michael, at han var blevet morfar og vise ham sit lille barnebarn, når han landede i lufthavnen i København. Men sådan gik det ikke.

- Michael skulle være i Peru i 14 dage, inden han kunne få udrejsetilladelse. I mellemtiden skulle han forsøge at skaffe nogle stempler og en flybillet. Michael havde talt med en mand, som han havde tillid til, og som han vidste allerede havde skaffet stemplerne til fire af sine medfanger, og han sagde også, at han ville hjælpe Michael, fortæller Lena Sørensen, som er blandt Michael Hammers få tilbageværende venner hjemme i Danmark - Michael er gudfar til hendes to børn.

Sammen med Katarina havde hun indsamlet 15.000 kroner, som de sendte ned til Michael. De skulle fungere som betaling for stempler og en enkeltbillet til København. Men nu viser det sig, at Michael tilsyneladende er blevet snydt.

- Manden sagde, at han ville vende tilbage, men nu er han pist væk. Michael har ingen penge og overnatter i en røde kors kirke. Han ringede hjem til Katarina for nogle dage siden og var helt ude af den. Det var meningen, at han skulle være med et fly den 25. marts, men nu ved vi ikke, hvad der kommer til at ske, fortæller Lena Sørensen.

Lena og Katarina har taget kontakt til Udenrigsministeriet, men herfra lyder svaret, at man intet kan stille op, da Danmark ikke har en udleveringsaftale med Peru.

- Vi er i vildrede. Hvad skal vi gøre? Katarina har været i banken for at låne penge, så vi kan hjælpe ham, men kassen er lukket. Han risikerer at komme til at vandre lovløst rundt i Lima. Han har i forvejen ikke et særlig godt helbred og går med krykker på grund af en blodprop, han fik i benet for nogle år siden, fortæller Lena Sørensen.

[email protected]

Sponsoreret indhold