Når livet gør ondt

Dødsdømt af heksedoktor

14. august 2012 af Carsten Holst
Tanja Skytte fra Nordsjælland og hendes mand, Gary, drømte om at skabe et industrieventyr i Mozambique. Det lykkedes, men drømmen havde nær kostet dem og datteren Emma livet. Lokale heksedoktorer og bindegale katolske nonner beskyldte ægteparret for kidnapning af børn, salg af organer og kannibalisme. Parret blev anholdt og smidt i fængsel. Efter løsladelsen blev de forsøgt myrdet.
Foto: Jesper Sunesen
Foto: Jesper Sunesen

Da flyet slap startbanen, indså jeg med bankende hjerte, hvilke modbydelige og uhyggelige kræfter danske Tanja Skytte og hendes familie var oppe imod i Mozambique - et land, hvor lov, orden og retfærdighed åbenbart er ikkeeksisterende begreber. Her risikerer man hurtigt at sætte livet på spil, hvis man falder i unåde hos de forkerte. Det gjorde Tanja, ægtefællen, Gary O'Connor, og parrets syvårige datter, Emma.

Historien om ægteparrets årelange mareridt er både absurd, grotesk og dybt tragisk. Midt i arbejdet på at opbygge en kyllingefarm i det ekstremt fattige land, blev de i 2004 udsat for en middelalderlig hekseproces, der nær havde kostet dem livet.

Parret blev af en gruppe gale nonner beskyldt for at kidnappe børn, sælge deres organer, for derefter som kannibaler at spise børnenes lig. Påstandene havde ingen hold i virkeligheden. Men det lykkedes de blodtørstige galninge, anført af en brasiliansk nonne ved navn Maria Santos, at oppiske så meget had og ond stemning, at Tanja og hendes familie i flere år var i livsfare døgnet rundt.

Læs også: Angelicas mareridt på børnehjemmet

Beskudt og anholdt
Da fotograf Jesper Sunesen og jeg besøgte ægteparret i 2004, var konflikten på sit højeste. Tanja og Gary var kommet til Nampula tre år tidligere for at starte en produktion af kyllinger til glæde for dem selv og de lokale. Ægteparret havde en drøm i dette maleriske paradis, men drømmen udviklede sig til et modbydeligt mareridt. På et kloster i nærheden af farmen opfandt og spredte en gruppe udenlandske nonner pludselig rygter om, at Tanja og Gary spiste kidnappede børn til aftensmad og gemte resterne i krukker eller i frysere til senere brug.

- Min dagligdag er en kamp på liv og død. Jeg frygter konstant for vores liv. Når det engang er slut, vil jeg følge min mands råd om at tage hjem til Danmark og få psykologhjælp, sagde dengang 34-årige Tanja Skytte til Ude og Hjemme.

Det groteske drama kulminerede, da anklageren i Nampula i december 2003 besluttede, at Gary og Tanja skulle anholdes. En fredag middag gik parret på gaden i byen, da to projektiler fra en pistol hvislede forbi hovedet på den danske mor. Det var anklageren, der skød efter hende. Hun og Gary blev lagt i håndjern, mens syvårige Emma chokeret så til fra bilen. Tanja blev smidt i en ussel fængselscelle med 10 andre kvinder. Der var både mordere, narkohandlere og andre hårde kriminelle. Tanja måtte i en uge sove på betongulvet i fængslet - og tabte sig ufrivilligt syv kilo.

Forfølgelsen af ægteparret fortsatte i årevis. Bevæbnet med våben og lange knive lavede 50 lokale en nat et kommandoraid mod Tanja og Garys farm med det formål at udrydde den lille familie. Arbejderne på farmen gik til modangreb og fik de blodtørstige slået tilbage. Selv om Tanja er en stærk kvinde, tærede de mange ondskabsfuldheder på hendes psyke. Specielt Emmas ve og vel var i den danske kvindes tanker døgnet rundt

- Jeg vil aldrig tilgive mig selv, hvis der sker Emma noget, sagde Tanja.

Læs også: Jeg sendte mine piger på børnehjem

Sponsoreret indhold