Når livet gør ondt

Dødsdømte Janes sidste ferie med familien

27. november 2013 af Søren Johannesen, foto: Privat
53-årige Jane Marie Hoffmann er uhelbredeligt syg af ALS. Derfor har hun besluttet at tage sit eget liv på en selvmordsklinik i Schweiz. Kort efter, Jane fik sin frygtelige diagnose i august i år, tog familien på en sidste ferietur sammen. Det var en hård, men også god, tur.
For bare tre måneder siden kunne Jane stadig gå. Her ses hun med datteren Rikke i begyndelsen af september på Malta på sin sidste ferietur med familien.
For bare tre måneder siden kunne Jane stadig gå. Her ses hun med datteren Rikke i begyndelsen af september på Malta på sin sidste ferietur med familien.

Se godt på billedet herover. Det er fra begyndelsen af september i år. Dengang kunne Jane Marie Hoffmann stadig gå. I dag, ikke engang tre måneder senere, er den 53-årige mor til to lænket til sin kørestol, og hun har svært ved at tale.

Jane lider af den frygtelige sygdom ALS, som er uhelbredelig. Sygdommen vil lamme hende, så hun til sidst vil ligge i en hospitalsseng kun i stand til at blinke med øjnene, mens en maskine trækker vejret for hende.

Men sådan vil Jane ikke dø.

Derfor har hun besluttet at tage sit eget liv. Hendes familie, børnene Rikke, 23, og Rune, 26, og manden Kim, 59, støtter hendes beslutning.

Vil sætte fokus på aktiv dødshjælp

Gennem den danske Landsforeningen En Værdig Død har Jane taget kontakt til organisationen Dignitas i Schweiz, som lovligt yder assisteret selvmord ved hjælp af gift - en løsning, som Jane mener også burde være lovlig i Danmark.

LÆS OGSÅ: Rikke fra "Paradise" støtter sin mors ønske om at dø

Efter planen vil Jane om små tre måneder flyve til det lille alpeland for at dø.

- Der er ikke noget, jeg hellere ville, end at leve videre - men ikke for alt i verden. Jeg vil have lov at dø med værdighed. Det er derfor, jeg har sagt ja til at medvirke i denne artikel. For at sætte fokus på aktiv dødshjælp. Det skal vi også have i Danmark. Det er forkert, at man er nødt til at rejse ud af sit eget land, når man er så syg, som jeg er, forklarer Jane med sin spinkle stemme.

Altid rejst sammen i familien

Ugen efter, at Jane i august i år fik stillet diagnosen ALS, rejste familien til Malta sammen. Da havde Jane allerede truffet sin beslutning om at tage sit eget liv.

- Vi har altid rejst meget, og vi har tusind ferieminder sammen, forklarer datteren Rikke.

LÆS OGSÅ: Jane måtte tale sin mand fra at følge hende i døden

Stemningen på ferien, som gik til et handicapvenligt hotel, var til at begynde med intens. Alle var kede af det.

- Det endte med, at spændingen førte til et skænderi. Bagefter fik vi en god snak alle fire, og så var det som om, trykket lettede. Så fik vi en god ferie alligevel, fortæller Rikke.

For Jane var det sværeste øjeblik, da familien satte sig om bord i flyet hjem. Da brød hun sammen.

Familien tager med til Schweiz

- Vi vidste ikke rigtig, hvordan vi skulle reagere, da vi sad der, og mor bare græd og græd. Rune lagde en trøstende hånd på hende. Vi sagde ikke noget. Men tusind tanker fløj gennem vores hoveder, husker Rikke.

Når hun beskriver rejsen til Malta som familiens sidste rejse, retter Jane hende.

- Den næstsidste.

Der bliver helt stille et øjeblik. Så rømmer Rikke sig.

- Vi tager alle med mor ned til Schweiz og støtter hende, når hun skal af sted. Men jeg ved ikke, om jeg vil med ind i lokalet, når hun skal drikke giften, siger hun.

LÆS OGSÅ: Brudepige snød døden

- Det skal du heller ikke tage stilling til nu, siger Jane og smiler lidt.

Resten er planlagt ned til mindste detalje. Når Jane er død, skal hun kremeres i Schweiz, hvorefter urnen bliver sendt til Danmark.

Sponsoreret indhold