Når livet gør ondt

Du er for tyk til at få hjælp

24. januar 2013 af Morten Nøhr Mortensen / Foto: Jørgen Ploug
Helle har været overvægtig i det meste af sit liv. Men for den 39-årige sosuhjælper har hendes runde former aldrig været et problem. Lige indtil nu, hvor hun har mistet al indtægt, fordi Skive Kommune mener, at hun er for tyk til at få hjælp.
Jette Bundgaard skal tabe sig
Jette Bundgaard skal tabe sig

Det kan være hårdt at være overvægtig. Men for 39-årige Helle Bundgaard er det ikke så meget vægten på 97 kilo, der tynger hende. Det gør derimod det økonomiske morads, hun styrer imod, siden Skive Kommune stoppede hendes sygedagpenge for nu over tre måneder siden. Hun var simpelthen for tyk til at få hjælp.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Pengene slipper op

Helle lægger ikke skjul på, at hendes situation i øjeblikket er uholdbar.
- Jeg står i et tomrum og pengene er ved at slippe op, siger Helle, der bor med sin mand og to børn i Højslev ved Skive.

Fik rygskade på jobbet

Problemerne begyndte, da Helle fik en rygskade som sosuhjælper på det lokale plejecenter, fordi hun ville gribe en ældre kvinde, der var ved at falde. Lægerne konstaterede, at hun havde fået en permanent rygskade, en diskosprolaps. Hun fik en erstatning, fordi hun havde mistet 15 procent af sin arbejdsevne.

LÆS OGSÅ: Maria var for tyk til at adoptere

Arbejdsskaden resulterede i, at hun røg på sygedagpenge i 52 uger - og herefter blev kassen med økonomisk hjælp automatisk smækket i. - Sådan er reglerne, lød det fra kommunekontoret.

Sådan er reglerne

Men sådan er reglerne dog kun, fordi Helle Bundgaards fremtidige muligheder ikke var blevet afklaret inden for de 52 uger. Altså om hun er egnet til et fleksjob eller omskoling til et andet erhverv. Eller om hun skal have førtidspension.

- Det skete bare aldrig, og nu kan jeg ikke komme videre, fordi kommunen mener, at jeg er for overvægtig til at man kan afklare, om jeg fx kan få et flexjob. En læge har skønnet, at jeg muligvis kan få gavn af at tabe mig. Og før det sker, så er min situation fastlåst. Jeg får simpelthen ingen hjælp til at komme videre, før jeg har tabt mig, lyder det fra Helle, der foreløbig har tabt sig 7,4 kilo.

LÆS OGSÅ: Tabte 37 kilo med Dukan-kuren

- Jeg vil da gerne tabe mig. Men hvor meget skal ned på, før kommunen kan afklare min situation. Skal jeg tabe mig 9 eller 15 kg? Jeg aner det ikke, siger Helle.

Vi følger reglerne

Arbejdsmarkedschefen i Skive Kommune, Lars Harder, anerkender, at Helle Bundgaard er havnet i en svær situation. Han afviser dog, at kommunen har handlet på kant med reglerne.

- Det er jo en læge, der vurderer, om en klient kan have gavn af at tabe sig. Vi indsamler bare informationerne fra fagfolk og træffer en afgørelse ud fra det, siger Lars Harder.

Sponsoreret indhold