Når livet gør ondt

Et mirakel af Oskar lever

10. februar 2012 af Mikkel Milsgaard
660 gram. Så lille var Oskar, da han kom til. Imod alle odds fandt han styrken til at overleve. Det gjorde hans tvillingebror, Lukas, desværre ikke.
Foto: Steen Wrem
Foto: Steen Wrem

Det er den 26. august 2011, og klokken er 7.05, da Oskar bliver født. Kort efter, klokken 7.27, kommer hans tvillingebror, Lukas, til verden. Han er endnu mindre. 560 gram. I modsætning til Oskar, kommer der ingen lyd fra Lukas. Han er helt stille, men lægen fortæller, at hans hjerte slår.

- Det hele står som en tåge for mig. Man håber jo selvfølgelig, at de overlever, men man ved jo også godt, at det er kritisk, fortæller Mette. I dag er det et halvt år siden, at 25-årige Mette Skov Aleksandrzak og hendes mand, 32-årige Peter Aleksandrzak, fra Odense stod i den sværeste situation i deres liv.

Oskars rallende vejrtrækning afslører, at der er kommet en lille, ekstra beboer i huset. Men kampen har været lang og sej. I tre år havde Mette og Peter kæmpet for at blive forældre. Endelig så det ud til at lykkes, da Mette ventede tvillinger.

Hormonbehandlinger havde sat skub i processen, og graviditeten forløb planmæssigt. Allerede i 9. uge afslørede en scanning to små hjerter, som hamrede løs inde i Mettes mave. I de efterfølgende uger voksede de to drenge, som de skulle. Men i 21. uge vendte situationen pludselig på en tallerken.

Mette blev indlagt, så man kunne følge hende tæt. Hun skulle holde sig i ro og lade tiden arbejde.
- Jeg indstillede mig på, at jeg skulle ligge der graviditeten ud. Jeg tænkte, at hvis det er dét, der skal til, er det okay for mig, fortæller Mette.

Den magiske grænse
For tidlig fødsel var også et emne, der strejfede deres tanker. De forsøgte at forholde sig til risikoen. - Vi snakkede med jordemoderen om, at ugen er afgørende. Hver eneste dag, det trækker ud, vil tælle til vores fordel. Der er en verden til forskel på 26. uge og 28. uge, fortæller Peter. Den magiske grænse er 24. uge.

Derfra kan lægerne begynde at give lungemodnende medicin, som øger chancerne væsentligt for overlevelse. Og Mette kunne skimte denne grænse forude: Men da graviditeten var i 23. uge plus seks dage, gik vandet kl. 6.20 om morgenen, og en alt for tidlig fødsel gik i gang.
12 timer efter fødslen døde Lukas. Peter og Mette føler stadig, at det var rigtigt at bede lægerne om at prøve at redde hans liv. Det giver dem ro i sindet.

Mange små sejre
Den 29. december kom Oskar endelig hjem. Han er blandt de allertidligst fødte i landet, som har overlevet. Inden da tilbragte han måneder i en respirator. Desuden måtte han igennem en lille hjerteoperation og en slem infektion. Flere gange stod han på kanten af livet, men formåede at blive.- Jeg er indstillet på, at Oskar måske ikke bliver som andre børn. Men det er alt sammen noget, som tiden må vise. Lige nu er vi bare lykkelige over, at vi endelig har fået ham hjem, siger Mette.

Fakta: GRÆNSE FOR LÆGEHJÆLP
Når et barn, som er født ekstremt for tidligt, ikke forekommer levedygtigt, kan læger lovligt undlade at hjælpe barnet. På den måde bliver det barnets evne til selv at klare sig, som afgør dets skæbne.

Læs også:
Den danske Hollywoodfrue, Lisa, blev mobbet som barn

Sponsoreret indhold