Familiehund forbydes

Hvis hvalpen Fiffi kunne forstå menneskesprog, ville hun nok ikke logre så gevaldigt med halen. I stedet ville den kun syv måneder gamle hyrdehund af racen tornjak sikkert anstille en mere bedrøvet atitude.
Bliver Fiffi forbudt?
For det, der for tiden optager Fiffi s "forældre" i hjemmet i Sønder Hostrup syd for Åbenrå i Sønderjylland mest, er, at Fiffi og hendes racefæller står på den meget omdiskuterede liste over farlige hunde, som et hundeudvalg under justitsministeriet netop har forelagt justitsminister Brian Mikkelsen, og som man anbefaler bliver forbudte i Danmark.
Denne sektion er sponsoreret af Hill's

For at gøre dette muligt, laver vi det dyrefoder af højeste kvalitet, som er tilgængeligt på markedet med vores Prescription DietTM og Science PlanTM dyrefoderserier.
http://www.hillspet.dk/
Må være en fejl
- Da vi hørte det, begyndte jeg at grine, for jeg var helt sikker på, at det var en fejl, siger 67-årige Birthe Edill.
Hun har haft med hunde at gøre hele sit liv - dels privat og dels som opdrætter. Men det viste sig desværre hurtigt, at den var god nok. At hundeudvalget seriøst mener, at Fiffi er at sammenligne med muskelhunde som pitbull terriere, amerikansk bulldogs og staffordshire bullterriere.
Robust familiehund - ikke dræber!
Racer, der bliver beskrevet som uforudsigelige, aggressive og farlige - og som de fleste eksperter er enige om kan finde på at overfalde både mennesker og andre hunde.
- Vi anskaffede os netop en tornjak, fordi den er en omgængelig, intelligent og robust familiehund.
På mig virker det, som om, at folkene i hundeudvalget ikke har sat sig ordentligt ind i tingene, siger Birthe, der straks forsøgte at få en begrundelse for, at tornjakken står på listen.
- Jeg fik det svar, at det var stemplet som fortroligt, siger Birthe og rejser sig, da dørklokken ringer.
Børnenes bedste ven
Udenfor står naboens børn, Julie på seks og lillesøster Mathilde på fire år. Pigerne vil gerne ind og lege med Fiffi . Og kort efter tumler de rundt på stuegulvet med deres gode ven.
I øjeblikket findes der kun 10 tornjakker i Danmark, heraf er en ved at blive uddannet som terapihund til handicappede, forklarer Birthe og fortsætter:
- I racens hjemland, Bosnien, bruges hundene som førerhunde, terapihunde og handikaphjælpere. Det ville man selvfølgelig aldrig gøre, hvis ikke racen havde et stabilt temperament.
Søgte efter en rolig hund
Hun og Ove valgte Fiffi hos en opdrætter, efter at de måtte skille sig af med deres tidligere hund - en Briard, der desværre viste sig at have et vanskeligt og aggressivt sind. Birthe gik derefter på jagt på internettet for at finde den helt rigtige hund. Og efter ugers søgen faldt valget på en tornjak.
- Jeg brugte rigtig meget tid på at sætte mig ind i racen, så vi var sikre på at få en hund, der ikke er aggressiv, men tværtimod børnevenlig, fordi flere af gadens børn tit kommer og besøger os.
Protestbreve
Vi besøgte opdrætteren, der selv har børn og fem voksne tornjakker, flere gange for at iaggtage hundene, inden vi besluttede os, siger Birthe. Hun lægger ikke skjul på, at dette er en sag, hun brænder for.
Hun har da også skrevet et protestbrev til Dansk Kennel Klub og sendt mails til samtlige af folketingspartiernes ordførere på området.
- Jeg er sådan indrettet, at jeg godt gider at kæmpe, hvis jeg føler, at noget er uretfærdigt. Og det er det her. Så jeg er nødt til at gøre noget.
Tornjakken skal fjernes fra den liste, så vi og andre for fremtiden kan få fornøjelse af vores hunde, siger hun.