Familietragedie: Vores bror dræbte mor

Fire søskende blev i juli i fjor ramt af en frygtelig tragedie. Deres mor blev knivdræbt, og gerningsmanden var deres egen bror. Tirsdag aften sendte TV 2 se en dokumentarudsendelse om den hårdt ramte familie. Men kort efter dramaet kunne Ude og Hjemme fortælle historien om de fire søskende, der støtter deres fængslede bror.
Dræbte sin mor
LÆS OGSÅ: Mor er blevet en engel
Efter tragedien udviste de fire et gribende sammenhold, som de håber, kan hjælpe deres fængslede og drabssigtede bror igennem det mareridt, han nu befinder sig i. Broderen, 22-årige Joakim, dræbte sin og sine søskendes elskede mor, Susanne Kristoffersen, på hendes 53 års fødselsdag. Men der er intet had, ingen bebrejdelser og ingen hævntørst rettet mod Joakim fra hans nærmeste, tværtimod.
Beskyttende ring
De fire søskende har siden deres mors død fysisk og mentalt lagt beskyttende ring omkring Joakim. De tilgiver ham betingelsesløst, og de elsker ham trods den svære situation højere end nogen sinde. De fire udviser sammenhold og søskendekærlighed på et sjældent set højt niveau. Blodets bånd binder dem sammen i en meget svær og belastende tid, og Joakim skal ikke holdes udenfor fællesskabet.
- Det var ikke vores bror, der dræbte mor. Det var hans sygdom. Vi bebrejder ikke Joakim noget. Han var psykisk syg, og fik ikke den hjælp, han skulle have haft. Ansvaret for tragedien ligger hos myndighederne, som må påtage sig et ansvar, siger Rikke Foss Kristoffersen.
Besøgte bror i fængslet
Hun er den ældste af søskendeflokken, og var efter tragedien ligesom de tre andre dybt berørt af den tragedie, som har ramt familien. Sammen med Ann-Dorthe Foss Kristoffersen, Louise Kristoffersen, og Benjamin Kristoffersen, mødte hun Ude og Hjemmes medarbejdere kort efter, at de fire har besøgt deres varetægtsfængslede bror, Joakim, for at give ham deres tilgivelse, opbakning og støtte.
LÆS OGSÅ: Lille dreng hængte sig
Den 22-årige bror blev sigtet for drabet på sin mor, og sad surrogatfængslet på Psykiatrisk Hospital i Risskov. Her fik han endelig får den medicin og den behandling, familien har bedt og tryglet om i årevis.
Den drabssigtede Joakim har været syg i mange år, og både hans nu afdøde mor, Susanne Kristoffersen, og især storesøster Rikke tryglede inden tragedien myndighederne om at give ham den rigtige behandling og medicin. Som barn led han af epilepsi, men fik senere stillet diagnosen paranoid skizofreni. Helt galt blev det i sommeren 2009. Da Michael Jackson døde den 25. juni det år, var Joakim overbevist om, at han var årsagen til popsangerens hjertestop.
Stak en kniv i benet
- Joakim gjorde skade på sig selv, og han var voldelig. Engang stak han en kniv i sit ben for at vise, at han ikke var Joakim, men at en anden havde ført kniven. Det ene øjeblik mente han, at han var Hitler, og kort efter var han en prinsesse. Han troede også, at han var enten japaner, Michael Jackson eller en soldat fra 2. verdenskrig, fortæller de fire søskende.
LÆS OGSÅ: Myrdede sin veninde
Søndag den 7. juli 2013 fyldte Susanne Kristoffersen 53 år. Hun fik kun godt en time af sin fødselsdag, inden den var forbi. Den midaldrende kvinde boede i et hus i Solbjerg, og kom hjem fra et besøg på den lokale bodega omkring klokken 01. Hun glædede sig til næste dag, hvor hun på Saxild Camping skulle fejre sin fødselsdag sammen med sine fem børn, svigerbørn og ni børnebørn.
Gik forgæves til myndighederne
I et grundlovsforhør på sin mors fødselsdag erkendte Joakim, at han med adskillige knivstik dræbte sin mor. Susanne Kristoffersens meningsløse død var kulminationen på flere års uro i familien på grund af Joakims sygdom. Hans mor var ofte bange for, at sønnen skulle gøre skade på enten hende eller sig selv, men hendes mange henvendelser til myndighederne om hjælp til Joakim var forgæves. Han fik forskellige former for medicin, men havde svært ved at holde styr på både mængder og de forskellige medikamenter. F.eks. kunne han finde på at tage sovemedicin om morgenen, når han lige var stået op.
Politiet nåede ikke frem
Susanne havde en aftale med politiet om, at de ville hjælpe, hvis der var problemer med sønnen. Hun kaldte Joakim for både sit hjerte- og smertebarn, men på sin 53 års fødselsdag nåede hun ikke at ringe efter hjælp før det var for sent.