Når livet gør ondt

Far lærte førstehjælp til børn og reddede Ida

17. oktober 2013 af Louise Søgaard / Foto: Jacob Ljørring
Mathias priser sig lykkelig for, at han netop havde lært førstehjælp, den dag hans datter Ida faldt fra sin stol og stoppede med at trække vejret. Uden kurset havde han stået magtesløs med sin livløse datter i armene.

Idas lille krop var helt slap, da Mathias løftede hende op fra spisestuegulvet. Sekunderne inden, havde hun siddet glad i sin højstol og spist pizza med hele sin familie omkring sig. Mor Gitte, Far Mathias, storebror Marcus på 10 år og storesøster Laura på 7 år.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Faldt uheldigt

Det var en helt almindelig tirsdag aften i januar, som pludselig blev forvandlet til et ualmindeligt mareridt. Mens alle sad omkring bordet, rakte treårige Ida ud efter et glas, fik overbalance til venstre side og faldt ned fra sin højstol.
Læs også: 14-årige Victoria fra Rødekro reddede sin mors liv med førstehjælp

Ulykken virkede ikke farlig, men Ida var faldet uheldigt. Hun lå bevidstløs. Da Idas far Mathias løftede hende op, kunne alle se, at noget var helt galt. Ida bevægede sig stadig ikke, og Mathias kunne mærke, at hun ikke trak vejret.

Handlede pr. refleks

-Først gik jeg i panik. Jeg råbte til Gitte, at hun skulle ringe 112. Ida hang i mine arme, og jeg tænkte: Jeg kan ikke bare stå og glo. Heldigvis huskede jeg, hvad jeg skulle gøre. Jeg havde lige været på førstehjælpskursus på mit arbejde og havde også lært om førstehjælp på børn.

Jeg lagde Ida på gulvet, pustede luft og gav hende hjertemassage med to fingre, som jeg havde lært, fortæller 35-årige Mathias Jørgensen om den dag, han stod med sin datters liv imellem hænderne.

Læs også: Kasper var død i seks minutter, indtil førstehjælpen fik ham tilbage til livet

Det virkede. Ida begyndte at trække vejret svagt igen, men da Mathias stoppede hjertemassagen, stoppede hun atter med at trække luft. Han måtte blive ved. Imens stod Gitte ude på vejen og talte med 112. De kunne trøste Gitte med, at ambulancen ville være fremme indenfor tre minutter.

Kørt med ambulance

-Det føltes som hundrede år, men ambulancen var fremme på mindre end ti minutter. Fem mand kom stille og roligt ind i stuen. De tog over, satte måleudstyr på Ida og ville tage hende med på Hvidovre hospital for at undersøge om hendes hjerne skulle have taget skade, fortæller Mathias, der arbejder som speditør.

Læs også: Peter ofrede sin finger for at redde sin femårige søn i et biluheld

Gitte fik lov at køre med i ambulancen, mens Mathias kørte bagefter i bilen. Ambulancelægen beroligede Gitte med, at Mathias havde gjort alt efter bogen, og at Ida nok skulle overleve. Der var stadig ikke rigtig liv i Ida. Hun lå så stille, at lægerne ikke behøvede at bedøve hende, da de lagde hende i den store scanner.

Far gjorde alt rigtigt

Det bekymrede lægerne, at Ida ikke bevægede sig, men de forklarede, at det er normalt, at et barns krop kan gå i stå, hvis barnet falder uheldigt. Idas krop havde fået et kæmpe chok, men hun slap heldigvis med forskrækkelsen.

I dag har Ida ingen mén af ulykken, takket være sin fars hurtige indsats.

Sponsoreret indhold